24.9 C
Novi Sad
petak, 22 septembra, 2023

Koje laboratorijske analize su neophodne za insulinsku rezistenciju?

Biohemijska analiza krvne slike je najsigurniji način provere zdravstvenog stanja organa, jačine imuniteta, ali i pojedinih stanja kao što je šećerna bolest i stanje koje mu prethodi kakva je insulinska rezistencija.

Procedure provere su jednostavne i rade se ili iz venske krvi ili iz krvi iz prsta, odmah su gotove i sa apsolutnom tačnošću pokazuju kakvo opšte zdravstveno stanje.

Šta je insulinska rezistencija?

Insulinska rezistencija je stanje kod kog se u dužem vremenskom periodu javlja poremećaj resorpcije glukoze iz krvi jer telo postaje otporno na insulin.

Ugljeni hidrati se u našoj krvi pretvara u glukozu, ali ona ne može da uđe u ćelije i postane energija sve dok pankreas ne da insulin koji prenosi glukozu i omogućava ulazak u ćelije.

Ipak, kada se u dužem periodu unosi velika količina ugljenih hidrata ili pankreas preterano luči insulin iz drugih razloga dolazi do rezistencije ćelija pa iako im treba energija ona ne ulazi i nije iskorišćena.

Laboratorijske analize su najbolji pokazatelj tačnog stanja i kretanja nivoa šećera u krvi i obuhvata kompletu krvnu sliku, OGTT analizu, ali i druge analize koje mogu biti pravi pokazatelj insulinske rezistencije koja inače nema neke posebne simptome, ali utiče na organizam.

Kompletna krvna slika je prvi korak u dokazivanju poremećaja nivoa glukoze

Insulinska rezistencija se najčešće manifestuje kroz usporen metabolizam, zamor, pad energije, ali mnogi pacijenti tek posredno postaju svesni postojanja problema.

Kada se radi kompletna krvna slika cena je izuzetno povoljna, rezultati su odmah gotovi, i što je još važnije, rezultati nedvosmisleno govore o zdravstvenom stanju organizma.

Kod insulinske rezistencije nivo glukoze u krvi je normalan ili na granici, ali je pre ostalih testiranja važno da se proveri hemoglobin, leukociti, eritrociti i ostali parametri koji mogu da ukazuju na postojanje drugih bolesti i da li je moguće pristupiti OGTT proveri.

Pored specifičnih simptoma kao što su usporen metabolizam, zamor i pad energije, mnogi pacijenti ne obraćaju odmah pažnju na postojanje problema sa insulinskom rezistencijom. Međutim, redovno obavljanje KKS-a može otkriti različite nepravilnosti koje ukazuju na potencijalne zdravstvene probleme.

Kada se posumnja na insulinsku rezistenciju, nivo glukoze u krvi može biti normalan ili na granici normale. Pre nego što se pristupi testiranju OGTT analizom, neophodno je proveriti sve parametre KKS-a. Povišen nivo glukoze može biti indikativan za potrebu dodatnih testova i dijagnostičkih postupaka kako bi se precizno potvrdio ili isključio ovaj poremećaj.

S obzirom na važnost KKS-a kao prvog koraka u dokazivanju poremećaja nivoa glukoze, lekari ga često preporučuju kako bi blagovremeno otkrili moguće zdravstvene probleme. Redovno praćenje ovog testa omogućava rano prepoznavanje potencijalnih rizika i omogućava pravovremeno uvođenje odgovarajućih terapijskih mera i promena u načinu života.

OGTT analiza za potvrdu nivoa glukoze

Insulinska rezistencija se potvrđuje uz pomoć OGTT testa iz venske krvi.

Pacijent dolazi u jutarnjim časovima i daje krv kao početnu tačku za analizu nakon perioda gladovanja. Posle toga dobija glukozni rastvor i pije 300ml sa čim testiranje započinje.

Krv se uzima i meri koncentracija u pravilnim intervalima nakon ispijanja i to nakon 30min, 60min, 90min i 120min, a rezultati daju konačnu sliku kretanja glukoze u krvi.

Insulinska rezistencija se potvrđuje ako je početni nivo šećera pre glukoze normalan, a 120 min nakon ispijanja je šećer povišen između 7,8 i 11 jedinica.

U tom periodu raste i insulin, a ako ostaje značajno povišen i nakon 120 min reč je o rezistenciji što je još jedan pokazatelj kako se ćelije ponašaju kada su okružene glukozom.

Normalni nalazi bi bili da nakon 120min. nivo glukoze bude ispod 7,8, a insulin vrlo blizu početnih vrednosti.

Suprotno tome, šećerna bolest je kada nakon 120min. nivo glukoze ostaje preko 11 jedinica uz visok nivo insulina.

Za samo 2 sata se potvrđuju ili isključuju ozbiljna zdravstvena stanja što endokrinologu daje jasnu sliku da li je potrebno da se uključe lekovi, da li su potrebne druge analize ili je sve sasvim u redu.

Cene analiza su povoljne i tačne, po potrebi se ponavljaju i omogućavaju lekaru brzo i jednostavno otkrivanje i praćenje bolesti, a sa ciljem usporavanja promena i bolje kontrole zdravstvenog stanja pacijenta.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo