23.8 C
Novi Sad
petak, 22 septembra, 2023

Kada i kako orezivati grane za maksimalan prinos voća

Svi vole sveže i ukusno voće, ali da bi se dobio takav plod, svakom stablu je potrebno orezivanje. Pravilno podrezivanje grana podstiče pravilan rast i razvoj voćnjaka, što doprinosi povećanju roda visokog kvaliteta i boljeg ukusa.

Sve što je potrebno kako bi taj zadatak bio efikasno završen je znanje o vremenu i tehnikama orezivanja, ali i odgovarajući alati kao što su makaze za orezivanje

Zašto je orezivanje voća bitno?

Postoji trenutak kada svako stablo voća zahteva orezivanje, kako bi se podstakao zdrav rast i poboljšao razvoj grana i novih izdanaka. Osim toga, važno je planirati unapred i uzeti u obzir koliko biljka raste. Neke od njih zahtevaju više prostora i zato treba pažljivo rasporediti stabala, kako ne bi došlo do toga da se grane sudaraju.

Pravilno orezivanje omogućava mladim sadnicama da dostignu potencijal u roku od četiri do pet godina. Poznavanje sorte, uslova uzgajanja i prostora koji zahteva određena biljka može doprineti što boljem rastu. 

Čak i starije biljke će imati koristi od nekog oblika godišnjeg podrezivanja kako bi ostale zdrave i donosile plod. Jer godišnje uklanjanje starog drveta omogućava mladim izdancima da procvetaju i ojačaju. 

Koji alat je potreban za orezivanje i održavanje voćnjaka?

Važno je poznavati i pridržavati se pravila rezidbe, ali jednako je važno koristiti prave alate. Trebalo bi birati alate koji će obaviti posao, biti relativno laki za oštrenje i rukovanje. Neki od najčešće korišćenih alata za orezivanje su:

 • Makaze za orezivanje grana (ručne makaze), su standardne makaze za orezivanje koje se koriste za manje i srednje grane voćnih stabala. Imaju oštro sečivo i rukohvat koji omogućava precizno korišćenje.
 • Velike makaze za orezivanje, se koriste za rezanje debljih grana. Imaju dugu ručku i zakrivljene oštrice za koje je potrebno nešto više snage prilikom korišćenja. 
 • Teleskopske makaze imaju ručke koje se mogu produžiti i prilagoditi različitim dužinama. Na taj način se mogu dohvatiti visoke grane, bez potrebe za korišćenjem merdevina.
 • Električne makaze za orezivanje, omogućavaju znatno brže i jednostavnije sečenje grana. 
 • Poželjno je koristiti merdevine, jer nikada ne bi trebalo držati alat za orezivanje više od nivoa očiju, da bi se izbegle bilo kakve povrede.
 • Testere za orezivanje, koje se koriste za sečenje debljih grana.
 • Trimeri za travu, koji su neophodni za košenje trave i korova koji se nalaze oko stabala.
 • Makaze za kalemljenje voća, koje su dizajnirane za precizan i ravnomjeran rez, čime se povećava šansa za uspešno spajanje i integracija kalema s podlogom.

Kako održavati alat? 

Dobra oprema, koja se pravilno održava, traje duže i radi bolje. Trebalo bi je čuvati u suvoj prostoriji, redovno oštriti i podmazivati.

Prilikom rezidbe bolesnih biljaka, veoma je važno dezinfikovati sve makaze i testere nakon svakog stabla, kako bi se sprečilo širenje zaraze. Za dezinfekciju opreme između svakog korišćenja se može koristiti alkohol ili izbeljivač. Takođe, na kraju radnog dana preporučuje se podmazivanje alata kako bi se spriječila pojava rđe.

Kada je najbolje vreme za orezivanje voća?

Najbolje vreme za orezivanje voćnih stabala prvenstveno zavisi od vrste voća. Neke od najzastupljenijih u Srbiji su:

 • Jabuke i kruške – najbolje vreme za orezivanje stabala je tokom zime, dok su biljke u mirnom stanju.
 • Stablo trešnje i višnje – zahteva minimalno orezivanje. Ako je potrebno, najbolje je orezivanje obaviti u letnjim mesecima nakon što se plodovi uberu.
 • Stablo šljive – najefektnije je orezivanje obaviti tokom zime, a izbegavajte jesen, jer to može povećati rizik od zaraze stabla raznim bakterijama.

Na šta obratiti pažnju prilikom rezidbe?

Važno je znati da će svakoj biljci biti potrebno određeno vreme za potpuni oporavak nakon orezivanja. Zato je najefikasnije sprovesti ga na pravilan način, koji će omogućiti brže i učinkovitije zaceljivanje stabla voća

Svaki rez bi trebalo praviti na mestu gde je prirodna odbrana biljke najjača. Kod drveća, optimalno mesto za sečenje celih grana je pregib, odnosno tačka gde se grana spaja s glavnim deblom. 

Takođe, idealno mesto je tamo gde se pojavljuju pupoljci ili list. Strukture stabljika mogu biti raspoređene na dva načina, izmenično ili suprotno. Za one koji se nalaze izmenično, najbolje mesto za rezanje je neposredno iznad pupoljka okrenutog prema spolja pod uglom od 45 stepeni prema dole. Na taj način će se sprečitii nakupljanje vode na vrhu odrezane stabljike i na samom pupoljku. 

Šta se dešava ako se rezidba ne uradi na vreme?

Kada orežete voće u pogrešno vreme, može doći do određenih posledica, kao što je slabija odbrana od štetočina i zaraznih bolesti. Jer se rezom stvaraju otvori kroz koje oni mogu prodreti. 
Orezivanje stabla kada ono razvija nove cvetne i lisne pupoljke prisiljava drvo da koristi energiju koja je uskladištena za proizvodnju zamenskih pupoljaka. To može stvoriti nepotreban stres za drvo i dovesti do manjeg i sporijeg cvetanja. Takođe, treba sačekati da se listovi potpuno razviju, kako se drvo ne bi izložilo prevelikom stresu koji može dovesti do sušenja.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo