2.2 C
Novi Sad
utorak, 7 decembra, 2021

Zamija – Sve što treba da znate – Nega i razmnožavanje

Zamija, poznata i kao dragulj Zanzibara, biljka novca i sreće, je kućna biljka koja gotovo i ne zahteva održavanje i koju karakterišu sjajni, široki listovi ovalnog oblika koji rastu na gore. Listovi bez mrlja su voštani i tako duboko zeleni da se ponekad ove biljke pogrešno smatraju veštačkim. Biljke su sporo rastuće, tako da nećete morati često da ih presađujete, ali ako posadite ili presadite zamiju, uradite to u proleće ili leto kada je u fazi aktivnog rasta. Biljke su blago toksične za ljude i životinje.

NazivZamija, Biljka novca
Latinski nazivZamioculcas zamiifolia
PorodicaAraceae
Tip biljkeTropska trajnica
Veličina90 do 120 cm
SvetlostSvetlo do slabog indirektnog svetla
Tip zemljištaDobro drenirajuće
PH zemljištaNeutralno do kiselo (6,0-7,0)
Vreme cvetanjaProleće
Boja cvetaŽuto-braon
PorekloIstočna Afrika
ToksičnostBlago toksično za ljude i životinje
Zamija – karakteristike

Nega zamije

Zamije su poznate po tome što su kućne biljke koje se lako održavaju i koje je maltene nemoguće uništiti, a koje čak i najneiskusniji baštovani mogu održati u životu uz minimalnu negu. Sve što im je potrebno da bi uspevale je adekvatno svetlo i dobro zalivanje svakih nekoliko nedelja. Međutim, ne brinite previše o tome ako zaboravite da zalijete svoju zamiju – ove biljke rastu iz rizoma, koji im pomažu da skladište vodu ispod zemlje, što ih čini biljkom otpornom na sušu. Iako uspeva na otvorenom u Africi, najbolje se uzgaja u zatvorenom prostoru na drugim mestima.

Zamija ima prirodno sjajne listove koji vremenom mogu početi da izgledaju dosadno kako se prašina nakuplja. Nikada nemojte čistiti listove ove biljke komercijalnim sredstvima jer će začepiti pore biljke. Umesto toga, nežno obrišite prašinu i njene ostatke vlažnom krpom da biste vratili listovima njihov sjaj.

Koliko svetlosti zahteva zamija?

Zamija je tolerantna na širok spektar uslova osvetljenja, što ove biljke čini pogodnim za uzgoj u zatvorenom prostoru. Iako biljke mogu da prežive bez ikakvog prirodnog svetla, najbolje uspevaju na jakom, indirektnom svetlu. Međutim, iako spadaju u sobno cveće koje voli tamu, biljke mogu brzo postati dugih stabljika kada im se ne daje dovoljno svetla. Izbegavajte direktnu sunčevu svetlost jer to može da sprži lišće vaše biljke.

Uzgoj zamija – Video tutorijal (youtube.com)

Kakvo zemljište odgovara zamiji?

Zamije nisu preterano izbirljive u pogledu medijuma za saksiju sve dok je dobro drenirajući. Većina standardnih mešavina za saksije treba da bude dovoljna za vašu biljku. Ako je potrebna dodatna drenaža, pomoći će mešanje perlita ili peska.

Koliko vode zahteva zamija?

Zahvaljujući debelim rizomima, ove biljke su izuzetno otporne na sušu i mogu da podnesu retko zalivanje. Zamije generalno treba zalivati ​​kada se zemlja potpuno osuši – obično jednom svake nedelje ili dve, u zavisnosti od uslova rasta. Ali, ako je potrebno, biljke mogu da prežive mesecima bez vode, pa je bolje da biljku zalivate manje nego da joj dajete previše vode. Prilikom zalivanja sačekajte dovoljno da vlaga iscuri sa dna saksije i izbacite višak vode.

Temperatura i vlažnost

Prosečne temperature i vlažnost u domaćinstvu su dobre za zamije. Zamija obično ne podnosi niske temperature (ne niže od 7 stepeni Celzijusa), pa izbegavajte postavljanje biljke na lokaciju blizu promaje ili posebno hladnih područja vašeg doma. Zamije ne zahtevaju vlažne uslove, ali ako je vazduh u vašem domu suv, razmislite o povećanju vlažnosti oko biljke tako što ćete kupiti ovlaživač ili ga staviti na posudu za vodu.

Kakvo đubrivo voli zamija?

Zamije generalno ne zahtevaju redovno đubrenje da bi uspele. Međutim, da biste održali biljku u optimalnom zdravlju, đubrite svoju biljku đubrivom za zatvorene biljke razblaženim do pola jačine jedan do dva puta tokom aktivne sezone rasta.

Lišće zamije uvek čistite vlažnom krpom, nikako alkoholom ili drugim sredstvima (shutterstock.com)

Vrste zamija

  • Zamioculcas zamiifolia ‘Raven’: relativno nova sorta koju odlikuje tamno ljubičasto-kestenjasto lišće
  • Zamioculcas zamiifolia ‘Variegated’: karakteriše je zeleno lišće koje je prošarano belim i žutim; šarenilo bledi ako mu se ne daje dovoljno svetla

Razmnožavanje zamije

Zamije se razmnožavaju na dva glavna načina: deljenjem i reznicama stabljika. Razmnožavanje podelom je najjednostavniji način da se stvori više biljaka – jednostavno odvojite rizome sledeći put kada presadite biljku i stavite ih u zasebne saksije.

Razmnožavanje reznicama stabljike traje duže od razmnožavanja deljenjem i možda ćete morati da sačekate šest do devet meseci pre nego što počnu da rastu novi rizomi.

  • Koristeći sterilizovan i oštar alat za sečenje, uzmite reznicu sa zrele biljke koja ima najmanje dva lista i deo stabljike.
  • Posadite stabljiku u posudu sa dobro drenirajućom mešavinom zemlje.
  • Stavite posudu sa reznicom (pelcerom) na toplo mesto koje prima jako (ali ne direktno) svetlo tokom dana.

Sadnja i presađivanje zamije

Zamije treba presađivati ​​tek kada prerastu svoju saksiju. Ovo je obično očigledno kada vidite da se rizomi pritiskaju ispod zemlje na ivicu saksije ili iskrivljuju njen oblik. Kao i kod većine sobnih biljaka, obično je dobra ideja da sačekate proleće ili leto da presadite biljke jer će one moći bolje da podnose poremećaje tokom perioda aktivnog rasta. Obavezno izaberite posudu sa drenažnim rupama za vašu zamiju.

Uobičajene štetočine

Zamije su praktično bez bolesti, ali pazite na uobičajene štetočine kućnih biljaka kao što su brašnaste bube, ljuspice, gljivične gljivice i lisne vaši koje mogu zaraziti ovu biljku. Koristite insekticidni sapun da biste eliminisali većinu ovih problema sa štetočinama.

Zamija je toliko otporna biljka da je i štetočine ostavljaju na miru (shutterstock.com)

Uobičajeni problemi sa ZZ biljkama

Jedan uobičajeni problem koji možete imati sa zamijama je koliko vode biljka zapravo prima. Ako listovi opadaju, biljka je izuzetno suva i potrebna joj je voda. Ako listovi žute i padaju u isto vreme, to obično znači da biljka dobija previše vode. Ako su gornjih 6 cm (otprilike dužina vašeg prsta) zemlje suva, biljka je spremna da dobije vodu.

Često postavljana pitanja o zamijama

Da li je zamije lako održavati?

Za zamije se kaže da ih je nemoguće ubiti jer tolerišu loše uslove i zanemarivanje, što ovu biljku čini odličnom biljkom za početnike baštovane u zatvorenom prostoru.

Koliko brzo raste zamija?

Ova biljka raste pomalo sporo. Takođe raste u mahovima od nekoliko cm ili više odjednom u sezoni. Ali, generiše nekoliko novih stabljika godišnje.

Koliko dugo može da živi zamija?

Pošto je žilava i otporna, zamija je dugotrajna biljka. Zamije se takođe nazivaju biljkama nasleđa jer se mogu prenositi s generacije na generaciju.

Najnovije
- Reklama -
Možda bi Vas interesovalo