6.8 C
Novi Sad
sreda, februar 21, 2024

Spatifilum nega i razmnožavanje

Spatifilum (spathiphyllum) vodi poreklo iz tropskih podneblja Južne Amerike i Indonezije, odakle se proširio na ceo svet. Danas se uzgaja kao sobna biljka, zbog svoje nesvakidašnje lepote, sposobnosti da prečišćava vazduh i otpornosti na najrazličitije vrste uslova.

Ova upadljivo lepa biljka, sa sjajnim ovalnim listovima, cveta u proleće sa dugotrajnim cvetnim stabljikama koje ljupko lebde nad lišćem. Dobro uzgojen spatifilum može cvetati dva puta godišnje, a beli cvet koji proizvodi traje nekoliko meseci.

Kad se uzgajaju u vrtu u tropskim i suptropskim klimama gde su izdržljivi, biljka se obično sadi u proleće dok je još hladno. Kao sobno cveće, može se kupiti i uneti u dom u bilo koje vreme, mada ćete želeti da zaštitite biljke od niskih temperatura dok ih premeštate iz prodavnice u svoj dom. Oni su umereno zahtevni za odgajanje i sazreće za oko tri godine.

Biljke spatifiluma smatraju se toksičnim za kućne ljubimce i ljude.

Spatifilum (spathiphyllum) je poznat i pod brojnim narodskim nazivima: mirni ljiljan (мирни љиљан), biljka eva (eva cvet), zenska sreća ili mesečev cvet. Naime, veruje se da donosi sreću, naročito pripadnicama lepšeg pola. Legenda kaže da su dame koje su imale ovaj cvet u svom domu imale više sreće u ljubavi i privlačenju svojih odabranika. Takođe, verovalo se da žena koja ne može da zatrudni treba da nabavi spatifilum, kako bi se ostvarila kao majka.

NazivSpatifilum, Ženska sreća, Mirni ljiljan, Biljka Eva, Mesečev cvet
Latinski nazivSpathiphyllum spp.
PorodicaAraceae
Tip biljkeCvetajuća tropska biljka
Veličina30 do 90 cm visine
SvetlostDelimična senka
Tip zemljištaVlažno ali dobro drenirano
PH zemljištaKiselo
Vreme cvetanjaProleće
Boja cvetaBela ili žuta
PorekloCentralna Amerika, Azija
ToksičnostToksičan za ljude i kućne ljubimce
Spatifilum – karakteristike

Spatifilum nega

cvet spatifiluma
Iako ima prelep cvet, biljka je prilično “lenja” po pitanju cvetanja i mnogima, bez obzira na savršene uslove, nikada ne procveta (shutterstock.com)

Ova tropska biljka se generalno uzgaja kao sobna biljka u saksijama, jer većina područja nije pogodna za uzgoj biljke na otvorenom. Ako imate biljke u saksiji, možete ih izneti napolje tokom letnjih meseci, ali kada temperatura padne, dobra je ideja da ih vratite unutra.

Spatifilum nega uključuje obezbeđivanje umereno vlažnog tla i filtrirane sunčeve svetlosti, zajedno sa konstantno umerenim uslovima. Ova biljka je oslobođena većine bolesti i štetočina koje mogu zaraziti sobne biljke, ali mogu biti podložne stvaranju kamenca i brašnastih insekata. Tretiranje mrlja hortikulturnim uljem dobra je strategija za ove štetočine.

Spatifilum svetlost

Spatifilum voli senku na svojim rodnim staništima, ali kada se uzgaja u zatvorenom prostoru potrebno mu je malo više filtrirane svetlosti, mada ne i direktne sunčeve svetlosti (neke sorte mogu izdržati više svjetlosti od drugih).

Spatifilum spada u sobno cveće koje voli tamu. Uvijeni, bledi listovi su generalno pokazatelj da biljka dobija previše svetlosti, a spaljeno lišće ukazuje na previše direktnog sunca. U svakom slučaju, potrebno je da premestite biljku na manje osvetljeno mesto.

Kako se uzgaja spatifilum cveće – video tutorijal

Spatifilum zemljište

Spatifilumi vole bogato, rastresito zemljište u saksiji koje sadrži dosta organske materije.

Ove biljke su poreklom iz uslova tropa gde je tlo prepuno propadajućeg biljnog materijala, pa ćete postići najveći uspjeh sa tlom koje oponaša ovaj sastav.

Osim toga, biljka je takođe veoma osetljiva na previše vlažne uslove zemljišta, pa obavezno izaberite dobro drenirajuću mešavinu i posadite biljku u posudu od terakote ili gline koja može odvojiti višak vlage.

Spatifilum zalivanje

Spatifilum ženska sreća cveće više voli da bude nedovoljno zalivano nego da dobija isuviše vode, pa vodite računa da ostavite da se zemlja osuši barem centimetar ispod površine, pre nego ih ponovo zalijete.

Leti ih je potrebno zamagliti prskanjem, jer uspevaju sa većom vlagom, što je tipično u prašumi. Zimi smanjite zalivanje, ali nikada ne dozvolite da se zemlja potpuno osuši.

Ako je vaša voda kod kuće visoko hlorisana, dobro je koristiti filtriranu vodu. Alternativno, možete dozvoliti da voda iz slavine stoji nekoliko dana dok hlor ne ispari.

Spatifilum orošavanje

Spatifilum u prirodi uspeva u tropima, gde je vazduh veoma vlažan, a kućnim biljkama treba, koliko god je moguće, imitacija uslova koje bi imale u prirodi. Orošavajte spatifilum vodom iz boce sa raspršivačem, jednom dnevno, kako biste ovlažili i vazduh i listove biljke. Orošavanje cveća nije zamena za zalivanje, stoga sprovodite obe prakse kako bi vaš mirni ljiljan napredovao.

Temperatura i vlažnost

Ženska sreća cveće voli vlažnu toplinu. Izbegavajte promaju i temperature koje padaju ispod 13 stepeni Celzijusa – biljka će umreti ako je izložena produženim hladnim temperaturama.

Idealni temperaturni opseg za vaš spatifilum je 18 do 27 stepeni celzijusa. Svake nedelje prskajte lišće omekšanom ili destilovanom vodom tokom cele letnje vegetacije.

Spatifilum đubrenje

Spatifilum ceni često hranjenje, što za posledicu ima najjače bilje i sezonsko cvetanje. Hranite biljku jednom nedeljno u leto ili koristite pelete sa sporim oslobađanjem na početku sezone. Ne morate gnojiti biljku tokom zime.

Spatifilum vrste

Biljka ima mnogo hibrida i stoga dolazi u desetinama popularnih sorti. Njihove veličine su od minijaturnih do masivnih i od tamnozelenih sa snežno belim cvetovima do lepotica sa zlatnim listovima. Neke spatifilum vrste uključuju:

  • Spathiphyllum ‘Power Petite’: Mala sorta koja naraste do samo 40 cm.
  • S. „Mauna Loa Supreme“: Vrlo česta sorta koja naraste između 90 i 120 cm, sa listovima širine do 25 cm.
  • S. „Feeling“: Najveća sorta spatifiluma, koja doseže do 180 cm visine sa širokim listovima dugim 50 cm.
  • S. ‘Mojo’: Upečatljiva, velika sorta sa živopisnim zelenim lišćem.
  • S. ‘Golden Delicious’: Sorta koja ima novi rast sa zadivljujućom zlatno-zelenom bojom.
  • S. ‘Starlight’: Sorta sa uskim listovima sa valovitim ivicama. Takođe je poznato po tome što ima više cvetanja, sa čak 20 cvetova na jednoj biljci.
Spatifilum voli umerenu senku – pripada sobnom cveću koje uspeva u tamnijim prostorima (freepik.com)

Spatifilum razmnožavanje

Spatifilum razmnožavanje se obično vrši deljenjem grudvi tokom presađivanja, što se može učiniti u bilo koje doba godine. Pregledajte biljku da li ima malih izdanaka koji se nalaze u blizini glavne matične biljke; ovo je znak da je biljka spremna za razmnožavanje. Evo kako:

  • Izvadite celu biljku iz posude, a zatim je odvojite ili odrežite susedne krune. Takođe možete jednostavno odrezati deo glavne korenove loptice. Bilo koji komad koji ima dva ili više listova i pričvršćene korene verovatno će uspešno rasti.
  • Napunite saksiju od 20 cm svežom zemljom, ali vlažnom.
  • Grudvice odmah posadite u posudu i temeljito zalijte.
  • Držite biljku na toplom i dobro osvetljenom mestu. Koreni bi trebalo da se ponovo uspostave za manje od mesec dana.

Spatifilum presađivanje

Spatifilum je najsrećniji kada je donekle vezan korenom. Međutim, kada je biljka očigledno premašila kapacitet saksije, može se u rano proleće presaditi u veću posudu. Uvek koristite visokokvalitetno zemljište za saksije i posudu sa dobrom drenažom.

Spatifilum cvetanje

Spatifilumi su notorno teški kada je reč o cvetanju. Njihov cvet jeste prelep, ali ponekad čak ni najsrećnije, najzdravije biljke ne cvetaju izvan svog prirodnog okruženja prašume.

Međutim, ako se nadate da će vaš spatifilum u zatvorenom cvetati, najbolje je da mu obezbedite vrlo dosledne idealne uslove, posebno kada je u pitanju vlaga, raspršeno svetlo i postojano đubrivo.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo