Sve što treba da znate o sobnoj biljci difenbahija
Sve što treba da znate o sobnoj biljci difenbahija

Difenbahija ima šiljate, jajaste listove u raznim kombinacijama zelene, krem i bele boje. Velika, dobro uzgojena difenbahija može doseći i do neverovatnih 3 metra visine, sa lišćem dugim do 50 cm. Međutim, biljke će retko dostići ovu veličinu u tipičnim zatvorenim uslovima, gde im je prosečna visina od 1 do 1.5 metara najčešće. Difenbahija je brzorastuća biljka koja može da dostigne visinu od 70 cm u roku od godinu dana od sadnje ukorenjene reznice, pod uslovom da dobije dovoljno svetlosti. Biljka je veoma otrovna za ljude, pse i mačke.

NazivDifenbahija
Latinski nazivDieffenbachia spp.
PorodicaAraceae
Tip biljkeZeljasta višegodišnja biljka
Veličina1 do 3m visine, 60 do 90cm širine
Izlaganje suncuDelimična senka ili jako indirektno svetlo
Tip zemljištaTresetno, dobro drenirano zemljište za sađenje
PH zemljišta6,1–6,5 (blago kiselo)
Vreme cvetanjaSezonsko cvetanje
Boja cvetovaBela
PorekloKaribi, Južna Amerika
ToksičnostOtrovna za ljude i životinje
Karakteristike difenbahija

Nega difenbahije

Rod difenbahija uključuje veliku grupu lepih tropskih višegodišnjih biljaka, ali najčešće se uzgajaju D. sequine, D. oerstedii, D. maculata i D. amoena. Nekoliko vrsta difenbahija nedavno je dodeljeno različitim imenima, pa možete naići na zabunu oko preciznog imenovanja različitih sorti. Zajedno su uopšteno pod znate pod nazivom difenbahija.

Difenbahija se najbolje gaji kao sobna biljka na jakom, ali indirektnom suncu. Spada u sobno cveće koje voli tamu, pre nego li direktno sunce. Posadite je u plodno, dobro drenirano zemljište za saksije sa visokim sadržajem treseta. Kao tropska biljka, najbolje će se snaći pri visokoj vlažnosti. Jedan od načina da se to obezbedi je da se saksija postavi na poslužavnik sa šljunkom koji se održava vlažnim. Zamagljivanje lišća može pomoći tokom sušnih zimskih meseci.

Difenbahija je jedna od najpopularnijih sobnih biljaka (freepik.com)

Kao i mnoge sobne sobne biljke, preterano zalivanje čest je problem ove biljke. Pustite da se gornjih 7 cm zemlje u saksiji potpuno osuše pre temeljnog zalivanja tako da vlaga iscuri kroz dno posude. Ako želite, donji, slabi listovi mogu se ukloniti kako biljka raste, stvarajući primerak koji podseća na malu palmu sa zasvođenom krošnjom.

Koliko je svetlosti potrebno difenbahiji?

Biljke difenbahija su popularne sobne biljke uglavnom zato što se dobro snalaze u senovitim uslovima, ali ove biljke cene jako svetlo tokom zimskih mjeseci. Tokom vegetacije, biljka preferira talasastu senku ili indirektno svetlo. Biljka će favorizovati stranu okrenutu svetlosti, pa povremeno rotirajte biljku kako bi njen rast bio uravnotežen.

Vodič – kako uspešno uzgajati difenbahiju

Kakvo zemljište zahteva difenbahija?

Koristite brzo isušujuću, dobro prozračenu mešavinu za sađenje. Uverite se da je drenaža dobra kako biste izbegli oštećenje korena; nikada ih ne treba ostavljati na vlažnom tlu.

Koliko je vode potrebno difenbahiji?

Tokom vegetacije, difenbahije vole redovnu vlagu i ne žele da se osuše. Veliku difenbahiju možda je potrebno zalivati dva puta nedeljno. Zimi možete smanjiti količinu vode. Istovremeno, važno je ne preterivati u zalivanju, što može uzrokovati probleme s truljenjem. Uverite se da je vrh zemlje potpuno osušen pre zalivanja.

Temperatura i vlažnost

Ova biljka voli prilično tople uslove, od 18 stepeni do 24 stepena celzijusa. Ako temperatura padne ispod 15 stepeni ili ako je biljka izložena hladnoj promaji, verovatno će izgubiti donje lišće i poprimiti izgled palme.

Ako listovi vaše biljke poprime žutu boju, obustavite zalivanje (freepik.com)

Kakvo đubrivo odgovara difenbahiji?

Za najbolje rezultate, redovno hranite (svakih četiri do šest nedelja) uravnoteženim, razblaženim đubrivom, poput 20-20-20. Međutim, neki se uzgajivači zaklinju u rutinu korištenja slabo razređenog gnojiva pri svakom zalivanju.

Vrste difenbahija

Od mnogih vrsta difenbahija, samo se nekoliko obično komercijalno prodaje:

  • Difenbahija sequins – najpopularnija vrsta difenbahija, poreklom je iz Brazila sa grozdovima velikih jajastih listova sa zelenim marginama sa žutom ili kremastom bojom. Može narasti i do 3 metra visine.
  • Difenbahija maculata (ranije poznata kao D. picta) – nudi dobre sorte koje uključuju „Savršenstvo“, sa šarolikim listovima od 20cm; ‘Rudolph Roehrs’, sa potpuno žutim listovima sa mrljama od slonovače; i ‘Superba’, sa debljim lišćem i belim šarenilom. ‘Camille’ ima bledožute listove sa belim marginama i naraste do 1 metra.
  • Difenbahija amoena – velika biljka visoka do 2 metra sa listovima od 50 cm. Jedna značajna sorta je ‘Tropic Snow’, koja ima manje lišće i više šarolikosti.

Imajte na umu da su različite vrste difenbahija pretrpele promjenu, a imena vrsta mogu se promeniti.

Razmnožavanje difenbahija

Postoje tri jednostavna načina za razmnožavanje biljke difenbahija.

Da biste rasadili biljku podelom korena:

  • Tokom presadjivanja u proleće, izdanci se mogu podeliti (ostavljajući neke korene netaknutim) i posaditi u sopstvene saksije.
  • Ako krenete ovim putem, pazite da pritom ne oštetite korenske sisteme matične biljke i koristite sterilisani alat kako biste izbegli širenje bolesti.

Da biste razmnožili drvo:

  • Kod starijih, dugonogih difenbahija, vrh se može odseći i saksirati u sveže zemljište za sajenje sa hormonom za ukorenjivanje.
  • Iz drveta će niknuti novo lišće.
  • Kada se pojave novi listovi, uklonite starije listove.

Za razmnožavanje reznicama:

  • Reznice mogu proklijati postavljanjem vodoravno u vlažnu zemlju za sađenje.
  • Kako se komadi ukorenjuju, listovi će postepeno nicati.
Difenbahija se može razmnožavati korenom, iz drveta ili reznice (freepik.com)

Presađivanje difenbahije

Difenbahijama je često potrebno godišnje presađivanje. Pazite na znakove stresa na biljci, poput korenja koje viri sa površine ili opadanja lišća, što bi moglo da bude signal da biljci treba presađivanje. Za presađivanje jednostavno podignite biljku u celini, izbacite svu staru zemlju i mrtvi materijal iz korena i stavite je u veću posudu sa malo sveže zemlje. Nakon presađivanja difenbahije, dajte joj malo vremena da se prilagodi novoj postavci. Nosite rukavice kako biste izbegli kontakt sa sokom.

Uobičajene štetočine

Biljke difenbahija su uglavnom bez problema, ali kao i mnoge sobne biljke, mogu biti podložne paukovim grinjama. Oni se mogu tretirati hortikulturnim uljem.

Uobičajeni problemi sa difenbahijom

Moći ćete mnogo reći o vašoj difenbahiji prema stanju njenih listova. Pazite na određene boje na lišću kako biste znali šta treba da uradite da biste izmenili uslove.

Listovi postaju žuti

Prekomerno ili nedovoljno zalivanje vaše biljke može učiniti da lišće požuti. Često će listovi pasti sa biljke. Proverite tlo tako što ćete gurnuti prst u tlo do prvog zgloba. Ako je vlažno, ne zalivajte biljku nedelju dana. Možda ćete morati da odete malo dublje da vidite da li je tlo previše suvo, što znači da morate dodati vodu biljci. Odsecite žuto lišće bez obzira na razlog.

Listovi bi takođe mogli da požute jer biljci nedostaju hranljivi sastojci, poput azota. Iako ovo može biti teško dijagnostifikovati, neće naštetiti upotrebom biljnog gnojiva da biste vidjeli hoće li vašoj biljci vratiti zdravlje.

Opadanje lišća

Difenbahija preferira delimičnu hladovinu. Ako vaša biljka odbacuje lišće, to može značiti da dobija previše sunčeve svetlosti. Pomerite biljku na mesto sa indirektnom sunčevom svetlošću. Međutim, ako nema dovoljno svetlosti, lišće može požuteti i opustiti se. Pomerite biljku na mesto sa malo više svetla da biste ublažili ovaj problem.

Biljka može da odbacuje listove i jer joj je hladno ili se nalazi blizu promaje. Držite biljku u stalno toplom prostoru između 18 i 24 stepeni.