6.8 C
Novi Sad
sreda, februar 21, 2024

Sve što treba da znate o cvetu Aspidistra – Nega i razmnožavanje

Ukrasni kukuruz cveće, ili kako je još zovu, sirotinjska palma (Aspidistra elatior) stekla je reputaciju skoro neuništive sobne biljke, a ujedno može biti i biljka za bašte i dvorišta, na otvorenom, u svojim zonama uzgoja. 

Aspidistra cvet može da preživi mnogo zanemarivanja i uslova uzgoja koji će ubiti mnoge druge biljke, poput znatne količine senke. Spada u sobno cveće koje voli tamu i jednostavno je i lako za gajenje. Ima lučno oblikovane, duboko zelene, sjajne listove u obliku koplja koji mogu doseći oko 60 cm dužine i 10 cm širine. Kada se uzgaja na otvorenom, ponekad proizvodi sićušne kremaste i ljubičaste cvetove blizu baze biljke, ali se cvetovi obično ne pojavljuju kada se biljka gaji u zatvorenom prostoru. Aspidistra biljka ima prilično spor rast i proleće je generalno najbolje vreme za njenu sadnju.

Aspidistra nega

Ova čvrsta, dugotrajna biljka može se uzgajati na područjima gde sve ostale biljke ne uspevaju. Aspidistra cvet je uvek zelen i može podneti duboku hladovinu ispod stepeništa u vašem prizemlju ili duž zidova koji skoro da ne dobijaju sunčevu svetlost. Osim toga, insekti ovu biljku obično ostavljaju na miru, a vrlo retko je muče i bolesti.

Ukrasni kukuruz cveće zahteva vrlo jednostavno održavanje: zalivanje kada se zemljište osuši i đubrenje tokom godine. Većina problema koji se javljaju kod ovih biljaka uključuju preterano zalivanje (ne vole vlažno zemljište) ili stavljanje na direktnu sunčevu svetlost. 

Aspidistra svetlost

Držite biljke aspidistre dalje od direktne sunčeve svetlosti, koja može izbeliti i spaliti lišće. Ako je držite kao sobnu biljku, prozor na severu je idealan. Odmaknite je malo od prozora koji dobijaju jako svetlo kako biste izbegli direktno sunce. Kada uzgajate biljke ukrasnog kukuruza na otvorenom, postavite ih u senku sa indirektnom sunčevom svetlošću.

Ukrasni kukuruz cveće spada u sobne biljke za senku.

Aspidistra zemljište

Kukuruz cveće toleriše širok spektar zemljišta, sve dok ima dobru drenažu. Preferiraju organski bogato tlo sa blago kiselim do neutralnim pH zemljišta. Na otvorenom, mogu rasti u peskovitim, ilovastim, pa čak i glinenim zemljištima. Za biljke u saksijama jednostavno koristite mešavinu za sađenje standardnog kvaliteta.

Aspidistra zalivanje

Aspidistra biljka ima određenu toleranciju na sušu, one ipak vole umerenu količinu vlage u tlu. Redovno zalivajte mlade biljke kako bi zemlja bila blago vlažna, ali ne i mokra. Zemlja koja je predugo vlažna može izazvati truljenje korena. Zalijte biljke obilato, a zatim ostavite da se zemlja osuši nekoliko centimetara pre nego što ponovo zalijete. Dobro opšte pravilo je da zalivate kada možete da gurnete prst u tlo i ne osetite vlagu.

Temperatura i vlažnost vazduha

Biljke ukrasnog kukuruza preferiraju temperature između 15 i 24 stepeni Celzijusa. Nisu otporne na hladnoću, a temperature koje se spuste ispod 10 stepeni Celzijusa mogu ih oštetiti ili ubiti. Dakle, ako biljku uzgajate u saksiji na otvorenom, obavezno je unesite unutra pre prvog mraza. Ukrasni kukuruzi vole umereni nivo vlažnosti, ali to im nije neophodno za zdrav rast.

Aspidistra đubrenje

Jednu mesečno hranite vaš ukrasni kukuruz univerzalnim tečnim đubrivom tokom prolećnih i letnjih meseci, prateći uputstva na etiketi, ili koristite prolećno doba sa đubrivom sa sporim oslobađanjem. Nije potrebno đubrenje tokom jeseni i zime. Gnojivo nanosite tek nakon zalivanja biljke kako biste izbegli da uništite njen koren.

