13.4 C
Novi Sad
ponedeljak, april 22, 2024

SEO kurs ili angažovanje SEO specijaliste – šta je bolja investicija?

2022. je godina i verujemo da su svi vlasnici sajtova do sada koliko-toliko upućeni u važnost optimizacije. Bilo da vodite lični blog ili e-commerce sajt sa hiljadama artikala, vidljivost je od krucijalnog značaja za vaš rad. Ako niko ne može da vas pronađe na pretraživačima, trud koji ulažete je uzaludan. Dakle, želite da budete među prvim rezultatima pretrage kada korisnici interneta unesu ključne reči relevantne vašoj niši delovanja. SEO vam to omogućava.

Zašto treba da učite SEO?

Jasno vam je da možete da angažujete SEO agenciju ili samostalnog specijalistu, koji će se pobrinuti da sadržaj i performanse vašeg sajta budu savršeni. Ali, šta ako vam kažemo da to možete da učinite i sami?

SEO je čudesan spoj umetničke forme i nauke. Umetnosti, jer treba da budete kreativni u svom stvaralačkom radu. Nauke, jer ćete kroz SEO upoznati procese funkcionisanja pretraživača i načine da svoj rad oblikujete prema njihovim zahtevima. Nadasve, jednom kada počnete da učite optimizaciju, vaša glad za znanjem će se povećavati i želećete da saznajete sve više. Da, optimizacija je zabavna i dinamična.

Zainteresovani ste, zar ne? Vaše sledeće pitanje je verovatno “ali kako naučiti SEO?” Na internetu postoji obilje informacija i može biti konfuzno oceniti odakle treba da počnete. Srećom, postoji i SEO kurs, na kojem će obučeni specijalista biti vaš vodič kroz svet optimizacije.

U nastavku teksta upoznaćemo vas sa SEO kursevima: čemu će vas naučiti, koliko traju i kojim veštinama ćete vladati nakon okončanja kursa. 

Kako odabrati SEO kurs?

Ako unesete u Google reči “SEO kurs” optimizacija i plaćeni oglasi će odraditi svoje. Dobićete veliki broj rezultata. Kome pokloniti poverenje i kako znati da li je kurs zaista dobar? 

Pre nego donesete odluku pročitajte par saveta, kako biste bili dobro informisani:

  • SEO kurs treba da vodi profesionalac. Želite da učite od osobe koja je primenjivanjem sopstvene strategije postigla uspehe i klijente dovela na mesto gde žele da budu. Osvedočeni SEO specijalista će sa polaznicima kursa podeliti svoje znanje i iskustvo, koji su ga pozicionirali kao autoritet u SEO industriji.
  • Na kvalitetnom SEO kursu ćete učiti na primerima. Kao što smo u uvodu spomenuli, na Internetu je dostupno mnoštvo podataka o optimizovanju. Teoriju može naučiti i predavati svako. Međutim, ne može vam svako na praktičnim primerima pokazati kako da rešite izazov sa kojim se suočavate. Recimo, kako da upravljate alatima, odaberete ključnu reč, implementirate je u tekst (čak i kada je zahtevna), itd.
  • Dobar SEO vodič neguje individualni pristup prema svim polaznicima. Ne učimo svi istom brzinom i to je potpuno u redu. Iskusan SEO vodič je toga svestan i uveriće se da je svim polaznicima jasno polje o kojem ste razgovarali. Ukoliko je nekome neophodno dodatno objašnjenje, pojasniće kroz primere i praksu.
  • Nakon SEO kursa dobijate digitalni sertifikat. Sertifikat o završenom kursu ne govori u prilog stečenom znanju, ali deluje stimulativno na dalji proces učenja. Takođe, može vam biti značajan prilikom zaposlenja na pozicijama u oblasti digitalnog marketinga, koje podrazumevaju poznavanje optimizacije.

Šta ćete naučiti na SEO kursu?

SEO kurs za početnike upoznaće vas sa osnovama optimizovanja sajta za pretraživače. Naučićete sledeće:

  • Kako Google funkcioniše i na osnovu kojih parametara rangira sajtove?
  • Koje korake treba da preduzmete kako bi vaš sajt postao “dopadljiviji” Google-u?
  • Kako da uvećate saobraćaj na sajtu, tj. kako da postane vidljiviji u rezultatima pretrage?
  • Na koji način da odaberete prave ključne reči za vašu poslovnu nišu?
  • Upoznaćete se sa načinom tumačenja metrika sajta i najkorisnijim Google alatima. To su Google Search Console i Google Analytics.
  • Rad u SEO dodacima, kao što su Yoast, Rank Math, Slim SEO i tome slično. 

Nakon što naučite osnove optimizovanja sajtova za pretraživače, moći ćete da vodite svoj sajt ili da ponudite usluge vođenja sajta drugima. Otvoriće vam se nove poslovne mogućnosti, jer svi žele da posluju sa sajtom koji posećuje veliki broj ljudi.

Bićete u mogućnosti da se usavršavate dalje i proširujete svoje veštine. Jednom savladane osnove SEO-a pružaju vam sposobnost da samostalno nadgrađujete svoje znanje, jer je SEO grana digitalnog marketinga koja se stalno usavršava.

Kada angažovati SEO specijalistu?

Nismo svi zainteresovani za iste stvari i to je potpuno u redu. Lepota življenja u dobroj meri leži u raznolikosti svih nas. Ukoliko vam SEO kurs trenutno ne zvuči kao opcija kojoj biste se priklonili, SEO usluge su još jedan put do dobrog pozicioniranja vašeg sajta na pretraživačima.

Možda ste prezaposleni? Razvijate novi proizvod i sva vaša snaga i energija su uloženi u taj proces? Želite da učite o SEO-u, ali usled izvesnih okolnosti sada nije momenat za to? Volite da pišete, ali vas ne zanima sve ostalo? Ili možda jednostavno ne želite da učite o procesima optimizacije, jer nisu tema vašeg interesovanja?

Bez obzira na to koji razlog stoji u pozadini, optimizaciju vašeg sajta uvek možete prepustiti SEO stručnjaku, koji će uložiti svoje znanje i iskustvo da prepozna potrebe vašeg sajta. Iskusan specijalista će se najpre podrobno upoznati sa vašim poslovanjem. Zatim će napraviti personalizovanu strategiju koja će ojačati slabe tačke vašeg sajta i dodatno učvrstiti dobre pozicije. Sve što vam ostaje jeste da sačekate rezultate predanog rada, koji sigurno neće izostati.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo