8.3 C
Novi Sad
četvrtak, 30 novembra, 2023

Saveti za organizaciju putovanja

Planiranje godišnjeg odmora je zabavan zadatak, ali ipak zahteva određeno iskustvo. Zbog toga vas u narednim redovima očekuju najvažniji saveti za organizaciju putovanja.

Pronađite idealnu destinaciju

Da biste započeli sa samom organizacijom putovanja, prvenstveno bi trebalo da se odlučite koju državu biste želeli da posetite. To bi po nekom nepisanom pravilu trebalo da bude atraktivno područje sa uzbudljivom istorijom, velikim brojem lokaliteta, dobrom kuhinjom i interesantnim stanovništvom. Međutim, biće potpuno razumljivo i ukoliko želite da posetite i neku sasvim nasumičnu lokaciju. Odluka je svakako na vama, a naš predlog je da izbegavate destinacije koje ste već obišli.

Nabavite putno osiguranje

Polazak na put bez nabavke putnog osiguranja vas može skupo koštati, pa predlažemo da na vreme „štriklirate” ovu obavezu. Sam proces popunjavanja osiguranja vam neće oduzeti više od pet minuta, a značiće previše. U slučaju da, nekim čudom, dođe do povreda ili zdravstvenih tegoba, svi troškovi lečenja po povratku u vašu zemlju će vam biti refundirani, tako da smo sigurni da se nećete pokajati. Osiguravajuće kuće od skoro nude i online popunjavanje (plaćanje se vrši putem kreditne kartice) tako da nemate prava na izgovor.

Saveti za organizaciju putovanja – prevoz

Kako vaš auto ne bi boravio nekoliko dana na parkingu, predlažemo da uzmete taksi do aerodroma. Što se tiče samog prevoza u inostranoj državi, ispitajte isplativost vožnje gradskim saobraćajem ili evenutualnim rentiranjem vozila ili bicikala. Za potpuni doživljaj (ali ako budžet to dozvoljava), preporučujemo da iznajmite neki od luksuznih automobila. Unapred pronađite Rent a Car službu koja nudi najpovoljnije opcije.

Spakujte se na vreme

Pod pretpostavkom da se nećete odmah setiti svega što vam je potrebno, naš predlog je da nekoliko dana pre samog pakovanja počnete sa sastavljanjem liste stvari koje želite da ponesete sa sobom. Uzmite koliko god vremena vam je potrebno, te nakon poslednje zapisane stavke, započnite sa pakovanjem. Nabavite set za organizaciju odeće, nesesere i sve druge predmete koji će vam olakšati pakovanje. Sitnice je uvek teško pronaći u koferima, pa prema tome predlažemo da im pronađete drugo mesto. Primera radi, torbice mogu biti idealno mesto za lična dokumenta, ključeve, novac ili punjač. Na taj način ćete smanjiti teret u vašim džepovima, spasiti sebe tražwnja po koferu, te svakako lakše motriti na najvažnije stvari.

Finalna provera – zlata vredna

Pre nego što se uputite na aerodrom, predlažemo da prođete kroz finalnu proveru kofera, rančeva ali i džepova. Potrudite se da ne pravite veliki haos prilikom provera, jer ćete u tom slučaju ponovo morati da pakujete sve stvari. Ukoliko ste prethodno napravili spisak predmeta koje nosite, proveravajte stavku po stavku. Greške se uvek mogu provući, tako da ukoliko neki komad garderobe nedostaje, potrudite se da ga na brzinu ispeglate i spakujete. Naravno, ne treba biti paranoičan i konstantno razmišljati o tome da li ste nešto zaboravili ili ne. Jedna provera pre samog napuštanja doma će biti sasvim dovoljna.

Još neki saveti za organizaciju putovanja

Samostalna organizacija putovanja zahteva puno vremena i istraživanja. Evo još nekoliko važnih stavki na koje bi trebalo da obratite pažnju:

  • Rezervišite smeštajne kapacitete – Nezaobilazna stavka kada je u pitanju samostalno organizovanje putovanja. U skladu sa mogućnostima, odaberite hotel ili privatan smeštaj.
  • Raspitajte se čak i sitnicama – Imajući u vidu da ćete nekoliko dana provesti na nepoznatnom području, trebalo bi da se raspitate o svim detaljima, zakonskim normama ili procedurama. Sigurni smo da ne želite da se nađete u neprilici.
  • Upoznajte se sa kulturom – to ne znači da se upoznate sa svakim aspektom kulture, već samo da se malo bolje pripremite. Recimo, ukoliko lokalci vole da se cenjkaju, potrudite se da unapredite vaše sposobnosti.
  • Napravite plan aktivnosti – U slučaju da ste na internetu pronašli datume odvijanja određenih festivala, izložbi ili sličnih događaja, predlažemo da ih ubeležite u vaš planer aktivnosti. Ako je to moguće, obavite kupovinu karata online. Svaki minut putovanja će biti važan.

Zaista će biti divno ukoliko čitavo putovanje isplanirate samostalno. Međutim, ukoliko vam vreme to ne dozvoljava, okrenite se jednostavnijim alternativama. Angažujte renomirane agencije za putovanja ili sam proces prepustite osobama u koje imate poverenja.

Uživajte u odmoru

Putovanja vam omogućavaju da barem na nekoliko dana zaboravite na sve probleme i obaveze, stoga se potpuno prepustite vašem odmoru. Nemojte previše razmišljati o detaljima, već se potrudite da svaki dan ispunite nekim novim aktivnostima. Slikajte se, pravite porodične vlogove, igrajte se u pesku i radite šta god vas ispunjava. Na taj način skupićete energiju koja će vam biti preko potrebna po završetku godišnjeg odmora. Srećan put!

Fotografija sa: unsplash.com

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo