8.4 C
Novi Sad
sreda, februar 21, 2024

Sve što treba da znate o sobnoj biljci Difenbahija – Nega i razmnožavanje

Difenbahija je originalno tropska zeljasta biljka koja pripada porodici Aracea. Potiče iz Južne Amerike, a ime je dobila po Džozefu Difenbahu, baštovanu botaničke bašte u Beču. Ona ima šiljate, jajaste listove u raznim kombinacijama zelene, krem i bele boje.

Velika, dobro uzgojena difenbahija može doseći i do neverovatnih 3 metra visine, sa lišćem dugim do 50 cm. Međutim, difenbahija će retko dostići ovu veličinu u tipičnim zatvorenim uslovima, gde im je prosečna visina od 1 do 1.5 metara najčešće.

Difenbahija je brzorastuća biljka koja može da dostigne visinu od 70 cm u roku od godinu dana od sadnje ukorenjene reznice, pod uslovom da dobije dovoljno svetlosti.

Biljka je veoma otrovna za ljude, pse i mačke.

NazivDifenbahija
Latinski nazivDieffenbachia spp.
PorodicaAraceae
Tip biljkeZeljasta višegodišnja biljka
Veličina1 do 3m visine, 60 do 90cm širine
Izlaganje suncuDelimična senka ili jako indirektno svetlo
Tip zemljištaTresetno, dobro drenirano zemljište za sađenje
PH zemljišta6,1–6,5 (blago kiselo)
Vreme cvetanjaSezonsko cvetanje
Boja cvetovaBela
PorekloKaribi, Južna Amerika
ToksičnostOtrovna za ljude i životinje
Karakteristike difenbahija

Difenbahija nega

Rod difenbahija uključuje veliku grupu lepih tropskih višegodišnjih biljaka, ali najčešće se uzgajaju D. sequine, D. oerstedii, D. maculata i D. amoena. Nekoliko vrsta difenbahija nedavno je dodeljeno različitim imenima, pa možete naići na zabunu oko preciznog imenovanja različitih sorti. Zajedno su uopšteno pod znate pod nazivom difenbahija.

Difenbahija nega uključuje gajenje ove sobne biljke na jakom, ali indirektnom suncu. Spada u sobno cveće koje voli tamu, pre nego li direktno sunce.

Posadite je u plodno, dobro drenirano zemljište za saksije sa visokim sadržajem treseta.

Kao biljka iz tropskih krajeva Južne Amerike, difenbahija je dizajnirana da dobro podnosi veliku vlažnost. Jedan od načina da joj obezbedite potrebnu količinu vlage je da se saksija postavi na poslužavnik sa šljunkom koji se održava vlažnim. Zamagljivanje lišća može pomoći tokom sušnih zimskih meseci.

Difenbahija je jedna od najpopularnijih sobnih biljaka (freepik.com)

Kao i mnoge sobne sobne biljke, preterano zalivanje čest je problem ove biljke. Pustite da se gornjih 7 cm zemlje u saksiji potpuno osuše pre temeljnog zalivanja tako da vlaga iscuri kroz dno posude. Ako želite, donji, slabi listovi mogu se ukloniti kako biljka raste, stvarajući primerak koji podseća na malu palmu sa zasvođenom krošnjom.

Difenbahija svetlost

Biljke difenbahija su popularne sobne biljke uglavnom zato što se dobro snalaze u senovitim uslovima, ali ove biljke cene jako svetlo tokom zimskih mjeseci. Tokom vegetacije, biljka preferira talasastu senku ili indirektno svetlo.

Biljka će favorizovati stranu okrenutu svetlosti, pa povremeno rotirajte biljku kako bi njen rast bio uravnotežen.

Povremeno prebrišite listove biljke vlažnom krpom, kako bi neometano mogla da vrši fotosintezu.

Vodič – kako uspešno uzgajati difenbahiju (youtube.com)

Difenbahija zemljište

Koristite brzo isušujuću, dobro prozračenu mešavinu za sađenje. Difenbahiju treba saditi u zemljište koje se dobro drenira, kako bi se izbegla oštećenja korena usled predugog “sedenja” u vodi.

Difenbahija zalivanje

Tokom vegetacije, difenbahije vole redovnu vlagu i ne žele da se osuše. Veliku difenbahiju je potrebno zalivati dva puta nedeljno, ali nikako hladnom, već mlakom vodom (sobne temperature).

Zimi možete smanjiti količinu vode. Istovremeno, važno je ne preterivati u zalivanju, što može uzrokovati probleme s truljenjem. Uverite se da je vrh zemlje potpuno osušen pre zalivanja.

Temperatura i vlažnost

Ova biljka voli prilično tople uslove, od 18 stepeni do 24 stepena celzijusa. Na nižim temperaturama od 15 stepeni ili ako je izložena hladnoj promaji, difenbahije će verovatno izgubiti donje lišće i poprimiti izgled palme.

