16.7 C
Novi Sad
ponedeljak, 23 maja, 2022

Saveti za opremanje i adaptaciju stana

Osnovna stavka sa kojom se susrećemo prilikom opremanja stana jeste finansijski aspekat samih radova i kupovina stvari.

Za adaptaciju stana odnosno renoviranje, neophodno je odraditi projekat za zahtevne prostorije sa većim angažovanjem radne snage. Odabir materijala i raspored stvari uz potpuno iskorišćen prostor znači uštedu novca i vremena prilikom svake adaptacije. Najzahtevniji radovi u pogledu adaptacije čine izolaciju, molerske radove, ugradnju nove instalacije, keramičke radove ali i celokupnu nabavku potrebnih stvari koja uključuje unutrašnju i spoljašnju stolariju. Enterijer svakog doma treba biti sređen u skladu sa sopstvenim ukusom i skladnim rasporedom svih potrebnih stvari. 

Funkcionalnost i kvalitet ključni za odabir sobnih vrata

Sobna vrata su sastavni deo svakog enterijera pri čemu funkcionalnost i kvalitet materijala čine presudnost u odabiru. Pored funkcionalnosti, spoljašnji izgled u estetskom smislu treba da prati odabir boja unutrašnjeg enterijera. Svaka sobna vrata na osnovu zaštite privatnosti, treba da poseduju unutrašnju ispunu koja reguliše nivo buke. Toplotna i zvučna izolacija su veoma bitne stavke koje utiču na sam kvalitet. 

Iako se pojedina sobna vrata ne koriste često, njihova izdržljivost je takođe podjednako važna. Prilikom odabira sobnih vrata potrebno je odrediti željeni dizajn sa odabirom šarki i guma koje vrata čine dugotrajnijim i stabilnijim. Sobna vrata sa dobrom unutrašnjom ispunom od staklene vune ili kartona sa metalnom konstrukcijom znače dobru toplotni izolaciju. Sobna vrata od punog drveta imaju veoma dobru izdržljivost i dugotrajnost. 

Nakon uređenja unutrašnjeg enterijera i odabira boja, potrebno je prilagoditi izgled sobnih vrata. U salonima nameštaja i stolarije mogu se naći raznovrsne ponude sobnih vrata. Pre kupovine neophodno je izmeriti širine svih otvora uključujući i visinu sa debljinom zida. Vrata mogu biti od iverice,  punog drveta ili sa kombinacijom više materijala. Sve što čini sastavni deo sobnih vrata poput okova, kvaka, dizajna i boje utiče na njihovu cenu. 

Primamljiv izgled svakog enterijera čine sobna vrata sa staklom

U vrhu najatraktivnije ponude enterijera nalaze se sobna vrata sa staklom. Ovakav tip sobnih vrata obično je primenljiv u dnevnim sobama. Sobna vrata sa staklom razbijaju jednoličan izgled i monotoniju, čineći prostoriju otmenom i stilski modernijom. Ovakav tip vrata proizveden je od medijapana kao najpraktičnijeg za sečenje. Površine ovakvih vrata su obično dodatno zaštićene adekvatnim premazima ili zaštitnom folijom. Unutrašnjost sobnih vrata sa staklom je od kartona ili takozvanog natron saća. Neophodna stavka prilikom ugradnje je utvrđivanje smera otvaranja. 

Medijapan i drvo su najpraktičniji materijali za izradu sobnih vrata, pri čemu medijapan ima veću primenu za ugradnju stakla. Staklo se ugrađuje najčešće i na dvokrilnim vratima koja su primenljiva na veće kvadrature unutrašnjeg enterijera. Ugradnja stakla je u mat dezenima sa glatkom površinom lakom za održavanje. Šarke na vratima su obično velike nosivosti i izdržljivosti pri čemu se njihovo podmazivanje može vršiti nakon prvih znakova škripanja. Obično se ugrađuju dve ili tri šarke, pri čemu brojnost zavisi od konstrukcije i nosivosti vrata. 

Sobna vrata sa staklom se pored primene kao lep detalj mogu upotrebljavati za bolju prozračnost prostorije. Ugradnja stakla se vrši lepljenjem, pri čemu se nakon njegovog oštećenja može izvršiti lakša zamena. Najčešća primena sobnih vrata sa ugrađenim staklom čini prostoriju koja je odvojena hodnikom, dajući hodniku dodatno prozračnosti. Staklo može biti matirano, peskareno ili sa kombinacijom vitraž tehnike. Sa odabirom modela vrata sa staklom, ona će uvek imati moderan izgled, bez obzira na vodeće trendove uređenja. 

Staklo je materijal koji ne bledi i ne menja izgled tokom vremena. Kako bi se održala njegova dugotrajnost, neophodno je ojačati konstrukciju vrata i ugraditi deblje staklo. Sobna vrata sa staklom unutrašnji enterijer čine dodatno prostranijim i većim. 

Ideje za primenu sobnih vrata, sa i bez ugradnje stakla

Sobna vrata sa staklom mogu biti izrađena bez primene rama kao i sa kliznim otvaranjem. Sobna vrata mogu biti od drvenih okvira sa ispunjenom površinom od stakla. Vrata sa skrivenim ramom su često jednostavnije forme sa ramovima ugrađenim unutar samog zida. Za primenu sobnih vrata sa staklom sa kliznim mehanizmom otvaranja, savetuje se ugradnja kaljenog stakla. Ovakav tip vrata se otvara isključivo u jednom smeru.

Izrada sobnih vrata se vrši na osnovu stepena privatnosti samih prostorija, pri čemu dodatna ugradnja stakla obično podrazumeva više svetlosti a manje privatnosti. Stoga se montaža stakla na sobnim vratima primenjuje isključivo u dnevnim prostorijama unutrašnjeg enterijera. Svedeni tonovi stakla bez upotrebe vitraža znače lakše održavanje pri čemu vitraž poseduje elegantniju notu modernosti.

Najnovije
- Reklama -spot_img
- Reklama -
Možda bi Vas interesovalo