24.9 C
Novi Sad
petak, 22 septembra, 2023

Proleće – idealno godišnje doba za renoviranje kupatila

Planirate kompletno renoviranje kupatila? Sada je pravi trenutak za ovu vrstu radova. Proleće je karakteristično po optimalnim temperaturama pa se mnogi odlučuju da baš u ovom periodu angažuju majstore za novu stolariju, restauraciju kupatila i sl.

Jedna od najvećih investicija, barem kada je kućni budžet u pitanju jeste renoviranje kupatila, naročito ako se radi o kompletnoj zameni starih sanitarija novim, kupovini novih pločica, zameni vodovodnih i kanalizacionih cevi, krečenju itd.

S obzirom da su cene materijala više nego ikada usled finansijske krize koja nas je zadesila korona epidemijom spremite se da izdvojite popriličnu svotu novca. Pored materijala, računajte da ćete morati da platite i „ruke majstora“ kojeg planirate da angažujete.

Odakle početi – pitanje je sad?!

Mnoge zaboli glava od same pomisli na prašinu i količinu posla tokom radova, pa se nerado odlučuju za ovu vrstu poduhvata. Ipak, nemate razloga za brigu. Uz dobru organizaciju i koncizan plan smanjićete sam obim posla i uštedeti na vremenu. Dakle, papir i olovku u ruke i zapisujte fazu po fazu kako zamišljate renoviranje kupatila. Takođe, razmislite o rasporedu kupatilskog nameštaja, da li ćete zadržati isti raspored ili ne.

Ako vam je neka viseća polica ili fiokar u kupatilu u solidnom stanju, možete ih zadržati i dopuniti nekim novim elementima.

Kako odabrati najbolje pločice?

Kada menjate pločice raspitajte se o kvalitetu i ceni kako biste imali okviran plan pri kupovini. Treba da znate da postoje zidne i podne pločice za kupatilo a cena im zavisi od toga da li se radi o keramičkim ili granitnim pločicama, dezenirane ili klasične.

Ovde imate opciju i da stare pločice zadržite i udahnite im nov život, tako što ćete ih premazati novom bojom i osvežiti ih. Na taj način znatno ćete uštedeti umesto da kupujete nove. Umesto nove tuš kabine stavite paravan za kadu

Umesto nove tuš kabine stavite paravan za kadu

Ukoliko imate staru kadu u kupatilu a planirate nešto da menjate kada je ova vrsta sanitarija u pitanju, razmislite o varijanti da postavite paravan za kadu. Čak iako vam kada ne izgleda kao nova, pomoću paravana zaklonićete je od pogleda.  S obzirom da se lako održava, nećete morati da svakodnevno čistite kadu, što je olakšavajuća okolnost za sve one koji nemaju puno slobodnog vremena.

Kako odabrati odgovarajuću sanitariju?

Nešto na šta prvo obratimo pažnju kada uđemo u nečije kupatilo jesu sanitarije. S obzirom da zauzimaju centralno mesto u kupatilu, veoma je važno odabrati kvalitetne a u istu ruku funkcionalne sanitarije koje će nam trajati duži vremenski period. Na tržištu danas možete pronaći razne modele od konzolnih do klasičnih lavaboa i wc šolja. Kada govorimo o konzolnim modelima, reč je o komadima sanitarija koje ne zauzimaju puno mesta pa su idealni za kupatila manje kvadrature.

Cena sanitarija zavisi od odabranog modela, boje i načina ugradnje. Za neke modele moraćete dodatno da platite majstora kada je ugradnja u pitanju i za tu vrstu usluge da izdvojite određenu količinu novca.

Krečenje kupatila neće vam oduzeti puno vremena

S obzirom da je više od 50% prostora u kupatilu prekriveno pločicama, krečenje se najčešće svodi samo na plafon. Jedino što će vam trebati jeste malo boje i gleta kao i dovoljno visoka četka. Savetujemo vas da na ovoj vrsti radova uštedite i da ne plaćate majstora. Postupak krečenja je toliko jednostavan da i sami možete da ga odradite, naravno pod uslovom da imate dovoljno slobodnog vremena.

Pri kupovini kupatilskog nameštaja obratite pažnju na sledeće

Dizajneri savetuju da svaki milimetar u kupatilu pametno iskoristite, naročito ako se radi o manjem prostoru kako bi u njemu stale sve potrepštine. Komode iznad lavaboa neka vam budu zatvorenog tipa, a gde god imate mesta postavite police na kojem ćete odlagati peškire, kozmetiku i ostale sitnice.

Takođe, ako se odlučite za konzolni tip wc šolje ispod nje ćete imati slobodnog prostora koji možete da iskoristite na pametan način.

Staru tuš kabinu zamenite ugradnom

Ukoliko imate dotrajalu keramičku tuš kabinu koja zauzima previše mesta, vreme je da je se rešite što pre. Najjeftinija i najpraktičnija varijanta je zidana tuš kabina sa ili bez paravana. Ovakva tuš kabina zauzima malo mesta i ne zahteva previše vremena kada je održavanje u pitanju. Kao pregradu možete postaviti kaljeno staklo ili klasičnu mušemu, u zavisnosti šta vam je praktičnije i dopadljivije.

Važno je da imate dovoljno strpljenja i vremena kako bi ovaj nimalo lak posao priveli kraju.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo