6.8 C
Novi Sad
sreda, februar 21, 2024

Sve što treba da znate o sobnoj biljci Bršljan – Nega i razmnožavanje

Engleski bršljan (Hedera helix), koji nosi i nazive otrovni bršljan, zlatni bršljan ili đavolja puzavica, je zimzelena višegodišnja biljka. Takođe je klasifikovan kao drvenasta loza.

Bršljan može delovati kao pokrivač tla, širi se horizontalno i dostiže visinu od 20 cm. Ali takođe je i penjač, zbog svojih vazdušnih korena, što mu omogućava da se popne do 24 metra visoko. Biljka će na kraju nositi beznačajno zelenkasto cveće, ali se uzgaja prvenstveno zbog zimzelenog lišća. S tim u vezi, bršljan se može klasifikovati kao lisnata biljka.

Najbolje vreme kada se sadi engleski bršljan je proleće. To je brza i agresivna biljka, koja se u mnogim oblastima smatra invazivnom. Može se gajiti kao saksijska sobna biljka, ali češće je viđamo napolju, kao oblogu zidova. Spada su sobno cveće koje voli tamu i izuzetno je laka za održavanje.

Pazite na decu i kućne ljubimce jer je engleski bršljan otrovan za ljude i životinje.

NazivBršljan, Engleski brsljan, Zlatni bršljan, Otrovni bršljan
Latinski nazivHedera Helix
PorodicaAraliaceae
Tip biljkeVišegodišnja zimzelena penjačica
Veličina15 do 20 cm široka, kao pokrivač tla do 5 m
SvetlostDelimična do potpune senke
Tip zemljištaPlodno i vlažno
PH zemljištaNeutralno do blago alkalno
Vreme cvetanjaJesen
Boja cvetaZelenkasto-bela, zelenkasto-žuta
PorekloEvropa, Skandinavija, Rusija
ToksičnostIzuzetno toksično za ljude i životinje
Karakteristike bršljana

Sobni bršljan nega

Za stare Grke i Rimljane, tamnozeleni bršljan sa sjajnim listovima bio je svetinja za boga Dionisa (Bahus u Rimu), a paganski druidi odražavali su se na bršljan u božićnoj pesmi “Holly and the Ivy”, gde biljka predstavlja žensko božanstvo. Ova biljka nastavila je da utiče na drevne kulture jer su njene zimzelene loze fizički pokrivale ogromna područja Evrope bez mnogo intervencija.

Činjenica da se biljka engleski brsljen brzo širi znači da mogu biti korisne kao pokrivači tla za popunjavanje teško sadljivih mesta u vašem pejzažu. Njihova agresivna priroda sugeriše da bi mogli biti efikasni saveznici protiv erozije na padinama.

Bršljan u saksiji se često uzgaja kao sobna biljka. Kod kuće, bilo u zatvorenom ili napolju, engleski bršljan možete posaditi u saksije ili korpe, tako da njegove loze mogu visiti. Bršljanu je potrebna zaštita od zimskih vetrova, kao i od vrelog letnjeg sunca, pa ga sadite na odgovarajući način.

Upozorenje

Engleski bršljan se smatra invazivnim u mnogim oblastima sveta. Poznato je i da je bršljan sposoban da nanese štetu drveću i zidovima od opeke.

Bršljan svetlost

Kućni bršljan održavanje u pogledu svetlosti je lako – uspeva u delimičnoj senci do potpune. Sposobnost uzgoja u senci učinila je engleski bršljan tradicionalnim pokrivačem tla za sadnju pod drvećem, gde većina trava možda ne raste dobro. Budući da je bršljan snažan i ima gust rast, efikasan je pokrivač tla ako vam je cilj da istisnete korov.

Bršljan sobna biljka koji se uzgaja u zatvorenom prostoru zahteva jako, indirektno svetlo leti, ali može imati koristi od direktnog svetla zimi.

Kako se uzgaja bršljan – Video tutorijal

Bršljan zemljište

Uzgajajte ovu zimzelenu lozu na dobro dreniranom tlu. Iako će rasti na siromašnim zemljištima i zemljištima sa širokim rasponom pH vrednosti, najbolje uspeva u prosečnim ilovačama. Debeli sloj malča pomaže u održavanju tla vlažnim u suvim klimama.

U zatvorenom prostoru, bršljan sobna biljka se najbolje snalazi u mešavini zemljišta za saksije, koja je rastresita i dobro drenirana.

Bršljan zalivanje

Kada zalivate bršljan, uvek proverite tlo pre dodavanja vode. Bršljan radije držite malo na suvoj strani, pa pustite da se zemlja malo osuši (osuši se na dodir na vrhu) pre nego što ponovo zalivate biljku. Unutrašnji ili spoljašnji bršljan preferira ravnomerno vlažno, ali ne i vlažno tlo. Takođe, uverite se da vaša biljka ima odličnu drenažu. Bršljan se ne sme držati u stajaćoj vodi ili na previše vlažnom tlu.

Temperatura i vlažnost

Bršljan engleski može rasti na temperaturama između 7 i 30 stepeni celzijusa. Njihovo lišće će ostati tamnozeleno kada se uzgaja na stalnim temperaturama i srednjoj do visokoj vlažnosti. Ne voli hladan zimski vetar ili visoke letnje vrućine.

posadite bršljan u saksiji
Bršljan je izuzetno otporna biljka kada se uzgaja napolju. Kao sobna biljka je nešto zahtevniji (freepik.com)

Pokušajte da sobne biljke držite na hladnom mestu noću, ispod 15 stepeni celzijusa ako je moguće. U nekim područjima i sa nekim vrstama bršljana, biljke u saksijama je moguće držati na otvorenom zimi, a novi rast izbija iz stabljika u proleće.

Bršljan đubrenje

Hranite engleski bršljan svake dve nedelje tokom prolećne i letnje sezone, koristeći đubrivo 20-20-20 (ili organsku formulu 2-2-2). Nemojte koristiti đubrivo ili biljnu hranu ako je biljka u stresnoj situaciji: ako je jako vruće, jako hladno ili suvo tlo ili kada je prestala proizvodnja lišća.

Obrezivanje bršljana

Koristite čiste i oštre makaze za rezanje da biste u proleće podrezali biljke pokrivače tla kako biste ih održali pod kontrolom i obeshrabrili bakterijsku pegavost. Orežite bilo koji bršljan u grmoliki oblik otkidajući mu vrhove, takođe u proleće. Snažno orezivanje svakih nekoliko godina pomaže oživljavanju biljke.

Ako se engleski bršljan već penje na jedno od vaših stabala, budite oprezni ako želite da ga uklonite. Nemojte samo otkinuti lozu koja bi mogla naštetiti kori drveta. Umesto toga, isecite svaku lozu tamo gde zateknete da izlazi iz zemlje u podnožju drveta, gde počinje svoj uspon. Kada se odseče od zemlje (a samim tim i iz izvora vode), deo vinove loze ostavljen usidren u kori drveća na kraju će uvenuti i uginuti.

Ova tehnika uklanjanja je najbolji način da se biljka organski reši, ali zahteva malo strpljenja. Moraćete se vraćati godinu za godinom i seći nove izdanke, sve dok se iz biljke ne iscrpi sva snaga. Tek tada će svakog proleća prestati da izbijaju novi izdanci.

Razmnožavanje bršljana

Ista obrezivanja ili reznice stabljika koje uzimate prilikom orezivanja bršljana mogu se koristiti za razmnožavanje novih biljaka preduzimanjem ovih jednostavnih koraka:

  • Koristite zdrave stabljike dugačke 10 do 15 cm. Potopite isečene krajeve u vodu i sačekajte da se korenje razvije.
  • Stabljike prebacite u posudu ili zemlju. Biljke koje se uzgajaju kao pokrivač tla prirodno se šire kada stabljike dođu u tlo i ukorene se; možete iseći ukorenjene stabljike i iskopati ih da biste ih premestili u lonac ili na drugu lokaciju u bašti.

Presađivanje bršljana

Neki vrtlari uzgajaju ove biljke u visećim korpama, ostavljajući ih da vise preko strana. Zaista, s obzirom na njihov invazivni kvalitet, ovo je vrlo razuman način za uzgoj ove puzavice, zbog njihove lepote, a da ne morate brinuti da će se izmaknuti kontroli.

otrovni bršljan
Bršljan uspeva najbolje u potpunoj ili delimičnoj senci (freepik.com)

Male biljke bršljana mogu se presaditi jednom godišnje, dok se veće biljke mogu presaditi svake dve godine. Uvek presađujte sa novom zemljom za sadnju kako biste osigurali odgovarajuću ishranu. Starije biljke mogu se oživeti jednostavnom zamenom zemlje u istoj saksiji.

Uobičajene štetočine i bolesti biljaka

Bršljan često postaje domaćin lisnim vašima i paukovim grinjama, koje se mogu prskati vodom i mogu se suzbiti naninim uljem ili insekticidnim sapunom. Jedan domaći lek za lisne uši je prskanje lišća mešavinom sapuna i vode.

Bolesti koje pogađaju bršljan uključuju bakterijsku pegavost lista (Xanthomonas) i trulež korena Rhizoctonia. Pegavost lista se pojavljuje kao crna ili tamnosmeđa mrlja na biljnom lišću. Nažalost, najbolji lek je uklanjanje zahvaćenih biljaka. Zaštitite sve preostale biljke prskanjem mešavine vode i sirćeta u razmeri 1:10.

Trulež korena rizoktonije obično je uzrokovan toplim i vlažnim vremenom i može biti fatalan za pogođene biljke. Opet, uklanjanje je najbolji lek. Nezaražene preostale biljke mogu se tretirati fungicidom radi zaštite.

Često postavljana pitanja o bršljanu

Da li je lako brinuti o bršljanu?

Na otvorenom, bršljanu treba malo ili nimalo brige da bi napredovao. U zatvorenom prostoru morate posvetiti malo više pažnje biljci.

Koliko brzo raste engleski bršljan?

Budući da je bršljan agresivan, može brzo rasti. Brzo se uspostavlja na otvorenom (u roku od nekoliko meseci). Bršljan raste sporije u zatvorenom prostoru i može proći najmanje godinu dana da se etablira pre nego što počne da raste.

Može li bršljan rasti u zatvorenom prostoru?

Bršljan se može gajiti u zatvorenom prostoru, gde uspeva sa relativno hladnim noćima i čestim zamagljivanjem radi održavanja vlažnosti. Međutim, uopšteno se smatra da je to izbirljiva sobna biljka, iako je uobičajena u ponudi cvećara i prodavnica sobnih biljaka.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo