24.9 C
Novi Sad
petak, 22 septembra, 2023

Sve što treba da znate pre nego što kupite Presa Canario

Presa Canario je pasmina velikih veličina, tipa Molosser, poznata i kao Kanarski mastif ili Kanarski pas. Ova pasmina pasa ima visinu od 60 do 160 cm, težinu između 40 i 60 kilograma. Prosečan životni vek Presa Canario je od 9 do 11 godina.

Ovo nije tipičan nežni porodični pas. Ali, voljen je i poštovan kao pouzdan radni ili pas čuvar.

Da li ste zainteresovani za ovu pasminu, ali niste sigurni da li je to pravi pas za vas?

Čitajte dalje da biste saznali sve što trebate znati o Presa Canario.

Pas je simbol ostrva Gran Kanarija

Istorija Perro de Presa Canario pažljivo se beleži, izazivajući mistiku i strahopoštovanje prema rasi. Istorija Presa Canario datira iz 15. veka, kada su ga na Kanarska ostrva prvi put doneli španski osvajači.

Mišićav, neustrašiv i pažljiv, ovaj pas je uzgajan za posao. Poljoprivrednici na ostrvima neprestano su se borili sa čoporima divljih pasa koji bi napadali njihovu stoku. Presa je bio odgovor i postao je krajnji zaštitnik.

Nažalost, korišćen je i za borbe pasa zbog snage Mastifa i gena za hvatanje, za koje se kaže da su nasleđeni od Alana, vrste predaka buldoga.

Sredinom 1940-ih, borbe su zabranjene i Perro de Presa Canario je regulisan službenim uzgajivačima radi očuvanja vrste. Pažljivim uzgojem, kanarski mastif se 1970-ih godina vratio, ističući se kao lojalan radni pas.

Kanarski mastif je deo porodice Molosser

Psi Molosser poznati su po velikoj veličini i hrabrosti. Presa je oličenje ove porodice, sa debelim telom i širokom, četvrtastom glavom koja je jedna od njegovih karakteristika.

Kada Presa Canario odraste, može doseći impresivnu visinu od 160 cm ii težiti do 60 kg.

Presa Canario sa podrezanim ušima je tradicija, jer ga uši neće ometati dok radi sa stokom.

Presine šape liče na mačje, a njihovo kretanje je opisano kao mačje. Ovo je takođe tipična karakteristika pasmine.

Ova rasa je popularna jer se gotovo uopšte ne linja

Ako tražite psa koji neće raspršiti dlaku po vašoj kući, Perro de Presa Canario je pas iz vaših snova!

Kratka dlaka, bez poddlake, znači nisku stopu linjanja i lako doterivanje za Presa Canario. Preporučuje se nedeljno četkanje kako bi taj luksuzni kaput bio zdrav i sjajan.

Boje Presa Canario su od velikog značaja za standard rase. Prihvataju se smeđe ili tigraste boje, kao i samo 20% bele boje na grudima, stopalima i njušci. Pun crni kaput je predmet debata, koju prihvataju AKC-FSS, UKC i UPPCC, ali ne i FCI.

Crna maska za lice koja obuhvata i oči neophodna je da bi se Presa Canario smatrao čistokrvnim.

Presa Canario karakteristike

Perro de Presa Canario je rasa sa radnim instinktom. Ona je prirodno dominantna sa potencijalom da ispolji agresiju. Na kraju krajeva, prvobitno se koristio za napad na divlje pse i odbranu stoke.

Presa Canario iskustva govore u prilog tome da bi obuka ovog psa trebalo da uključuje ranu socijalizaciju i poslušnost. Sa iskusnim vlasnikom psa na čelu, može prerasti u ljubimca izuzetnog ponašanja koji je inteligentan, odan i samouveren.

Kanarski mastif će biti poslušan prema članovima porodice – posebno prema svom gospodaru. Ali, budite oprezni ako ga ostavite pored drugih pasa, stranaca ili male dece. Dominantna alfa priroda teži da dominira nad slabijima!

Ne možete biti neprijatni prema ovom psu i morate pokazati da ste vi šef. Zato ovu rasu ne preporučujemo vlasnicima pasa koji prvi put odgajaju štene.

Presa canario karakteristike ukljućuju i sledeće:

Ima jačinu ugriza od 250 kilograma

To je ozbiljan ugriz! Ali, kako se ovo upoređuje sa drugim moćnim rasama Molosser?

Alano Espanol vs Presa Canario

Alano Espanol ima mnogo zajedničkog sa Presom. Oboje imaju korene u Španiji. Alano se koristio za lov na divlje svinje i za mamce bikova u ringu.

Ovi opasni poslovi aludiraju na fizičku snagu i snagu pasmine tokom borbe. Iako se kaže da je to jedna od rasa koja je doprinela genima Presa-e, njena sila ugriza nije tako jaka i iznosi 102 kilograma.

Presa Canario vs Boerboel

Boerboel je rasa za koju je takođe poznato da ima moćnu silu ugriza. Na kraju krajeva, ova masivna pasmina nekada se koristila u Južnoj Africi za zaštitu stoke od hijena i lavova.

Sa sličnom radnom pozadinom i veličinom, može se slobodno reći da bi moglo biti blisko takmičenje između Boerboela i Perro de Presa Canario.

Presa Canaria vs Kangal

Kangal je kralj jačine ugriza za pse, sa neverovatnih 337 kilograma. Ovaj drevni Molosser uzgajan je da izdrži ekstremne klime i zaštiti stoku od vukova i medveda.

Besprekoran pas čuvar, Kangal će definitivno dati Presi trku, posebno sa potencijalnom težinom od 65 kg i visinom od 85 cm! Ovo je jedan moćan pas sa kojim ne želite da se petljate.

Presa Canario vs Cane Corso

Izuzetno inteligentan i prepun snage, italijanski Cane Corso pobedio je Presu sa ugrizom od 317 kg. To je jedan od najjačih pasa u psećem svetu, poznat po ogromnoj veličini i veštinama lova i čuvanja.

Kao i Presa, ovom tipu mastifa potrebna je posebna obuka kako bi postao poslušan i smiren kao odrastao pas. Ima potencijal agresivnog ponašanja, posebno prema drugim psima i strancima.

Prosečan životni vek Presa Canario je 9 do 11 godina

Kanarski pas je zaista izdržljiv primerak kada je u pitanju radni vek i izdržljivost, ali zdravlje ove rase je podložno ozbiljnim genetskim bolestima koje ih mogu znatno oštetiti ili skratiti životni vek.

Ovo su najistaknutiji zdravstveni problemi presa kanario kojih treba biti svestan:

 • Displazija kuka: Deformacija zgloba kuka koja narušava pokretljivost i može dovesti do hromosti.
 • Proširena kardiomiopatija: Vrsta srčane bolesti koja dovodi do oslabljenog pumpanja krvi i kontrakcija.
 • Tumori mastocita: Mogu biti kancerogeni.
 • Luksacija patele: Nenormalnost koja uzrokuje dislokaciju čašice kolena.
 • Epilepsija: Neobjašnjivi napadi.
 • Osteohondrodisplazije: Poremećaji u razvoju koji utiču na koštani sistem, izazivajući, na primer, patuljast rast psa.

Treba im puno fizičke aktivnosti

Kanarski mastif navikao je na rad na otvorenom i naporne fizičke aktivnosti. Stoga možete očekivati da će vaša Presa biti pokretno klupko energije.

Svakodnevno izvođenje u dugu šetnju ili trčanje dovoljno je da ostane zdrav. Ako ne dobije potrebnu vežbu, Presa može postati dosadna i destruktivna, žvaćući vaše dragocenosti.

Razmislite o tome da presa kanario izlažete na takmičenjima pasa. Vole da budu zaposleni! Poznato je da se ova pasmina ističe na takmičenjima koja testiraju spretnost, poslušnost i snagu. To je još jedna dobra opcija za fizičko i mentalno stimulisanje psa.

S obzirom na veličinu Kanarskog mastifa i potrebnu aktivnost, ne preporučujemo ovu pasminu za stanovanje u stanovima. Potreban im je prostor za trčanje i istegnuće dugih udova. Kuća sa ograđenim dvorištem najbolje je okruženje za Presu.

Vreme hranjenja

Ishrani Presa Canario potrebna je ravnoteža kako bi se sprečile bolesti i gojaznost. Razgovarajte sa svojim veterinarom kako biste utvrdili koliko hrane treba da date svom psu dnevno, u skladu sa njegovim godinama. Podelite hranu na 2 do 3 obroka.

Visokokvalitetna suva hrana za pse sa proteinima i ugljenim hidratima osiguraće da vaša Presa dobije dovoljno hranljivih sastojaka.

Štene Presa Canario može koštati i do 2000 evra

Ova drevna pasmina je skupa, ali sa dobrim razlogom. Molosser psi su komplikovana rasa, uglavnom zbog svoje veličine, temperamenta i instinkta pasa čuvara. Treba uzeti u obzir i njihovu reputaciju opasnog psa, jer se nalaze na crnoj listi u brojnim državama sveta.

Potreban je poseban (i veoma odgovoran) vlasnik psa da posveti vreme i energiju štenetu ove rase. Da, to je veliki, lep pas za kojim se okreće glave, ali ako je to jedini razlog zašto ga želite, odvojite malo vremena da istražite pre nego što donesete odluku.

Ako ste strastveni prema ovoj pasmini, potraga za uglednim uzgajivačima Presa Canario osiguraće vam da dobijete štene s najboljim mogućim genetskim osobinama.

Važno je pridržavati se standardnih propisa o pasmini, jer štene koje dolazi od neodgovornog uzgajivača, kojem je genetski sastav iskrivljen, a krvne linije Presa Canario nepoznate rezultira većim rizikom od bolesti i nepredvidivim temperamentom.

Pratite ove savete kada tražite uzgajivače kanarskih mastifa:

 • Posetite prostorije u kojima se odvija uzgoj. Odgajivač bi trebao da vam to omogući.
 • Dođite spremni sa pitanjima u vezi sa načinom uzgoja štenaca i iskustvom uzgajivača.
 • Zamolite da vidite roditeljske pse, ako je moguće. Ovo je izuzetno važno! Gledanje zdravstvenih karti porodičnog stabla šteneta može dati vitalni uvid u buduće zdravlje i ponašanje.
 • Pitajte uzgajivača o vakcinaciji, uklanjaju parazita i medicinskim odobrenjima.
 • Potražite svedočenja kupaca – ovo su transparentni pokazatelji koji pokazuju da li je uzgajivač legitiman ili ne.
Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo