8.2 C
Novi Sad
četvrtak, 30 novembra, 2023

Šta sve možete postaviti na svoje zidove i prozore da bi izgledali bolje

Kako su prvo u šta pogledamo kada uđemo u neku prostoriju, zidovi sa punim pravom zauzimaju posebno mesto kada je osmišljavanje enterijera u pitanju.

Tačno je i da ponekad svu požnju odvuče neki komad nameštaja, ali svi dizajneri unutrašnjosti bi se složili da zidovi imaju veliki uticaj. Šta je ono što ih krasi i kako da ih učinimo još privlačnijim? Evo nekoliko saveta za to.

Zidovi i stolarija

Stolarija je u svakom domu vrlo važna iz mnogo razloga, a pre svega zbog energetske efikasnosti. Dakle, prilikom svakog renoviranja može se reći da je ona stavka broj jedan. Dok je nekada primarno mesto zauzimala drvena stolarija, danas su primat preuzeli neki drugi materijali. Naime, ispostavilo se da stolarija od drveta ima brojne nedostatke, i zato je danas najzastupljenija pvc stolarija. I to s pravom – odličan je izolator i po pitanju toplote i po pitanju buke, cenovno je u zlatnoj sredini, a što se tiče izgleda, s godinama dolazi sve više opcija u pogledu boja. Odavno bela nije jedina, iako se ona lepo uklapa u moderan minimalistički enterijer u kome bela dominira, uz neke svetlije nijanse nekih prirodnih boja. Danas je stolarija popularna i u braon i antracit nijansi, što se savršeno uklapa u ono što moda diktira.

Prozori i zavese – klasične, zebra i rolo zavese

Prozore možete upotpuniti time što ćemo na njih postaviti garnišne i klasične zavese i drapere. To može da deluje vrlo efektno, ali i praktično ukoliko postoji razlog da se skrene pogled sa stolarije (kada se ne uklapa u ambijent ili je stara i na njoj se primećuju znaci vremena). Međutim, ono što je počelo da se izdvaja kao potpuni hit, i u funkcionalnom i u estetskom smilsu jesu zebra i rolo zavese. To su takozvane zavese sa mehanizmom, koje se prave od posebne vrste platna, i poseduju mehanizam kojim je vrlo lako upravljati. One i te kako mogu da daju celoj prsotoriji jednu posebnu notu, i to bez obzira na to u kom je stilu ona opremljena. 

Neka i tapete za zidove dobiju prostora na nekom od zidova

Nekada su tapete bile izuzetno popularne, i to u svakoj prostoriji i na svakom zidu. Sada, situacija je drugačija, ali popularnost im je takođe na visokom nivou. Ipak, danas je za tapete za zidove rezervisan jedan zid – i to onaj koji ima posebno mesto u prostoriji (recimo, zid gde je uzglavlje u spavaćoj sobi, največi zid u dnevnoj sobi ili neki izdvojeni segment i slično). Sve u svemu, gde god da se u prostoriji nalazi, tapeta ima veliku ulogu u izgledu i ostalih zidova i razbijaju eventualnu monotoniju. S druge strane, za sobe kao što su dečje, možemo pustiti mašti na volju – i to su prostorije u kojime je češće videti tapete na svim zidovima, jer mališanima šarenila nikad dosta.

I samo malo drugačija boja zidova može biti dovoljna

Dok neki beže od belih zidova, mnogi se upravo za tu neutralnu varijantu odlučuju. Naime, sa bojama za zidove treba biti pažljiv jer imaju jak vizuelni uticaj po pitanju veličine prostorije. Dakle, za male prostore bela bola je kraljica, ili eventualno neka najsvetlija nijansa bež. Kada su prostorije velike, one trpe i tamnije, i to dosta tamnije nijanse, te ima i više prostora za kombinovanje. Boja zidova mnogo može uticati na to kako će sav nameštaj biti uklopljen u celinu, a danas su upravo sve nijanse bež i krem varijante izrazito tražene. Šarenilo i jarke i pastelne boje su i ovog puta ostavljeni za dečje sobe, ako već nemaju tapete.

Gipsarski radovi na zidovima

Možda prva asocijacija na ovo jesu spušteni plafoni, koji u kombinaciji sa dobrim osvetljenjem zaista izgledaju nenadmašno. Ipak postoje i gipsarski radovi koji se obavljaju i na bočnim zidovima, i to takođe na nekom upečatljivom delu, u obliku okvira ili po ivicama. Takođe, ugradnja prirodnog ili veštačkog kamena na neki segment u prostoriji vizuelno daje još bogatiji učinak. Takođe, nešto što se još praktikuje jeste i takozvani špatulat, odnosno tehnika u kojoj se boja nanosi na zid sa tragovima koji interesantno izgledaju i isto razbijaju monotoniju ostalih zidova. Dakle, načina za oplemenjivanje izgleda zidova je mnogo, jedan od njih je sigurno vaš, i na vama je da savete uskladite sa svojim ukusom i željama.     

Izvor fotografije: Shutterstock/Darya Komarova

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo