28.3 C
Novi Sad
petak, 12 avgusta, 2022

Kako ukloniti kurje oči kod kuće?

Kurje oči su tvrda, zadebljana područja kože koja se obično javljaju na stopalima. Oni su slični kalusu, ali su obično tvrđi, manji i bolniji.

Kurje oko nije opasno, ali može izazvati iritaciju. Takođe je verovatnije da će se pojaviti na stopalima kod žena, nego kod muškaraca.

Postoje tri glavne vrste kurjih očiju:

 • Tvrdo kurje oko
 • Meko kurje oko
 • Klica

Tvrde kurje oči su najčešća vrsta kurjih očiju koja se javlja. To su mala, koncentrisana područja tvrde kože, koja se obično nalaze u širem području zadebljane kože. Meke kurje oči su, s druge strane, beličaste ili sive, i gumenaste su teksture. Meko kurje oko izmedju prstiju je najčešći slučaj. Kurje oko je malo i obično se nalazi na dnu stopala.

Kako zadebljavaju, kurje oči mogu postati prilično bolne.

Kurje oči nisu kožna bolest. Oni su odgovor vašeg tela na pritisak ili trenje na koži. Evo kako ih sprečiti i i kako lečiti kurje oko kod kuće:

Dijagnostikovanje kurjih očiju

Specijalizovani testovi nisu potrebni da bi se dijagnostikovalo kurje oko. Direktno posmatranje kurjeg oka i okolne kože je sve što je potrebno.

Kurje oči su obično okrugle i javljaju se na stranama i vrhovima stopala. Glavna razlika između žuljeva i kurjih očiju je u tome što kalus nije bolan na dodir. Kurje oči mogu biti bolne na dodir jer je koža upaljena i može imati tvrdo ili meko središte.

Kako sprečiti kurje oči?

Da biste bili sigurni da se vaše kurje oči ne bi razvile ili vratile nakon tretmana, morate eliminisati uslove koji su ih izazvali. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da eliminišete trenje i sprečite nastanak kurjih očiju:

 • Nosite cipele i čarape koje odgovaraju vašem obliku stopala. Da bi vam cipele pravilno pristajale, zamolite u prodavnici obuće da vam izmere stopalo (ili učinite to sami), a zatim izaberite cipele koje nisu previše labave ili preuske. Savet za odabir cipela prave veličine je da kupujete cipele na kraju dana, kada vam stopala mogu biti blago otečena.
 • Skratite nokte na nogama. Ako su vam nokti na nogama predugački, oni mogu naterati prste da se prislone na cipelu. Ovo može stvoriti pritisak koji uzrokuje stvaranje kurjih očiju tokom vremena.
 • Koristite jastučiće za kurje oči. Jastučići za kurje oči pomažu u zaštiti od viška pritiska ili trenja oko kurjeg oka. Dolaze u različitim materijalima, uključujući penu, filc i kožu. Tipično, ovi jastučići su u obliku krofni – da bi se preraspodelio pritisak oko kurjeg oka – sa lepljivom podlogom. Treba ih postaviti tako da kurje oko bude u središnjoj rupi.
 • Održavajte higijenu stopala. Operite stopala svakodnevno sapunom, vodom i odgovarajućom četkom.
 • Neka vam stopala budu hidrirana. Redovno koristite kremu za stopala kako biste sprečili suvoću i trenje.

Ako preventivne mere ne pomognu i kurje oko se ipak javi, u nastavku pročitajte kako ukloniti kurje oko.

Kako ukloniti kurje oko?

Pre nego što tretirate kurje oči, prvo morate proceniti uzrok vašeg trenja. U mnogim slučajevima, oni će nestati sami kada pritisak ili trenje koji ih izazivaju prestanu.

Kurje oči
Kako lečiti kurje oko (shutterstock.com)

Ako zaštita kurjeg oka od dalje iritacije ne reši vaš problem, dermatolozi preporučuju sledeće korake kako leciti kurje oko:

1. Potopite noge u toplu vodu

Uverite se da je kurje oko potpuno potopljeno oko 10 minuta ili dok koža ne omekša.

2. Isturpijajte kurje oko kamenom za stopala

Plovućac je porozna i abrazivna vulkanska stena koja se koristi za uklanjanje suve kože. Umočite kamen plovućac u toplu vodu, a zatim ga koristite za pažljivo turpijanje kurjeg oka. Nežni kružni ili bočni pokreti pomažu u uklanjanju mrtve kože.

Savet: Ne skidajte previše kože. Previše turpijanja može izazvati krvarenje i dovesti do infekcije.

3. Nanesite losion na kurje oko

Koristite hidratantni losion ili kremu sa salicilnom kiselinom. Salicilna kiselina rastvara protein keratina koji čini kurje oko i okolnu mrtvu kožu. Međutim, salicilna kiselina se generalno ne preporučuje osobama sa dijabetesom, slabom cirkulacijom ili slabom kožom.

4. Koristite jastučiće za kurje oči

Zaštitite kurje oči od kontakta sa cipelom pomoću zaštitnih lepljivih jastučića.

Ne pokušavajte da isečete ili iskopate kurje oči jer to može dovesti do potencijalno opasne infekcije okolnih tkiva. Sečenje ili vađenje kurje oči treba da obavlja samo lekar.

Kada posetiti doktora?

Ako imate veoma bolno kurje oko ili ako imate dijabetes, krhku kožu ili bolest perifernih arterija, trebalo bi da se konsultujete sa lekarom pre nego što nastavite sa kućnim lečenjem. Potražite medicinsku pomoć ako vaše kurje oko pokazuje znake infekcije sa simptomima uključujući:

 • Pogoršanje bola
 • Gnoj ili drenaža
 • Otok
 • Crvenilo

U nekim slučajevima će biti neophodna kurje oko operacija.

Zaključak

Kurje oči su nekancerozno stanje koje se može lečiti kućnim lekovima ili medicinskim tretmanom – operacija je retko potrebna. Nakon uspešnog lečenja, kurje oči se mogu vratiti ako zahvaćeno područje i dalje bude iritirano trenjem ili pritiskom.

Trebali biste da nosite cipele koje odgovaraju kako biste sprečili nastanak kurjih očiju i zapamtite da pravilno tretirate stopala.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo