16.7 C
Novi Sad
ponedeljak, 23 maja, 2022

Koje kategorije za vožnju se najčešće polažu ovog proleća?

B kategorija za polaganje vožnje je uvek aktuelna jer dozvoljava upravljanje automobilom, ali svakog proleća raste i broj interesenata za A kategoriju, tj. polaganje za motor jer je zakonski kažnjivo da se njime upravlja bez dozvole čak i ako je reč o skuterima.

Sadašnji propisi dozvoljavaju da se obuka za motor započne već sa 15, a za automobil sa 16. Ipak, postoje dodatni uslovi koji se naravno moraju ispuniti da bi se došlo do dozvole. Koje su sličnosti, a koje razlike u polaganju za ove kategorije?

B kategorija – uslovi za polaganje 

Najčešće se polaže B kategorija koja dozvoljava upravljanje motornim vozilima do maksimalnih 3.500kg.

Od pre nekoliko godina je dozvoljena obuka kandidata mlađih od 18 godina, tačnije, da najranije 16 započinju obuku, a sa 17 i da polažu i dobiju dozvolu. Onda ih čeka godinu dana probne vozačke dozvole koja delimično ograničava polaznike i tu je da mladi vozači steknu iskustvo i bolju kontrolu u vožnji.

Obuka za B kategoriju se sprovodi na teorijski i praktično, sa po 40 časova gde se vozač obuči da pravilno upravlja vozilom i učestvuje u saobraćaju. Obuka započinje sa nekoliko časova poligonske vožnje gde polaznik nauči da pokrene automobil, da ga parkira, vozi pravolinijski i uključi se u saobraćaj tako da ne ugrozi nikog.

Onda se uporedo uči teorija i voze časovi gradske vožnje. Polaznik mora da nauči saobraćajne znake, pravila vožnje, svu signalizaciju i pravilno reagovanje u vožnji.

Strah je normalan i prisutan će biti u početku, a kako budete više vozili, imaćete više samopouzdanja i brže reakcije. I greške su moguće, ali je zato pored vas instruktor koji će pomoći da se svi problemi prevaziđu, a naučeno brzo savlada.

Na dan polaganja se prvo polaže teorijski deo i potrebno je skupiti 85% tačnih odgovora. Sadašnja obuka i polaganje se radi na kompjuterima, testovi se vežbaju na njima pa je mogućnost greške isključena.

Oni koji polože teorijski deo, izlaze na praktični ispit vožnje koji se polaže pred komisijom. Komisija će davati smernice za vožnju i nakon nekog vremena će doneti odluku o tome da li je polaznik položio ili pao. Ni ovde ne treba imati veliki pritisak jer je to sve što ste naučili tokom obuke i samo treba da pokažete svoje znanje.

U slučaju da polaznik ima dozvolu za vožnju motora prolaziće skraćenu obuku da bi B kategorija bila odobrena. Polaznik u ovom slučaju sluša 7 časova teorijske obuke i 35 časova praktične vožnje jer se podrazumeva da dosta teorijski propisa već ima usvojeno.

A kategorija – dozvola za motor vam može sačuvati život!

Vrlo često se na putu susreću motori malih kubikaža sa vozačima bez opreme i još gore, bez dozvole za vožnju! To ne samo da je kažnjivo, nego je i jedna od najopasnijih stvari u saobraćaju.

A kategorija ne znači samo dozvolu za vožnju motora nego i dokaz da je polaznik naučio sve o zaštiti i ponašanju u saobraćaju. Motor je jedino prevozno sredstvo koje nema kabinu i nikakvu zaštitu za vozača. Kaciga, puna oprema i poznavanje svih propisa je neophodno za bezbednu vožnju.

Da bi se dobila A kategorija mora se imati minimum 24 godine za polaganje praktičnog ispita jer je ovo kategorija koja dozvoljava upravljanje motorima najveće kubikaže.

U okviru dozvole za motor, pre nje se može polagati za AM, A1 i A2 kategoriju gde je AM vožnja najmanjih motora, a A2 one motore čija snaga ne prelazi 35 kw.

Ako se poseduje dozvola B kategorije, do dozvole za motor se dolazi kraće: 7 časova teorije i 40 časova praktične vožnje, a ako je polazniku A kategorija prva dozvola, onda ga čeka svih 40 časova teorijske i praktične obuke.

Kao što je važno posedovati B kategoriju, jednako je važno posedovati i dozvolu A kategorije. U proleće auto škole imaju najviše posla i to baš za ove dve grupe vozača. Za nešto manje od 2 meseca od pešaka možete postati vozač.  Važno je samo pažljivo slušati instrukcije i učiti što više jer to može biti presudno u vožnji. Uzimanjem dozvole dobija se prilika za dodatno učenje i sticanje rutine, a ako se primenjuju stečeni saveti postaćete vrhunski, profesionalni vozač bilo da vozite automobil ili motor i bićete bezbedni kada god se uključite u saobraćaj.

Najnovije
- Reklama -spot_img
- Reklama -
Možda bi Vas interesovalo