Ako listovi vaše biljke poprime žutu boju, obustavite zalivanje (freepik.com)

Difenbahija đubrenje

Za najbolje rezultate, redovno hranite (svakih četiri do šest nedelja) difenbahije uravnoteženim, razblaženim đubrivom, poput 20-20-20. Međutim, neki se uzgajivači zaklinju u rutinu korištenja slabo razređenog gnojiva pri svakom zalivanju.

Vrste difenbahija

Vrste difenbahija su mnogobrojne, ali samo se nekoliko obično komercijalno prodaje:

  • Difenbahija sequins – najpopularnija vrsta difenbahija, poreklom je iz Brazila sa grozdovima velikih jajastih listova sa zelenim marginama sa žutom ili kremastom bojom. Može narasti i do 3 metra visine.
  • Difenbahija maculata (ranije poznata kao D. picta) – nudi dobre sorte koje uključuju „Savršenstvo“, sa šarolikim listovima od 20cm; ‘Rudolph Roehrs’, sa potpuno žutim listovima sa mrljama od slonovače; i ‘Superba’, sa debljim lišćem i belim šarenilom. ‘Camille’ ima bledožute listove sa belim marginama i naraste do 1 metra.
  • Difenbahija amoena – velika biljka visoka do 2 metra sa listovima od 50 cm. Jedna značajna sorta je ‘Tropic Snow’, koja ima manje lišće i više šarolikosti.

Imajte na umu da su različite vrste difenbahija pretrpele promjenu, a imena vrsta mogu se promeniti.

Difenbahija razmnožavanje

Postoje tri jednostavna načina za razmnožavanje biljke difenbahija.

Difenbahija razmnožavanje podelom korena:

  • Tokom presadjivanja u proleće, izdanci se mogu podeliti (ostavljajući neke korene netaknutim) i posaditi u sopstvene saksije.
  • Ako krenete ovim putem, pazite da pritom ne oštetite korenske sisteme matične biljke i koristite sterilisani alat kako biste izbegli širenje bolesti.

Difenbahija razmnožavanje drveta:

  • Kod starijih, dugonogih difenbahija, vrh se može odseći iznad starog lisnog čvora i zasaditi u sveže zemljište za sajenje sa đubrivom za ukorenjivanje.
  • Iz drveta će niknuti novo lišće.
  • Kada se pojave novi listovi, uklonite starije listove.

Difenbahija razmnožavanje reznicama:

  • Reznice mogu proklijati postavljanjem vodoravno u vlažnu zemlju za sađenje.
  • Kako se komadi ukorenjuju, listovi će postepeno nicati.
Difenbahija se može razmnožavati korenom, iz drveta ili reznice (freepik.com)

Difenbahija presađivanje

Difenbahijama je često potrebno godišnje presađivanje.

Pazite na znakove stresa na biljci, poput korenja koje viri sa površine ili opadanja lišća, što bi moglo da bude signal da biljci treba presađivanje. Za presađivanje jednostavno podignite biljku u celini, izbacite svu staru zemlju i mrtvi materijal iz korena i stavite je u veću posudu sa malo sveže zemlje.

Nakon presađivanja difenbahije, dajte joj malo vremena da se prilagodi novoj postavci. Nosite rukavice kako biste izbegli kontakt sa sokom.

Uobičajene štetočine

Biljke difenbahija su uglavnom bez problema, ali kao i mnoge sobne biljke, mogu biti podložne paukovim grinjama. Oni se mogu tretirati hortikulturnim uljem.

Uobičajeni problemi sa difenbahijom

Moći ćete mnogo reći o vašoj difenbahiji prema stanju njenih listova. Pazite na određene boje na lišću kako biste znali šta treba da uradite da biste izmenili uslove.

Difenbahija žuti listovi

Prekomerno ili nedovoljno zalivanje vaše biljke može učiniti da lišće požuti. Često će listovi pasti sa biljke. Proverite tlo tako što ćete gurnuti prst u tlo do prvog zgloba. Ako je vlažno, ne zalivajte biljku nedelju dana. Možda ćete morati da odete malo dublje da vidite da li je tlo previše suvo, što znači da morate dodati vodu biljci. Odsecite žuto lišće bez obzira na razlog.

Difenbahija žuti listovi mogu biti pokazatelj da biljci nedostaju hranljivi sastojci, poput azota. Iako ovo može biti teško dijagnostifikovati, neće naštetiti upotrebom biljnog gnojiva da biste vidjeli hoće li vašoj biljci vratiti zdravlje.

Difenbahija opadanje lišća

Difenbahija preferira delimičnu hladovinu. Ako vaša biljka odbacuje lišće, to može značiti da dobija previše sunčeve svetlosti. Pomerite biljku na mesto sa indirektnom sunčevom svetlošću.

Međutim, ako nema dovoljno svetlosti, lišće može požuteti i opustiti se. Pomerite biljku na mesto sa malo više svetla da biste ublažili ovaj problem.

Biljka može da odbacuje listove i jer joj je hladno ili se nalazi blizu promaje. Držite biljku u stalno toplom prostoru između 18 i 24 stepeni.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo