31 C
Novi Sad
utorak, 5 jula, 2022

Kompletni vodič za binarne opcije

Binarne opcije su finansijski proizvod koji je odobren od strane komisije hartije za vrednosti u SAD-u. Iako su širom sveta uveliko poznate, na našem tržištu su binarne opcije još uvek nepoznanica u koju je upućen mali broj ljudi.

Šta su konkretno binarne opcije, koje vrste binarnih opcija postoje i da li je moguće zaraditi novac njihovom trgovinom, reći će vam vodič za binarne opcije koji donosimo u nastavku. 

Šta su binarne opcije?

Binarne opcije su legalni vid finansijskih sredstava, putem kojih možete dobiti sve ili ništa. Zavisno od vaše opredeljenosti možete ostvariti fiksni novčani iznos kao nadoknadu ili izubiti uloženo, a to važi za sv vrste binarnih opcija. Pokušaćemo da pojednostavimo:

Binarna opcija je vrsta ugovora o opcijama u kojoj isplata u potpunosti zavisi od ishoda da/ne predloga i obično se odnosi na to da li će cena određenog sredstva porasti iznad ili pasti ispod određenog iznosa. Kada se opcija stekne, nema dalje odluke koju nosilac treba da donese u vezi sa korišćenjem binarne opcije jer se binarne opcije ostvaruju automatski. Za razliku od drugih vrsta opcija, binarna opcija ne daje vlasniku pravo da kupi ili proda određenu imovinu. Kada binarna opcija istekne, vlasnik opcije prima ili unapred određen iznos gotovine ili ništa.

Da li je trgovanje binarnim opcijama bezbedno?

Binarne opcije su privukle trgovce sa svim nivoima iskustva – od početnika do profesionalaca – koji su u potrazi za diversifikacijom svojih investicija. Ova vrsta trgovine je godinama prerasla u poštovanu i kredibilnu praksu. Uprkos tome, jedna od zabrinutosti mnogih ljudi, posebno kada je u pitanju investiranje novca, jeste pitanje: da li je trgovanje binarnim opcijama bezbedno?

Generalni odgovor na pitanje da li je trgovina binarnim opcijama bezbedna je potvrdan, naročito kada uzmete u obzir sledeće činjenice:

 • To je regulisan finansijski instrument u EU i mnogim delovima sveta.
 • Rizici su poznati i, u izvesnoj meri, predvidljivi jer je to prognoza sa nultom sumom.
 • Postoje demo probe pre nego što uložite.
 • Glavne binarne opcije nude pouzdanu korisničku podršku.
 • Uslovi depozita i povlačenja su jasno navedeni.

Kako je trgovina binarnim opcijama regulisana u Evropi?

Trgovanje binarnim opcijama je regulisan proizvod u jurisdikcijama EU kao što su CiSec (Kiparska komisija za hartije od vrednosti i berze) i MFSA (Uprava za finansijske usluge Malte), između ostalih. Štaviše, regulatori nastavljaju da pooštravaju direktive i obaveze. Financial Times izveštava o nedavnim radnjama koje je preduzela FCA (Financial Conduct Authority) da zaštiti potrošače ispitivanjem firmi koje možda nelegalno nude binarne opcije.

Dakle, ako brinete da li je trgovanje binarnim opcijama bezbedno, u smislu da li je regulisano i legalno, onda da, jeste; sve dok izaberete prave brokere binarnih opcija. 

Ako ste zabrinuti da li trgovina binarnim opcijama nosi rizike, moramo biti objektivni. Svako trgovanje – ne samo binarnim opcijama, ali uključujući i njih – podrazumeva rizik. Svaki poduhvat, posao i investicija prati proračunati rizik jer ne postoji garancija budućeg učinka.

Kako započeti trgovinu binarnim opcijama?

Kako biste započeli trgovinu binarnim opcijama sledite sledeće korake:

Korak 1: Izgradite svoju strategiju

Morate isprobati različite strategije, od kojih će neke biti više, a neke manje uspešne, kako biste testirali različite pristupe i videli koji vam najviše odgovara da ostvarite profit. Kombinovanje različitih indikatora je takođe još jedan način da smislite personalizovanu strategiju za sebe. Neki od ovih indikatora uključuju nivoe cena, trend, obrasce sveća, obrasce grafikona, indikatore pokretnih proseka, Fibonačijeve nivoe, indikatore na grafikonu i indikatore područja. 

Korak 2: Izračunajte povrat uloženog kapitala

Pošto vam vaš broker daje približno 80% prinosa ako je vaša opklada tačna i gubite 100% svoje opklade ako pogrešite, odredite odnos uspešnosti vaše strategije i procenite sami maksimalni gubitak koji ćete pretrpeti dok ne želim napolje.

Na primer, ako obavite 100 trgovina tako što ćete uložiti 10 evra na svaku, vaš ukupan uloženi iznos će biti 1000 evra. Vi birate strategiju koja ima oko 55% uspeha, što znači oko 55 od 100 uspešnih trgovina. Imajući u vidu ono što je gore navedeno, ako ostvarite oko 55 uspešnih trgovina, to znači da ćete zaraditi profit od 55 x 8 evra + 440 evra i izgubiti oko 45 x 10 evra = 450. Umesto da zaradite od ovih 100 trgovina, na kraju ćete imati gubitak od 10 evra što ovu trgovinu čini neisplativom i ne idealnom.

Korak 3: Strategija upravljanja novcem

Imajte na umu da i sreća igra važnu ulogu. Recimo da deponujete 100 evra na svoj račun i investirate 20 u svaku trgovinu, verovatno ćete propasti jer nemate dovoljno kapitala da počnete da zarađujete i možete da podnesete najviše 5 gubitaka pre nego što budete izbrisani.

Stoga, kao gruba mera, trgovci obično stavljaju dovoljno depozita za najmanje 100 izgubljenih trgovina, pošto su šanse da imaju 100 uzastopnih gubitaka za redom malo verovatne.

Korak 4: Odaberite pouzdanog brokera za trgovanje binarnim opcijama

Odabir legitimnog i pouzdanog brokera opcija je ključan jer postoji mnogo brokera koji vam ne dozvoljavaju da povučete svoj novac. 

Dobre brokere ćete prepoznati po sledećim karakteristikama:

 • Ovlašćeni su i pridržavaju se zakona koje je odredila država
 • Posluju duži vremenski period (većina brokera koji ne posluju ispravno biva uhvaćena u roku od jedne do dve godine).
 • Imajte veliki broj dobrih recenzija online.
 • Nudi niz trgovačkih sredstava kako bi se sprečilo da budete ograničeni.

Korak 5: Kreirajte i finansirajte svoj trgovački račun

Pratite korake za otvaranje trgovačkog računa koje je pažljivo dao vaš broker. Oni obično uključuju nekoliko procesa verifikacije da biste se identifikovali i potvrdili svoj nalog, a zatim deponovali određeni iznos sa kojim želite da počnete.

Obavezno imajte na umu ranije pomenute savete, umesto da imate premalo novca u svom fondu koji će vas sprečiti da napravite dovoljno trgovanja da biste ostvarili profit.

Korak 6: Počnite sa svojom prvom trgovinom

Konačno ste spremni da krenete! Obično se preporučuje da uložite oko 1% ukupnih sredstava na vaš trgovački račun. Ovo su neki osnovni koraci koje treba da sledite:

 • Podesite investiciju po trgovini na željeni iznos
 • Izaberite vreme isteka binarne opcije
 • Sprovedite svoju analizu i izaberite svoju specifičnu strategiju
 • Kliknite na „call“ ako predviđate da će cene porasti ili „put“ ako predviđate da će se cena smanjiti
 • Sačekajte da binarna opcija istekne
 • Pratite rezultate
 • Ponovite

Srećno!

Najnovije
- Reklama -spot_img
- Reklama -
Možda bi Vas interesovalo