12 C
Novi Sad
četvrtak, 28 septembra, 2023

Koje su glavne prednosti led sijalica?

Živimo u vremenu kada se dešavaju velike promene kako na svetskom tako i na našem prostoru u različitim oblastima, sa malo vremena da se tim promenama prilagodimo. Samo jedna od tih promena tiče se kampanja koje su pokrenute u cilju uštede električne energije i kontinuiranom najavljivanju da će doći do poskupljenja. 

Samo jedna u nizu mera predloženih sa ciljem smanjenja troškova električne energije jeste upotreba LED sijalica. To jeste zamena starih modela, ovim modelima. 

Zabeležene su brojne prednosti u vezi sa tim, a koje se tiču povećane energetske efikasnosti, nižih računa za električnu energiju, duži vek trajanja koji ih karakteriše kao i bolji izvor svetlosti sveukupno gledano. 

Energetska efikasnost i dugotrajnost

LED sijalice su dizajnirane tako da budu energetski efikasan izvor svetlosti i to na taj način što koriste poluprovodnike za pretvaranje električne energije u svetlost. One mnogo bolje i efikasnije u odnosu na ostale modele koriste svoju energiju što stručnjaci vole da napomenu kada je o njima govore. 

Osim toga njih karakteriše i dugotrajnost što automatski znači i uštedu troškova dugoročno gledano. One ne mogu da pregore u potpunosti, ali vremenom gube jačinu osvetljenja. Neki smatraju da ih treba zameniti kada se njihova efikasnost smanji za 30%, ali su i sa tim i te kako upotrebljive.

Duži vek trajanja doprinosi uštedi troškova, a takođe pomaže i očuvanju životne sredine kroz povećanu energetsku efikasnost čemu treba dodati i da ne sadrže nikakve toksične sastojke i nisu ni na koji način ugrožavajuće po sredinu i ljude. 

Spadaju u ekološki prihvatljive proizvde 

Koriste se kao rasveta u raznim prostorima – višenamenska upotreba

Ovaj oblik rasvete i osvetljenja je danas široko rasprostranjen, pouzdan i izdržljiv. One rade punim kapacitetom i osvetljenošću od trenutka kada pritisnete prekidač i nema čekanja kako bi dostigle svoj maksim svetlosti jer ga postižu odmah. 

S obzirom na činjenicu da svetlost emituju u jednom pravcu, a ne svuda unaokolo pokazale su se kao odličan izbor rasvete za različite vrste prostorija i svoju primenu u praksu našle su na raznim mestima i oblastima rada. 

Posebno se koriste u auto industriji i elektroindustiji, ali i u svim vrstama rasveta počevši od one kućne, pa preko industrijske i komercijalne pa sve do ulične. 

Njihov naziv je skraćenica engleskih reči ,,Light Emitting Diode“. 

Rasveta u stanu je važan element enterijera koji može da utiče na raspoloženje, atmosferu i funkcionalnost prostorije. Postoje različite vrste rasvete, kao što su centralna rasveta, stropne lampe, stojeće lampe, reflektori, aplikacije za zid i sl. Korišćenje različitih izvora svetlosti može da stvori dramatičan efekat u stanu, kao i da pojača osvetljenje u određenim delovima prostorije. Pored toga, rasveta može da bude korišćena i za akcentuaciju određenih elemenata u enterijeru, kao što su slike, plakari ili nameštaj.

Važno je da se prilikom odabira rasvete uzme u obzir i praktična funkcija, kao što su funkcija čitanja ili rada na računaru. Ukupna rasveta u stanu takođe može da se kontroliše putem prekidača ili daljinskog upravljača, što omogućava da se jednostavno menja intenzitet osvetljenja. Ukratko, rasveta u stanu može da utiče na ugođaj, funkcionalnost i estetiku prostorije, te se preporučuje da se pažljivo razmisli o njenoj upotrebi.

Dostupne su na našem tržištu po povoljnim cenama

Nekada je cena LED sijalica bila mnogo veća i one su bile manje dostupan proizvod na tržištu. Danas ih možete naći u svim manjim i većim radnjama, ali i putem internet prodavnica. Njihova cena je i dalje veća u odnosu na tradicionalne sijalice. Ali dugoročno gledano one predstavljaju isplativu investiciju i te kako. 

Pokrenute su i mnoge kampanje u cilju promocije svih njenih benefita kako po čoveka, tako i po očuvanje životne sredine i sve duge sisteme. 

LED sijalice mogu imati skuplje početne troškove, ali dugoročno gledano one su i te kako isplative. Umesto da vremenom trošite po manje novca za više sijalica koje učestalije morate da menjate i koje neefikasno troše električnu energiju, možete kupiti jednu LED sijalicu i zaboraviti na nju – ali bukvlno. Uz to dobijate bolje svetlo koje se efikasno koristi. 

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo