15.7 C
Novi Sad
utorak, 30 maja, 2023

Sobne biljke koje čiste vazduh u vašem domu!

Da, dobro ste pročitali – postoje sobne biljke koje čiste vazduh u vašem domu i ne, nije reč o egzotičnim biljnim vrstama. Možete ih pronaći u gotovo svakoj cvećari u gradu ili možete uzeti pelcer od komšinice i uspešno ih uzgajati. Međutim, sa toliko atraktivnih biljaka u ponudi, donošenje odluke koju želite da uzgajate može biti teško. Pritom, neke od njih imaju dodatne kvalitete – uz prečišćavanje vazduha apsorbuju štetne toksine, čineći vaš dom zdravim i privlačnim životnim okruženjem.

Jedno dobro poznato istraživanje u vezi sa sobnim biljkama i kvalitetom vazduha sprovela je NASA 1989. godine. Naučnici su proučavali prirodne načine prečišćavanja vazduha u zatvorenim prostorima, kao što su svemirske stanice, što je dovelo do zaključka da određene biljne vrste mogu biti veoma korisne i unaprediti naše zdravlje.

U nastavku vam donosimo najbolje sobne biljke koje čiste vazduh u vašem domu:

1. Gnezdasta paprat (Asplenium nidus)

gnezdasta paprat
Gnezdasta paprat (shutterstock.com)

Prava elegantna lepotica, gnezdasta paprat sa naboranim listovima je odlična biljke za čišćenje vazduha u zatvorenom prostoru, jer pročišćava formaldehid u vazduhu, koji se često nalazi u novim podnim i zidnim oblogama. Sa sjajnim limeto-zelenim listovima koji rastu u rozetama, one čine upečatljiv prizor na polici ili prozorskoj dasci u kupatilu kao biljke za kupatilo, ali će im trebati do 60 cm da se rašire dok sazrevaju.

Dolaze iz šuma Azije i Australazije, gde ove biljke rastu na vrhovima drveća i naviknute su na različite uslove osvetljenja od svetle i prozračne do polusenke. Ono što im je ipak potrebno je vlaga, tako da je mesto u vlažnoj tuš kabini ili kupatilu definitivno najbolje za njih. Zamagljujte svaki drugi dan, posebno ako žive u sušnoj prostoriji, ali zalivajte samo ako je gornji centimetar zemlje suv. Sobne temperature između 18-24ºC su idealne, izbegavajte mesta ispod 13ºC.

2. Areka palma (Dypsis lutescens)

Areka palma
Areka palma (shutterstock.com)

Oličenje elegancije su graciozni listovi ove palme koji su krasili foajee hotela u Art Deco stilu, čajanke i plesne sale. Poreklom sa Madagaskara, ove palme imaju karakteristične grane sa glatkim vrhovima i prirodno bacaju prelepo, šareno svetlo. 

Zahvaljujući širokim listovima, ova biljka – zajedno sa mnogim drugim vrstama palmi – ističe se u uklanjanju spora plesni i amonijaka (koji se često nalazi u proizvodima za čišćenje u domaćinstvu) iz vazduha, što je čini savršenom za kupatila i tuševe.

Ova kućna biljka voli jako ali filtrirano svetlo. To je zato što previše sunca može dovesti do opekotina lišća. Najbolja praksa je da je postavite blizu prozora okrenutog prema jugu ili zapadu sa dosta indirektne sunčeve svetlosti. Uspeva na temperaturama od oko 18-24°C, ali uverite se da nema promaje ili klima uređaja koji mogu izazvati stres.

Pomalo izbirljive kada je u pitanju zalivanje, palme preferiraju destilovanu vodu ili kišnicu – pošto fluor u vodi iz vodovoda može prouzrokovati da lišće postane suvo i smeđe. Redovno zalivajte zemlju, ali pazite da se između zalivanja osuši. Takođe obezbedite dobru drenažu jer su ove tropske biljke sklone truleži korena ako se ostave u vodi.

3. Hlorofitum (Chlorophytum comosum)

Hlorofitum
Hlorofitum (shutterstock.com)

Klasična sobna biljka za prečišćavanje vazduha, prednosti hlorofituma su brojne, tako da je teško zamisliti da bilo koji dom nema neku od ovih prugastih lepotica. Ali više od favorita koji se lako uzgaja, ove biljke su odlične u uklanjanju formaldehida, toluena i ksilena, svih hemikalija koje se nalaze u mnogim sintetičkim tkaninama, bojama i lepkovima. Takođe je dokazano da snižavaju i nivoe ugljen monoksida.

Pogodne za temperature između 13-27°C, hlorofitumi su jedna od najlakših i najtolerantnijih sobnih biljaka koje možete uzgajati, čak i kada se nose sa veštačkim svetlom, samo ih držite dalje od jake, direktne sunčeve svetlosti koja će lišće učiniti suvim.

Zalivajte redovno tokom prolećnog i letnjeg perioda rasta i povremeno tokom jeseni i zime. Posadite u saksije i stavite na visoku policu ili prozorsku dasku ili izložite u viseće sadilice. Za razliku od mnogih drugih sobnih biljaka, one su takođe netoksične i za kućne ljubimce.

4. Dracena (Dracaena)

Dracena
Dracena (shutterstock.com)

Jedna od najefikasnijih biljaka za apsorpciju trihloretilena, dracena je takođe izuzetno zgodna i savršena za bujnu i smelu sobnu biljku koja zauzima centralno mesto u prostoriji. Možda jedna od najlakših sobnih biljaka za uzgoj, može živeti decenijama ako se o njoj dobro brine.

Ove dobroćudne biljke dolaze u svim oblicima, veličinama i bojama. Od visokih, sjajnih zelenih stabljika kukuruza do dvobojne Dracene sa ružičastim i belim ivicama zelenim listovima, čine upečatljive i individualne biljke. Sa nekim sortama koje rastu do 3 metra visine, ove biljke preferiraju polusenku i srećni su na temperaturama od 16-24°C. Ova biljka može da preživi niže temperature (do 10 °C), ali će listovi patiti, i obično postaju žuti.

Dracene ne podnose vodu iz vodovoda zbog dodatih hemikalija, pa umesto toga koristite destilovanu ili sakupljenu kišnicu. Trudite se da zemlja ostane vlažna, ali ne preplavljena i često zamagljena toplom vodom.

5. Engleski bršljan (Hedera Helix)

Engleski bršljan
Engleski bršljan (shutterstock.com)

Brzo raste i srećan je na većini mesta u kući, bez obzira na temperaturu ili svetlosne uslove, engleski bršljan je pravi izbor za sve, čak i za one koji ne umeju s biljkama. Njegove atraktivne, viseće stabljike karakterističnih zimzelenih listova su posebno efikasne u smanjenju toksičnih hemikalija koje se prenose vazduhom.

Bršljan uklanja trihloretilen i benzen iz vazduha i posebno je dobar u uklanjanju formaldehida; supstanca koja se javlja u skoro svim zatvorenim okruženjima, naročito pri unošenju novog nameštaja i opreme (kao što su iverica, nameštaj i tekstil).

Takođe se pokazalo da njegovo lišće pomaže u smanjenju buđi, što ga čini korisnom biljkom za vlažne prostore kao što su kupatila. Bršljan je takođe odličan kao biljka za spavaću sobu, bilo da se vuče preko noćnog ormarića ili visi sa vešalice postavljene iznad kreveta.

Najbolje se ponaša na direktnoj sunčevoj svetlosti, dobro dreniranom zemljištu i sa puno vode, imaće zadivljujući izgled spuštajući se sa police ili viseće sadilice. Držite na stalnoj temperaturi između 11-22°C za zdrav rast.

6. Kinesko drvo novca (Pilea peperomioides)

Kinesko drvo novca
Kinesko drvo novca (shutterstock.com)

Sa svojim ravnim, zelenim kružnim listovima koji mogu narasti i do 15 cm u prečniku, kineska biljka novca je odmah prepoznatljiva. Jedna od najefikasnijih sobnih biljaka za prečišćavanje vazduha, posebno je efikasna u smanjenju nivoa štetnih hemikalija koje se nalaze u tepisima, bojama, lepkovima i veštačkim tkaninama.

Član porodice koprive, ova neobična biljka može narasti do 40 cm u visinu i voli svetla mesta, daleko od jake sunčeve svetlosti. Zalivajte kada je zemljište suvo na dodir i hranite ga jednom mesečno tečnom hranom tokom proleća i leta.

Iako su uglavnom nezahtevne, ove biljke ne vole temperature koje padnu ispod 10 °C, pa ih nastojte držati između ugodnih 13-30 °C. Obavezno redovno okrećite kinesku biljku novca kako biste održali uravnotežen i atraktivan oblik i ne brinite ako odbaci donje listove, jer je to sasvim normalno.

7. Fikus Bendžamin (Ficus benjamina)

Fikus bendžamin
Fikus bendžamin (shutterstock.com)

Sporo rastući sa masom sjajnih listova, ova stabla u zatvorenom prostoru nisu samo idealna za prazne uglove prostorije, već su i briljantne sobne biljke koje čiste vazduh. Filtrirajući štetni formaldehid, ksilen i toluen i zamenjujući ih kiseonikom, oni su odličan dodatak užurbanim kuhinjama, dnevnim boravcima i kućnim kancelarijama.

Dosežući od 90 cm do čak 3 metra visine, vole svetla mesta sa dovoljno prostora za širenje svojih lučnih grana. Ne vole da ih pomeraju ili uznemiravaju, odbacuju lišće u znak protesta, zato pažljivo procenite savršeno mesto pre nego što postavite svoju biljku. Oni imaju tendenciju da rastu prema svetlosti, pa ih redovno okrećite da biste održali uravnotežen, ujednačen oblik.

Stalna sobna temperatura od oko 16°C je savršena za ove biljke, ali izbegavajte hladnu promaju i područja koja padaju ispod 13°C jer će to dovesti do opadanja listova. 

Prekomerno zalivanje je glavni problem, jer ova biljka ne voli da “sedi” u vodi. Zalivajte samo kada je gornji centimetar komposta suv i koristite mlaku vodu da biste izbegli šokiranje biljke. Hranite tečnom hranom svake dve nedelje tokom proleća i leta, a za zrele biljke dopunite nivo komposta godišnje. Vredno je znati da ove biljke mogu biti toksične za neke kućne ljubimce, pa je bolja ideja da ih izbegavate ako imate radoznalog psa ili mačku.

8. Svekrvin jezik (Dracaena trifasciata)

Svekrvin jezik
Svekrvin jezik (shutterstock.com)

Sanseverija ili sverkvin jezik je jedna od retkih biljaka koja nastavlja da proizvodi kiseonik u skoro mračnim uslovima. Takođe je veoma efikasna u eliminisanju formaldehida u vazduhu, azot-oksida, benzola, ksilena i trihloretilena, svih hemikalija koje se često mogu naći u sintetičkim tepisima, lepkovima, bojama i drugim unutrašnjim elementima.

Sa svojim uvrnutim listovima nalik maču i prugastim oznakama, ova biljka je savršena za bočni sto, prozorsku dasku ili ugao. Čvrste i izuzetno tolerantne na sušu, relativno sporo rastu i mogu da se nose sa uslovima slabog osvetljenja, ali će brže rasti na svetlijim položajima.

Poreklom iz zapadne Afrike, ove biljke mogu ostati napolju ali će umreti ako ih ostavite na temperaturama ispod 10 °C ili budu izložene mrazu. Zalivajte jednom nedeljno tokom proleća i leta, ali smanjite na jednom mesečno u jesen i zimu kada biljka miruje.

Kad god se setite lagano obrišite njeno lišće kako bi joj pore bile čiste od prašine.

9. Aloe vera (Aloe vera)

Aloe vera
Aloe vera (shutterstock.com)

Superzvezda među sobnim biljkama, aloe vera nije samo upečatljiva na pogled i blagoslovena lekovitim svojstvima, već može pomoći i u prečišćavanju vazduha. Odličan apsorber isparenja koji se često nalazi u novopoloženim podovima, bojama i lepku, ona upija ugljen-dioksid i proizvodi kiseonik noću što je čini idealnim izborom, posebno za spavaće sobe.

Mesnati listovi čuvaju vodu tako da mogu srećno da se nose sa manje od redovnog zalivanja, ali ono što im je potrebno je stalna toplota. Preferirajući sobne temperature od 10-30 °C, ovi domoroci sa Arapskog poluostrva moraju se čuvati od hladne promaje i mraza. 

Posipajte sočnim kompostom i kompostom za kaktuse i hranite specijalizovanom tečnom hranom nedeljno tokom proleća i leta.

10. Ženska sreća (Spathiphyllum)

spatifilum
Spatifilum (shutterstock.com)

Sa svojim sjajnim listovima u obliku suza i čistim belim cvetovima, ljiljan mira ili spatifilum je jedna od najpopularnijih kućnih biljaka i odlična je biljka za čišćenje vazduha u zatvorenom prostoru. Šik izgleda, zrače spokojem i jednostavnošću, ali takođe razgrađuju i neutrališu toksične gasove u domaćinstvu kao što su benzol, formaldehid i ugljen monoksid.

Ova biljka dostiže visinu od oko 75 cm i uspevaće na temperaturama od 18-24°C, ali može da se nosi sa niskim temperaturama od 12°C. Vole vlažna i svetla mesta – ali dalje od direktne svetlosti koja može da sprži tamnozeleno lišće – ove biljke su posebno pogodne za kuhinju, kupatilo ili tuš kabinu.

Preferirajući vlažno tlo, ove biljke će vam reći kada su žedne jer će listovi pasti. Stavite ih pored tuša za povremeno pojačanje ili raspršivanje vode. Hranite se tečnom hranom svake dve nedelje tokom proleća i leta.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo