0.2 C
Novi Sad
utorak, 7 decembra, 2021

Spatifilum – Sve što treba da znate – Nega i razmnožavanje

Spatifilumi su tropske vrste i hibridi iz roda Spathiphyllum koji su omiljena cvetnica. Upadljiva biljka kada se koristi za masovnu izložbu, ljiljan cveta u proleće sa dugotrajnim cvetnim stabljikama koje ljupko lebde nad lišćem. Biljka ima sjajne ovalne listove sa tačkama koje izlaze iz tla. Dobro uzgojen spatifilum može cvetati dva puta godišnje, što rezultira cvetanjem nekoliko meseci.

Kad se uzgajaju u vrtu u tropskim i suptropskim klimama gde su izdržljivi, spatifilumi se obično sade u proleće dok je još hladno. Kao sobne biljke, oni se mogu kupiti i uneti u dom u bilo koje vreme, mada ćete želeti da zaštitite biljke od niskih temperatura dok ih premeštate iz prodavnice u svoj dom. Oni su umereno zahtevni za odgajanje i sazreće za oko tri godine. Biljke spatifilum smatraju se toksičnim za kućne ljubimce i ljude.

NazivSpatifilum, Ženska sreća
Latinski nazivSpathiphyllum spp.
PorodicaAraceae
Tip biljkeCvetajuća tropska biljka
Veličina30 do 90 cm visine
SvetlostDelimična senka
Tip zemljištaVlažno ali dobro drenirano
PH zemljištaKiselo
Vreme cvetanjaProleće
Boja cvetaBela ili žuta
PorekloCentralna Amerika, Azija
ToksičnostToksičan za ljude i kućne ljubimce
Spatifilum – karakteristike

Nega spatifiluma

Spatifilumi se generalno uzgajaju kao sobne biljke u saksijama, jer većina područja nije pogodna za uzgoj biljke na otvorenom. Ako imate biljke u saksiji, možete ih pomeriti napolje tokom letnjih meseci, ali kada temperatura padne, dobra je ideja da ih vratite unutra.

Spatifilumi uživaju u umereno vlažnom tlu i filtriranoj sunčevoj svetlosti, zajedno sa konstantno umerenim uslovima. Ove biljke su oslobođene većine bolesti i štetočina koje mogu zaraziti sobne biljke, ali mogu biti podložne stvaranju kamenca i brašnastih insekata. Tretiranje mrlja hortikulturnim uljem dobra je strategija za ove štetočine.

Koliko svetlosti zahteva spatifilum?

Spatifilumi su biljke koje vole senku na svojim rodnim staništima, ali kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru potrebno im je malo više filtrirane svetlosti, mada ne i direktne sunčeve svetlosti (neke sorte mogu izdržati više svjetlosti od drugih). Spadaju u sobno cveće koje voli tamu. Uvijeni, bledi listovi generalno ukazuju na to da biljka dobija previše svetlosti, a spaljeno lišće ukazuje na previše direktnog sunca. U svakom slučaju, biljku treba premestiti na manje osvetljeno mesto.

Kako se uzgaja spatifilum – video tutorijal

Kakvo zemljište odgovara spatifilumu?

Spatifilumi vole bogato, rastresito zemljište u saksiji koje sadrži dosta organske materije. Ove biljke su poreklom iz uslova tropa gde je tlo prepuno propadajućeg biljnog materijala, pa ćete postići najveći uspjeh sa tlom koje oponaša ovaj sastav. Osim toga, biljka je takođe veoma osetljiva na previše vlažne uslove zemljišta, pa obavezno izaberite dobro drenirajuću mešavinu i posadite biljku u posudu od terakote ili gline koja može odvojiti višak vlage.

Koliko vode je potrebno spatifilumu?

Spatifilumi više vole da budu nedovoljno zalivani nego prezalivani, pa vodite računa da ih zalivate samo kada se osuše barem centimetar ispod površine. Leti ih je potrebno zamagliti prskanjem, jer uspevaju sa većom vlagom, što je tipično u prašumi. Zimi smanjite zalivanje, ali nikada ne dozvolite da se zemlja potpuno osuši. Ako je vaša voda kod kuće visoko hlorisana, dobro je koristiti filtriranu vodu. Alternativno, možete dozvoliti da voda iz slavine stoji nekoliko dana dok hlor ne ispari.

Temperatura i vlažnost

Ove biljke zaista vole vlažnu toplinu. Izbegavajte promaju i temperature koje padaju ispod 13 stepeni Celzijusa – biljka će umreti ako je izložena produženim hladnim temperaturama. Idealni temperaturni opseg za vaš spatifilum je 18 do 27 stepeni celzijusa. Svake nedelje prskajte lišće omekšanom ili destilovanom vodom tokom cele letnje vegetacije.

Kakvo đubrivo koristiti za spatifilum?

Spatifilum ceni često hranjenje, što za posledicu ima najjače bilje i sezonsko cvetanje. Hranite biljku jednom nedeljno u leto ili koristite pelete sa sporim oslobađanjem na početku sezone. Ne morate gnojiti biljku tokom zime.

Vrste spatifiluma

Spatifilum ima mnogo hibrida i stoga dolazi u desetinama popularnih sorti. Njihove veličine su od minijaturnih do masivnih i od tamnozelenih sa snežno belim cvetovima do lepotica sa zlatnim listovima. Neki od popularnih hibrida uključuju:

  • Spathiphyllum ‘Power Petite’: Mala sorta koja naraste do samo 40 cm.
  • S. „Mauna Loa Supreme“: Vrlo česta sorta koja naraste između 90 i 120 cm, sa listovima širine do 25 cm.
  • S. „Feeling“: Najveća sorta spatifiluma, koja doseže do 180 cm visine sa širokim listovima dugim 50 cm.
  • S. ‘Mojo’: Upečatljiva, velika sorta sa živopisnim zelenim lišćem.
  • S. ‘Golden Delicious’: Sorta koja ima novi rast sa zadivljujućom zlatno-zelenom bojom.
  • S. ‘Starlight’: Sorta sa uskim listovima sa valovitim ivicama. Takođe je poznato po tome što ima više cvetanja, sa čak 20 cvetova na jednoj biljci.
Spatifilum voli umerenu senku – pripada sobnom cveću koje uspeva u tamnijim prostorima (freepik.com)

Razmnožavanje spatifiluma

Spatifilum se obično razmnožava deljenjem grudvi tokom presađivanja, što se može učiniti u bilo koje doba godine. Pregledajte biljku da li ima malih izdanaka koji se nalaze u blizini glavne matične biljke; ovo je znak da je biljka spremna za razmnožavanje. Evo kako:

  • Izvadite celu biljku iz posude, a zatim je odvojite ili odrežite susedne krune. Takođe možete jednostavno odrezati deo glavne korenove loptice. Bilo koji komad koji ima dva ili više listova i pričvršćene korene verovatno će uspešno rasti.
  • Napunite saksiju od 20 cm svežom zemljom, ali vlažnom.
  • Grudvice odmah posadite u posudu i temeljito zalijte.
  • Držite biljku na toplom i dobro osvetljenom mestu. Koreni bi trebalo da se ponovo uspostave za manje od mesec dana.

Presađivanje spatifiluma

Spatifilumi su najsrećniji kada su donekle vezani korenom. Međutim, kada je biljka očigledno premašila kapacitet saksije, može se u rano proleće presaditi u veću posudu. Uvek koristite visokokvalitetno zemljište za saksije i posudu sa dobrom drenažom.

Kako da spatifilum procveta?

Spatifilumi su notorno teški kada je u pitanju cvetanje – ponekad čak ni najsrećnije, najzdravije biljke ne cvetaju izvan svog prirodnog okruženja prašume. Međutim, ako se nadate da će vaš spatifilum u zatvorenom cvetati, najbolje je da mu obezbedite vrlo dosledne idealne uslove, posebno kada je u pitanju vlaga, raspršeno svetlo i postojano đubrivo.

Najnovije
- Reklama -
Možda bi Vas interesovalo