11.2 C
Novi Sad
ponedeljak, april 22, 2024

Rolo zavese su nezaobilazni deo moderno opremljenog prostora, ali i mnogo toga još…

Najnoviji trend u dekoraciji i opremanju su rolo zavese koje imaju jedinstvene osobine i prednosti zbog kojih ih svi žele. Da bi se razumelo koliko su posebne treba ih uporediti sa klasičnim zavesama i ukazati na ključne razlike.

Od kako postoje prozorski otvori na zidovima postoji potrebama za zastiranjem pa su se koristili različiti materijali koji su imali različitu ulogu. U početku su zavese služile da spreče ulazak hladnog vazduha pa su se koristili materijali gustog tkanja koji su sprečavali i ulazak svetla. Dakle, bile su više deo izolacije nego dekorisanja prostora.

Kako se stolarija menjala i postajala kvalitetnija, tako su zavese menjale svoju ulogu pa su odabirani tanji modeli koji su postali dekor mnogo više nego što su imali zaštitnu ulogu. 

Moda se menjala, stilovi su se smenjivali, a jedno je ostajalo isto – zavese su zauzimale dosta prostora oko prozora, prljale su se i zahtevale su često skidanje, pranje, peglanje i ponovno postavljanje. 

Sve je bilo tako dok nisu osmišljene nove zavese sa sistemima koje su prerasle u revolucionaran način opremanja prostora, evo i zašto.

Rolo zavese po meri – neprevaziđen sistem dekoracije 

Potpuna inovacija u načinu pokrivanja prozora i balkonskih vrata su donele rolo zavese po meri koje menjaju ceo dosadašnji koncept i izgled klasičnih modela.

Sada svaka zavesa dolazi sa svojim sistemom za pomeranje koji se trajno montira na zid ili plafon ispred stakla. Garnišne menjaju uske kutije od aluminijuma koje sadrže sistem za namotavanje i dovoljno platna za 3m visine i maksimalno 1,5 m širine.

Sasvim novi koncept izrade donosi i to da sada rolo zavese po meri nisu više nabrane već stoje zategnute na držačima pa ravno padaju i zauzimaju manje prostora, a naročito jer se izradom prema tačnim merama uklapaju sa dimenzijama svakog otvora što svakako izgleda dobro i u manjim prostorijama, ali i velikim prostorima.

Zdravstvene prednosti rolo zavesa

Platno rolo zavese ima i zdravstvenu opravdanost za upotrebu jer je anti-bakterijsko i ne skuplja prašinu ni mirise. To ga klasifikuje kao najbolju opciju za svaku prostoriju, a naročito tamo gde važno da prostori budu čisti ili tamo gde boravi veliki broj osoba tokom dana.

Ono što je potpuna revolucija je to što se platno rolo zavese ne skida i ne pere, a ostaće čisto i blistavo kao prvog dana. Ovo je nova osobina koju ni jedan drugi model nema i neće moći da postigne.

Klasično platno rolo zavese je jednostruko i ima različit nivo svetlo-propusnosti pa se mogu izabrati modeli koji potpuno zamračuju prostor ili imaju određen stepen propuštanja svetla. U okviru ovog modela su i čuvene dan-noć zavese koje jedine imaju dvostruko prugasto platno koje i propušta svetlo i potpuno zamračuje prostor.

Kako se zapravo održava platno za rolo zavese?

Iako se rolo zavese ne skidaju, čišćenje je potrebno, ali ne na klasičan način kao do sada. Inovacija je to što se rolo zavese za prozor jednostavno brišu vlažnom krpom, povremeno usisavaju ili čiste parom i to je sasvim dovoljno za održavanje.

Ovakvi izbori su odlični za bolnice, domove zdravlja, dečije sobe, prostore gde borave ljudi skloni alergijama, poslovne prostorije, holovi, kancelarije… Nemaju premca kada je u pitanju dekoracija i održavanje.

Dekoracija uz svaki tip uređenja

Rolo zavese za prozor i vrata mogu da se uklope uz svaki tip uređenja jer izborom platna mogu da postanu deo celine ili da se istaknu u prostoru.

Postoji na desetine nijansi, ali i izbor platna sa šarama koje će obezbediti da se rolo zavese za prozor savršeno uklope, onako kako klasične nikada ne bi mogle. Reč je o tome da je ovde platno zategnuto pa mnogo bolje izgleda nego bilo koji nabrani model. I to ih čini jedinstvenima na tržištu.

Nije proizvedeno ništa tako savršeno kao što su to moderne rolo zavese. Kombinuju kvalitetno platno rađeno po meri sa sistemom za podizanje i spuštanje koji će funkcionisati besprekorno.

Jednostavnost održavanja i platno koje se ne prlja su deo prednosti, ali na kraju sve oduševe izbori boja i dezena platna i prosto se zaljube u neke od varijanti.

Zbog toga je ovo najprodavaniji model već nekoliko godina i biraju se i kod minimalističkog stila, odgovaraju i klasičnom, retro, tamo gde se stilovi mešaju…uvek i svuda – rolo zavese!

Izvor fotografije: Pexels/Max Vakhtbovych

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo