2 C
Novi Sad
utorak, 7 decembra, 2021

Šest razloga za izbor aluminijumskih roletni

Kada dođete u situaciju da treba da izaberete roltne za svoj dom ili kancelariju u kojoj radite, pred vama se uglavnom nalaze dve opcije: aluminijumske roletne i PVC roletne. Osim toga što ulepšavaju prostor i imaju estetsku funkciju, mnogo važnija je upravo njihova funkcionalnost, koja se najpre ogleda u uštedi energije.

Uloga koju imaju aluminijumske roletne

1. Ušteda energije – Kada ugradite aluminijumske roletne, ono što ćete sa prvim računom za struju primetiti jeste da se znatno doprinelo uštedi električne energije. Kada je zimsko vreme, zapaža se da je gubitak toplotne energije manji, prostorija se brže zagreva i duže ostaje topla. Leti, kada spustite roletne, prostorija će biti zamračena i svakako prijatnija za boravak, a neće ni biti potrebe da klima-uređaj bude uključen onoliko dugo kao pre postavljanja roletni.

2. Izolacija od buke – Često je, naročito u gradskoj sredini, buka pratilac svakodnevnog života. U tom slučaju, od neprocenjive važnosti je da se zaštitite od spoljašnjih činilaca buke, kao što je saobraćaj. Aluminijumske roletne u tome izuzetno doprinose, i to najviše zahvaljujući materijalu kojim su ispunjene (pošto je sam aluminijum poznat kao materijal čija je osobina dobra provodljivost), te upravo taj dodatni materijal (poliuretan) čini da se štedi energija i umanjuje buka. 

3. Osvetljenje prostora – Ukoliko je stambeni ili poslovni prostor na sunčanoj strani, uloga koju imaju aluminijumske roletne jeste da možete zamračiti prostor, i to onoliko koliko vama odgovara. Dakle, samo od vaših potreba zavisi koliko će prostorija biti ispunjena svetlošću, jer je moguće podesiti roletne upravo prema tome.

4. Bezbednost – Neretko se navodi da aluminijumske roletne imaju ulogu u tome da zaštite stambeni ili poslovni prostor od upada lopova. Prilikom dužeg odsustva potrebno je spustiti roletne, i u velikoj meri možete doprineti da vaš prostor bude zaštićen od neželjenih posetilaca. 

5. Lako rukovanje i održavanje –  Gotovo sve vrste roletni, pa tako i aluminijumske roletne, veoma se jednostavno upotrebljavaju, odnosno nemaju nimalo komplikovan mehanizam podizanja i spuštanja. Uglavnom se taj mehanizam svodi na to da je kutija roletni ili sa spoljne ili sa unutrašnje strane, da se roletna namotava jednostavnim korišćenjem trake, a čak je moguće i daljinsko upravljanje roletnama. Spuštanje i podizanje roletni nije nimalo bučno, zahvaljujući određenim materijalima koji se postavljaju na ivicama (četkice koje se nalaze u kanalima mehanizma, koje smanjuju otpor prilikom pokretanja roletni).

6. Zaštita stolarije – Budući da se prave od izrazito izdržljivih materijala, aluminijumske roletne mogu veoma dugo da traju, a pritom i štite stolariju od habanja i propadanja. Na propadanje stolarije utiču vremenske prilike, kao što su jako sunce, vetar, kiša, grad i sneg.

Cena za aluminijumske roletne

Kada su u pitanju aluminijumske roletne cena je ono što je izuzetno važna stavka. Za razliku od nekadašnjih drvenih roletni, koje su prevaziđene usled brojnih nedostataka i čija je cena na tržištu najpovoljnija, aluminijumske roletne jesu skuplje, ali su zato i dugotrajnije i manje su šanse da ćete morati da ih poravljate jer su veoma izdržljive. Skuplje su takođe i od PVC roletni, ali to se nadomešćuje brojnim prednostima koje aluminijumske roletne imaju u odnosu na njih.

Najnovije
- Reklama -
Možda bi Vas interesovalo