Aspidistra vrste

Aspidistra vrste uključuju sledeće primerke:

  • Variegata: Ova sorta ima zeleno lišće sa belim prugama.
  • Asahi: Zeleni listovi ove sorte tokom rasta razvijaju bele vrhove.
  • Hoshi-zora: Ime ove biljke se prevodi u zvezdano nebo, a njeno zeleno lišće je prošarano žutim do belim tačkama.
  • Lennon’s song: Listovi ove sorte imaju svetlo zelene ili žute pruge.

Razmnožavanje aspidistre

Ukrasni kukuruz cveće se može razmnožavati deljenjem. Ne samo da vam ovo daje novu biljku za manje novca nego što bi vas koštalo da je kupite u rasadniku, već i podela pelcera sprečava da zrele biljke postanu pretrpane lišćem.

Da biste pokrenuli novu biljku, uzmite komad rizoma (podzemno stablo) koji uključuje najmanje dva lista. Ovaj komad posadite ili u saksiju sa svežom mešavinom zemlje ili direktno u zemlju. Držite tlo blago vlažnim, ali pazite da ima dobru drenažu. Takođe, uverite se da nova biljka ostaje na toplom, ali da nije izložena direktnoj sunčevoj svetlosti. Jednom kada vidite razvoj novih izdanaka, znaćete da je vaša nova biljka ukrasnog kukuruza razvila svoj korenov sistem i svoju izdržljivost. Zatim možete početi da ga tretirate kao ustaljenu biljku.

Aspidistra presađivanje

Kada uzgajate ukrasni kukuruz u saksijama, ključno je da koristite sakrije sa velikim otvorima za drenažu. Neglazirana saksija od gline je takođe idealna jer će omogućiti da višak vlage u zemlji izlazi kroz njene zidove. Za početak odaberite saksiju koja je tek nešto veća od korena, jer ove spororastuće biljke neće brzo prerasti svoje saksije.

Kada vidite korenje koje raste iz zemlje, znaćete da je vreme da svoju biljku ukrasnog kukuruza presadite u nešto malo veće. To se možda neće dogoditi tri do pet godina. U idealnom slučaju pokušajte da ponovo promenite njeno mesto u proleće i izaberete za jednu veličinu veću saksiju. Pažljivo izvadite biljku iz stare posude i stavite je na istu dubinu u novu posudu sa svežom mešavinom za sađenje.

Štetočine koje napadaju Aspidistru

Biljke ukrasnog kukuruza ne podležu često problemima sa štetočinama ili bolestima, posebno ako se uzgajaju u svom prirodnom okruženju. Kao sobne biljke, mogu biti blago podložne uobičajenim štetočinama sobnih biljaka, uključujući grinje i ljuskice. Ispiranje lišća može pomoći u uklanjanju štetočina i suzbijanju manje zaraze. Za teže zaraze, razmislite o insekticidnom sapunu ili hortikulturnom ulju.

Uobičajeni problemi sa aspidistrama

Ukrasni kukuruz cveće ima vrlo malo problema sve dok se uzgaja u poželjnim uslovima. Ali neki uobičajeni problemi mogu nastati kada im se okruženje ne sviđa.

Smeđi vrhovi lista

Smeđi vrhovi listova obično su posledica preteranog ili nedovoljnog zalivanja, posebno kod biljaka koje se uzgajaju u saksijama. Uvek proverite vlažnost zemljišta pre zalivanja i sačekajte da se voda osuši nekoliko centimetara dole, u dubini zemljišta. Takođe, uverite se da višak vode može da iscuri iz posude.

Listovi postaju smeđi

Delovi ili čak celi listovi koji postaju smeđi na biljkama ukrasnog kukuruza često su posledica previše sunčeve svetlosti. Proverite svoju biljku tokom dana kako biste bili sigurni da je direktno sunce nikada ne zrači, pa je po potrebi premestite. Promaja u zatvorenom prostoru, posebno iz ventilacionih otvora, i niske temperature na otvorenom takođe mogu izazvati tamnjenje lišća. Uverite se da je vaša biljka zaštićena od ekstremnih temperatura.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo