6.1 C
Novi Sad
četvrtak, 30 novembra, 2023

Nekoliko sjajnih načina za online promociju vašeg proizvoda

Ako se bavite trgovinom i potrebno vam je da poboljšate prodaju ili održite vaše poslovanje, pred vama je jedan zaista kompleksan zadatak – dobra marketinška kampanja. Da bi vaša strategija oglašavanja bila uspešna, potrebno je da komunikacija koju reklama uspostavlja bude učinkovita i da na pravi način podstakne potencijalne kupce na akciju. 

Jedan od učinkovitijih način da privučete vašu ciljanu grupu potrošača jeste kroz emocije, pa uz prave informacije i prave digitalne kanale za promociju, uspeh neće izostati. Mnogi marketari ističu da je prava reklama pola posla u prodaji, pa ćemo u narednim redovima neke od najefikasnijih načina da promovišete vaš proizvod. Pročitajte! 

Web sajt 

Najbolje predstavljanje koje možete imati na internetu jeste putem web stranice, odnosno sajta. Kada su se pre mnogo godina pojavili prvi sajtovi, oni su prvenstveno predstavljali informativne internet stranice, a do danas su se stvari drastično promenile. Zahvaljujući napretku tehnologije današnji sajtovi pružaju vlasnicima biznisa mogućnost da pokrenu dinamičku online prodavnicu koja svojim vizuelnim identitetom i funkcionalnošću privlači kupce i nudi vrhunsko korisničko iskustvo. 

Izrada sajta više nije nešto što se ne može priuštiti, a kvaliteno dizajniran i organizovan sajt može u značajnoj meri doprineti unapređenju prodaje. Pored toga, sajt je odlična platforma za komunikaciju sa kupcima i klijentima, mesto gde je moguće ostavljanje recenzija i utisaka o proizvodima, što preduzetnicima i brendovima pruža gomilu povratnih informacija koje se mogu iskoristiti u svrhu unapređenja proizvoda. 

Zbog preglednosti i klasifikacije proizvoda mnogima je online kupovina privlačnija nego odlazak u fizičke prodavnice i tržne centre. Nema gužve i gomile nepreglednih stvari, već je sve lako dostupno i na samo par klikova od kupca. Imajući sve ovo u vidu, ukoliko vaš sajt ima karakteristike jednog autentičnog web shopa, vrednosti i identitet koji plasirate kroz njega biće vaša najbolja reklama. 

Profili na društvenim mrežama

Socijalne mreže su otvorile mogućnost međusobne komunikacije ljudima sa svih strana sveta. Pre svega, društvene mreže su platforme gde mnogi koji odluče da se bave poslovanjem online imaju mogućnost da postavljaju sadržaj u vidu objava i priča. Sve ovo je besplatno pa se online promocija na društvenim mrežama višestruko isplati. Kvalitetan i koristan sadržaj može privući na hiljade potrošača i vaša poruka koja stigne do njih može ih podstaći na kupovinu. 

Stranice na društvenim mrežama možete povezati sa sajtom tako što ćete postaviti linkove koji će voditi ka proizvodima koje nudite. Mogućnost objavljivanja kratkih video zapisa je odlična prilika da proširite grupu potencijalnih kupaca. A privlačenje većeg broja pratilaca postići ćete kroz posebne opcije koje su moguće na društvenim mrežama…

Osim toga, na društvenim platformama moguće je i plaćeno oglašavanje koje nudi mnoštvo opcija kako biste vašu kampanju prilagodili ciljanoj grupi korisnika, na osnovu njihovih interesovanja i njihovi demografskih podataka. 

Influenseri i giveaway

Saradnja sa influenserima sigurno će privući veći broj potencijalnih kupaca ka vašoj stranici. Izborom uticajne ličnosti, privući ćete njene simpatizere i pratioce pa je važno koga birate i ko tu osobu prati. Načini da se ova saradnja ostvari jeste da popularna uticajna ličnost preporučuje vaše proizvode kroz svoj online sadržaj. 

Pored ovog načina, popularan je i vid saradnje koji se naziva darivanje ili giveaway. Ovo podrazumeva nagradnu igru gde aplikacija određuje nasumično pobednika, a  pratioci se pozivaju na komentarisanje i tagovanje svojih prijatelja što na brz način širi priču o vašim proizvodima i povećava reach, odnosno doseg vašeg profila. 

Optimizacija sajtova

Da li ste čuli za optimizaciju sajtova i šta to znači? Prostim jezikom, SEO je vrsta oglašavanja čiji cilj jeste da vaš sajt postavi na što viši rang internet pretrage. Ova vrsta marketinga nema instant rezultate i za nju je potrebno strpljene, ali donosi ogromne benefite

Optimizacija sajtova funkcioniše po principu ključnih reči koje pretraživač beleži i dovodi u vezu sa vašim sajtom. Na taj način, vaš sajt se penje na lestvici pretraživača i kotira se visoko kada neko traži tip proizvoda koji baš vi prodajete. Za SEO je najpametnije angažovati profesionalce, pa često kada je nekome posao izrada sajtova, uz to se nudi i usluga promovisanja koja uključuje i  optimizaciju. 

Email marketing

Ovaj vid reklamiranja je dobar zbog direktnog kontakta koji imate sa potencijalnim kupcem. Ukoliko je neka osoba na vašoj mejling listi, ovo podrazumeva neki prethodni vid komunikacije. 

Da biste dobili nečiji mejl kontakt potrebno je da se desi neki vid razmene podataka. Obično se radi o nekom besplatnom kodu, pretplati na newsletter i slično, što omogućava da nečija elektronska pošta bude na vašoj listi za slanje promotivnog sadržaja. Jedini zadatak nakon kreiranja dugačke liste kontakata jeste da osmislite nešto dovoljno originalno i interesantno što bi privuklo potrošače da vaš proizvod i kupe. 

Blog

Ljudi često mešaju blog sa sajtom. Sa druge strane, blog je često u sastavu samog sajta. To je odlično mesto gde možete komunicirati sa postojećim i potencijalnim kupcima. Postoje poslovni i lični blogovi. Poslovni blog se može koristiti za komunikaciju sa korisnicima gde ćete odgovarati kroz tekstove na njihova pitanja i nedoumice. Takođe, blogovi mogu imati edukativni karakter i provući kroz sam tekst reklamu za proizvode koje prodajete. Ukoliko je u pitanju lični blog, on i dalje može imati svrhu reklamiranja vaših proizvoda kroz korišćenje ključnih reči koje će čitaoca navoditi na sajt – prodavnicu vaših proizvoda. 

Ovo je samo deo liste digitalnih kanala gde je moguće promovisati biznis, proizvode i samim tim pozivati na online kupovinu. Svaki od ovih načina reklamiranja ima svoje prednosti, ali ono što obezbeđuje jeste povratna informacija, a koja strategija će se vama najviše isplatiti, možete saznati već u narednoj kampanji.

Izvor fotografije: pexels.com

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo