17.8 C
Novi Sad
utorak, 30 maja, 2023

Šta je najneophodnije uraditi pri kompletnom renoviranju stana?

Kompletno renoviranje stana je obiman posao koji, ako se uradi kvalitetno, se radi jednom u nekoliko decenija i podiže kvalitet stanovanja. Podrazumeva radove na elektro instalacijama, kanalizacionoj i vodovodnoj mreži, reparaciju podova, zidova i sve ono što se inače neće renovirati češće. Važno je obratiti pažnju i na detalje, koristiti kvalitetan materijal i angažovati stručne radnike da bi posao bio odrađen kvalitetno i u planiranom roku.

Ne dozvolite da bez plana i organizacije započnete se poslovima koji su jedni od najkomplikovanijih za izvođenje, naročito ako je u pitanju stambena zgrada i skučen prostor.

Koje je poslove neophodno uraditi prilikom renoviranja? Kako da ceo proces bude jeftiniji i brži? Pročitajte sve korisne savete u daljem nastavku teksta, sigurno je da će vam itekako pomoći u odluci i organizaciji posla.

Provera elektro vodova, vodovodne i kanalizacione mreže

Kompletno renoviranje stanja započinje sa zamenom kanalizacione i vodovodne mreže, a onda i električnih kablova u zidovima.

Problemi sa dovodnim i odvodnim cevima se mogu javiti i pre renoviranja, ali i da ih nema važno je odraditi ovaj korak jer kada se dotrajale zamene sa novima pa mogu da traju još decenijama bez problema.

Vodoinstalateri će proceniti da li je zamena potrebna, ali po pravilu ako su cevi starije od nekoliko decenija onda ih treba zameniti jer se tako kompletira ceo proces renoviranja.

Uz to, električari svakako treba da promene dotrajale električne vodove, zamene utičnice ili dodaju nove koje su potrebne.

Završetkom radova u zidovima sledi sledeći korak – postavljanje pločica, a kasnije i podova.

Postavljanje pločica – idealan način podnog i zidnog oblaganja

Nakon zamene cevi u zidovima sledi postavljanje pločica koje su mnogo više od estetskog koraka pri renoviranju stana.

Pločice se postavljaju u kupatilo i kuhinju, ali i sve češće kao podna obloga u celom stanu, naročito u kombinaciji sa podnim tipom grejanja.

Važno je posetiti prodavnicu sa kompletnom ponudom pločica tako da se odaberu adekvatni modeli. Prvo treba odabrati podne, one koje ne klizaju i izdržavaju pritisak, a ne upijaju vlagu. Zatim se biraju zidne koje takođe imaju različite vrste – mat, sjajne, sa imitacijom drugih materijala, savremenih dezena, retro… Ponuda je takva da se za svako uređenje može pronaći najbolje rešenje. 

A, da bi postavljanje pločica bilo što lakše važno je keramičara konsultovati oko izbora dimenzija pločica i eventualnih većih šara koje se prave uklapanjem.

Nakon što se završi postavljanje pločica ili uporedo sa tim sledi sledeći korak – zamena stolarije.

Najbolja sigurnosna vrata i kvalitetni prozori i balkonska vrata 

Zamena stolarije mora biti obuhvaćena u sklopu renoviranja, a najbolja sigurnosna vrata su svakako prvi izbor. Reč je o vratima koja imaju nekoliko tačaka zaključavanja, laka su i otporna kako na fizičke provale tako i na vremenske prilike.

Kada se postave najbolja sigurnosna vrata trajaće bez problema na desetine godina, a pošto se izrađuju u najrazličitijim bojama i uz ukrase, biće najlepša dobrodošlica svakom gostu doma i uspešna odbrana od onih koji to nisu.

Tokom renoviranja bi obavezno trebalo i zameniti kompletnu stolariju za energetski efikasnu pa se uz najbolja sigurnosna vrata dobija potpuno izolovan dom.

Prvo moleraj pa postavljanje podova

Renoviranje je odlična prilika da se urade kompletni molerski radovi, izvedu sve željene molerske tehnike, a nakon toga postave i podovi: laminat, brodski pod, mermer, parket

Molerski radovi će se izvoditi češće, ali jednom postavljeni podovi će sigurno trajati više decenija i čekaće neko novo renoviranje za zamenu. Važno je birati kvalitetnije vrste, podove koji se ne klizaju, sporije menjaju i uklapaju se sa ostalim prostorijama. 

Tako se dobija potpuno uređen prostor sa kompletno renoviranim prostorijama koje su bezbedne za stanovanje.

Ovo su najneophodniji radovi i jasno je da obuhvataju različite poslove i angažovanje više različitih majstora. Upravo zbog toga je najbolje angažovati firmu koja vrši adaptaciju i renoviranje jer ima radnike za sve poslove i zna kako da oni rade zajedno pa da posao bude brže i kvalitetnije urađen. Jedna od takvih jeste Jug Enterijer iz Beograda koja poseduje višegodišnje iskustvo u pogledu renoviranja i adaptacije stanova, poslovnih prostorija….

Poslove adaptacije je najbolje raditi pre useljenja u stan jer je nemoguće izvesti ih uz nameštaj u prostoru. Biće puno buke, šuta, otpada…i troškovi su viši…, ali se dobija potpuno uređen prostor sa samo jednim kompletnim renoviranjem.

Stan postaje izolovan i potpuno bezbedan, spreman da u njemu žive generacije ljudi i to bez ikakvog većeg ulaganja i troškova tokom više decenija stanovanja. Odaberite firmu, konsultujte se oko radova i za kratko vreme transformišite svoj dom.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo