6.3 C
Novi Sad
sreda, februar 21, 2024

Zamija – Sve što treba da znate – Nega i razmnožavanje

Zamija je biljka koja vodi poreklo iz istočne Afrike, a poznata je i kao dragulj Zanzibara ili biljka novca i sreće. Ova sukulentna biljka može da naraste do jednog metra, a često se gaji u zatvorenim prostorijama, jer zahteva minimum uslova da bi izgledala bujno i raskošno. Naziv biljka novca i sreće potiče od verovanja da privlači novac i materijalno blagostanje, stoga je često možemo videti u poslovnim objektima, ali i u domovima ljudi.

Još jedna odlična karakteristika zamije je prečišćavanje vazduha. U NASA studiji istraživači su otkrili da je posebno uspešna u uklanjanju velikih količina toksina kao što su ksilen, toluen i benzol iz vazduha.

Kao što smo spomenuli, ova biljka gotovo i ne zahteva održavanje, a karakterišu je sjajni, široki listovi ovalnog oblika koji rastu na gore. Listovi bez mrlja su voštani i tako duboko zeleni da se ponekad ove biljke pogrešno smatraju veštačkim.

Ova sobna biljka sporo raste, tako da nećete morati često da je presađujete, ali ako posadite ili presadite zamiju, uradite to u proleće ili leto kada je u fazi aktivnog rasta.

Odgovara joj temperatura u rasponu od 20 do 25 stepeni, a sa njenim zalivanjem ne treba preterivati, kako koren ne bi počeo da truli.

Biljke novca i sreće su blago toksične za ljude i životinje.

NazivZamija, Biljka novca
Latinski nazivZamioculcas zamiifolia
PorodicaAraceae
Tip biljkeTropska trajnica
Veličina90 do 120 cm
SvetlostSvetlo do slabog indirektnog svetla
Tip zemljištaDobro drenirajuće
PH zemljištaNeutralno do kiselo (6,0-7,0)
Vreme cvetanjaProleće
Boja cvetaŽuto-braon
PorekloIstočna Afrika
ToksičnostBlago toksično za ljude i životinje
Zamija – karakteristike

Nega i održavanje zamije

Zamije su poznate po tome što su kućne biljke koje se lako održavaju i koje je maltene nemoguće uništiti, a koje čak i najneiskusniji baštovani mogu održati u životu uz minimalnu negu. Nega zamije uključuje adekvatno svetlo i dobro zalivanje svakih nekoliko nedelja – to je sve što im je potrebno kako bi se održao njihov aktivni rast i razvoj.

Međutim, ne brinite previše o tome ako zaboravite da zalijete svoju zamiju – ove biljke rastu iz rizoma, koji im pomažu da skladište vodu ispod zemlje, što ih čini biljkom otpornom na sušu. Ukoliko ste imali nedoumice oko toga kako se održava zamija, treba da znate da se najbolje uzgaja u zatvorenim prostorijama i na polu-tamnim mestima.

Zamija je biljka koja ima prirodno sjajne listove koji vremenom mogu početi da izgledaju dosadno kako se prašina nakuplja. Nikada nemojte čistiti listove ove biljke komercijalnim sredstvima jer će začepiti pore biljke. Umesto toga, nežno obrišite prašinu i njene ostatke vlažnom krpom da biste vratili listovima njihov sjaj.

Da li zamija zahteva jako osvetljenje?

Zamija je tolerantna na širok spektar uslova osvetljenja, što ove biljke čini pogodnim za uzgoj u zatvorenom prostoru. Iako biljke mogu da prežive bez ikakvog prirodnog svetla, najbolje uspevaju na jakom, indirektnom svetlu. Međutim, iako spadaju u sobno cveće koje voli tamu, biljke mogu brzo postati dugih stabljika kada im se ne daje dovoljno svetla. Izbegavajte direktnu sunčevu svetlost jer to može da sprži lišće vaše biljke.

Nega zamije – Video tutorijal (youtube.com)

Kakva zemlja treba za zamiju

Zamije nisu preterano izbirljive u pogledu izbora saksije, sve dok su one dobro drenirajuće. Većina standardnih mešavina zemlje za saksije će biti dovoljna za vašu biljku. Ako vidite da je potrebna dodatna drenaža, pomoći će mešanje perlita ili peska.

Zamija zalivanje

Zamije generalno treba zalivati ​​samo kada se zemlja potpuno osuši – obično jednom nedeljno ili dvaput, u zavisnosti od uslova rasta. Ali, ako ste mislili da je zamija nega zahtevna, treba da znate da ove biljke mogu da prežive mesecima bez vode. Bolje je da ređe zalivate biljku, nego isuviše često, kako koren ne bi počeo da truli. U zimskim mesecima je dovoljno da je zalivate jednom mesečno.

Zahvaljujući debelim rizomima, ove biljke su izuzetno otporne na sušu i mogu da podnesu retko zalivanje, što čini da biljka zamija bude laka za održavanje. Prilikom zalivanja sačekajte dovoljno da vlaga iscuri sa dna saksije i izbacite višak vode.

Kakvom vodom zalivati zamiju?

Za zalivanje zamije možete koristiti kišnicu, odstajalu vodu sa česme (voda treba da odstoji minimum 24h), destilovanu vodu koju koristite za peglanje (ne sadrži štetne materije, kao ni kamenac) ili neposoljenu vodu u kojoj ste kuvali povrće. Minerali i vitamini koje je povrće otpustilo prijaće zamiji i podstaći će njen rast.

Na kojoj temperaturi raste zamija

Zamiji optimalno odgovara temperatura u rasponu od 20 do 25 stepeni Celzijusa, a ne bi je trebalo izlagati temperaturama ispod 15 stepeni.

Prosečne temperature i vlažnost vazduha su dobre za cveće zamije. One obično ne podnose niske temperature (niže od 7 stepeni Celzijusa), pa izbegavajte postavljanje biljke na lokaciju blizu promaje ili posebno hladnih područja vašeg doma.

Zamije ne zahtevaju vlažne uslove, ali ako je vazduh u vašem domu suv, razmislite o povećanju vlažnosti oko biljke tako što ćete kupiti ovlaživač ili ga staviti na posudu za vodu.

Koliko je zahtevno održavanje i đubrenje zamije

Zamije generalno ne zahtevaju redovno đubrenje da bi uspele. Međutim, da biste održali biljku optimalno zdravom, đubrite je đubrivom za sobne biljke, razblaženim do pola jačine, jedan do dva puta tokom aktivne sezone rasta.

Lišće zamije uvek čistite vlažnom krpom, nikako alkoholom ili drugim sredstvima (shutterstock.com)

Koje vrste zamija postoje

Pored klasične zelene zamije prepoznajemo još dve vrste:

  • Zamioculcas zamiifolia ‘Raven’: relativno nova sorta koju odlikuje tamno ljubičasto-kestenjasto lišće
  • Zamioculcas zamiifolia ‘Variegated’: karakteriše je zeleno lišće koje je prošarano belim i žutim; šarenilo bledi ako mu se ne daje dovoljno svetla

Zamija razmnožavanje

Ako se pitate kako razmnožiti zamiju, dobro je da znate da se razmnožavanje zamije vrši na dva glavna načina: deljenjem i reznicama stabljika. Razmnožavanje zamije podelom je najjednostavniji način da se stvori više biljaka – jednostavno odvojite rizome sledeći put kada presadite biljku i stavite ih u zasebne saksije.

Zamija razmnožavanje reznicama stabljike traje duže od razmnožavanja deljenjem i možda ćete morati da sačekate šest do devet meseci pre nego što počnu da rastu novi rizomi.

  • Koristeći sterilizovan i oštar alat za sečenje, uzmite reznicu sa zrele biljke koja ima najmanje dva lista i deo stabljike.
  • Posadite stabljiku u posudu sa dobro drenirajućom mešavinom zemlje.
  • Stavite posudu sa reznicom (pelcerom) na toplo mesto koje prima jako (ali ne direktno) svetlo tokom dana.

Sadnja i presađivanje zamije

Presađivanje zamije treba obaviti ​​tek kada preraste svoju saksiju. Ukoliko ste se pitali kada se presađuje zamija, treba da znate da je vreme za to, kada vidite da se rizomi pritiskaju ispod zemlje na ivici saksije ili iskrivljuju oblik biljke.

Kao i kod većine sobnih biljaka, obično je dobra ideja da sačekate proleće ili leto za presađivanje zamije jer će one moći bolje da podnose poremećaje tokom perioda aktivnog rasta. Obavezno izaberite posudu sa drenažnim rupama za vašu zamiju.

Bolesti zamije

Bolesti zamije praktično i ne postoje, jer je ova biljka vrlo otporna, ali zamija problemi u domenu štetočina postoje. Pazite na uobičajene štetočine kućnih biljaka kao što su brašnaste bube, ljuspice, gljivične i lisne vaši koje mogu zaraziti ovu biljku. Koristite insekticidni sapun da biste eliminisali većinu ovih problema sa štetočinama.

Zamija je toliko otporna biljka da je i štetočine ostavljaju na miru (shutterstock.com)

Zamija problemi

Jedan uobičajeni problem koji možete imati sa zamijama je to koliko vode biljka zapravo prima. Ili ako se pitate zašto zamija ne raste, ili listovi počnu da opadaju, treba da znate da je biljci potrebna voda. Ako listovi žute i padaju u isto vreme, to obično znači da biljka dobija previše vode. Ako je gornjih 6 cm (otprilike dužina vašeg prsta) zemlje suvo, biljka je spremna za zalivanje.

Često postavljana pitanja o zamijama

Da li je zamije lako održavati?

Za zamije se kaže da ih je nemoguće ubiti jer tolerišu loše uslove i zanemarivanje, što ovu biljku čini odličnom biljkom za početnike baštovane u zatvorenom prostoru.

Koliko brzo raste zamija?

Ova biljka raste pomalo sporo. Takođe raste u mahovima od nekoliko cm ili više odjednom u sezoni. Ali, generiše nekoliko novih stabljika godišnje.

Koliko dugo može da živi zamija?

Pošto je žilava i otporna, zamija je dugotrajna biljka. Zamije se takođe nazivaju biljkama nasleđa jer se mogu prenositi s generacije na generaciju.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo