16.1 C
Novi Sad
ponedeljak, 23 maja, 2022

Kako oftalmolog rešava da bolje vidite, ali i mladje izgledate?

Sve brži tehnološki razvoj i stalno napredovanje telefona, računara i tableta dovodi do toga da odrasli, pa i deca sate provode pored njih, što dovodi do slabljenja očnog živca, a to dalje dovodi do slabovidosti ili dalekovidosti.

Teško ćete primetiti da Vam se vid pogoršao, ali čim shvatite da nešto nije u redu, da Vam se magli ili muti pogled, da Vas boli glava i  ne vidite najbolje, posetite oftalmologa, ima toliko njih, pa ćete lako odabrati koji je za Vas najbolji oftalmolog u Beogradu. Medjutim, kod oftalmologa se ne ide samo kada se javi problem sa vidom, dobro je i preventivno otići, a danas se sve češće ide zbog estetskih korekcija, kojima se podvrgavaju žene, ali i muškarci. 

Zašto treba da birate najboljeg oftalmologa u Beogradu?

Preventiva je često bolja od bilo kog leka, zato ne treba da čekate da se javi problem, već na vreme idite na preglede. Zbog preteranog korišćenja računara i telefona, može se reći da nam je svima vid ugrožen od najranijih dana.  Dovoljan je rutinski pregled kod oftalmologa, kako bi konstatovao Vaš problem sa vidom. Oftalmolog zna kako da savremenim metodama prati više parametara odjednom, pa je takav pregled sigurno najpouzdaniji, ali i najbrži. Medjutim, ne ide se kod oftalmologa samo za probleme sa vidom, žene, pa i muškarci idu zbog estetskih korekcija. Ne dešava se retko da se nasledi neki problem poput podočnjaka ili spuštenih kapaka. Očni kapci štite oči tako što spuštanjem premazuju oči suzama i čuvaju ih od štetnog uticaja iz spoljašnjosti. Kako bi ispravno obavljali ovu funkciju potrebno je da oni sačuvaju svoj oblik, položaj i tonus. Ukoliko imaju opuštene kapke, muškarci i žene izgledaju mnogo starije, za žene je ovo mnogo veći problem, zato češće pribegavaju intervenciji zatezanja kapaka, nakon koje će koža  biti elastičnija i zategnutija. Potrebno je da hirurg proceni stanje kože kapaka i da predloži intervenciju, zato to treba da poverite najboljem oftalmologu u Beogradu

Kada se radi zatezanje očnih kapaka?

Sa godinama se menjamo, koža je sve tanja ili menja boju, pojave se pege. Predeo oko očiju je posebno sklon promenama i pojavi bora, zbog toga što je koža na ovim mestima veoma tanka i vrlo brzo izgubi elastičnost koju ima dok je mlada. Znak da ste zašli u srednje godine, obično je prvo popuštanje kože na gornjim kapcima, pojava nabora koji se formiraju zbog viška kože i nemoguće ih je sakriti. Jedini način da se reši problem naboranih i spuštenih očnih kapaka je estetska hiruška intervencija. Tokom te intervencije, lekar uklanja kožu, masnoću, pa čak i mišić koji se opustio i prouzrokuje da se opusti i područje oko očiju. Najčešći kandidati za zatezanje očnih kapaka su žene koje žele da uspore starenje ovom intervencijom i ona jeste jedna od najpopularnijih estetskih intervencija podmladjivanja lica. Sigurno Vam neće samo podmladiti i osvežiti izgled, već ćete ojačati i samopouzdanje. 

Kako se pripremiti za operaciju 

Pre intervencije rade se konsultacije sa oftalmologom koji radi okuplastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju,  kome ćete reći Vaše probleme i šta očekujete od operacije.  On će prvo sprovesti fizički pregled očiju i ispitivanje vida. Napraviće verovatno nekoliko fotografija kapaka koje će mu koristiti tokom operacije. Savetovaće Vas da prestanete da koristite sve lekove koji mogu da pojačaju krvarenje, možda čak, ako ste pušač, da smanjite ili prestanete sa pušenjem nekoliko nedelja pre. Popuniće Vaš zdravstveni karton sa potrebnim podacima o hroničnim bolestima, ako je potrebno da Vas uveke u potpunu anesteziju, mada se to dešava u vrlo retkim slučajevima, ova estetka intervencija radi se pod lokalnom anestezijom. 

Hirurška intervencija ili blefaroplastika donjih kapaka

Zatezanje očnih kapaka poznato je u oftalmološkoj struci kao blefaroplastika donjih kapaka. Ona obično podrazumeva uklanjanje masti (masnog tkiva) koje dovode do toga da se stvaraju kesice ispod očiju poznate kao podočnjaci. Dešava se da se prilikom intervencije ne ukloni samo masno tkivo, već i delići kože. Kada su kod mladjih osoba izraženi podočnjaci, a koža još uvek ima dobar tonus, onda se radi blefaroplastika bez reza na koži, već se masno tkivo delimično uklanja kroz rez na unutrašnjem delu kapka i u tom slučaju nije potrebno uklanjanje šavova. Kada pored pomenutih masnih jastučića, donje kapke karakteriše i opuštena koža neophodna je intervencija sa rezom na koži, obično ispod trepavica, gde se pažljivo uklanja višak kože i vrši zatezanje donjeg kapka.

Oporavak nakon intervencije

Oporavak od ove intervencije je veoma kratak, ukoliko ne dodje do komplikacija, koje skoro da se ne dešavaju, već istog dana idete kući. Možda doživite oticanje i bol, dobićete sigurno od oftalmologa preporuku lekova protiv bolova. U prvim danima možete koristiti hladne obloge, a simptomi postoperativnog toka proći će za nedelju-dve.

Najnovije
- Reklama -spot_img
- Reklama -
Možda bi Vas interesovalo