8.2 C
Novi Sad
četvrtak, 30 novembra, 2023

Otarasite se buđi u vašem domu i dvorištu, i dajte im novi izgled

Buđ je reč koja uliva strah svim vlasnicima kuća, i to sa dobrim razlogom. Buđ, pored toga što naružuje izgled vašeg doma, može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme ukoliko se pojavi u unutrašnjosti. 

Ono što je dobra vest za vas, ukoliko imate problema sa buđi, je da je se uspešno možete rešiti. Sa druge strane, ukoliko znate da se vaš dom nalazi u takvim mikroklimatskim uslovima u kojima dolazi do razvitka buđi, moguće je preventivno delovanje. 

Pre nego što pređemo na savete, podsetićemo vas na zlatno pravilo kada je u pitanju čišćenje buđi: što brže krenete sa delovanjem, to bolje – imaćete manje posla, uštedećete dosta novca i sačuvati zdravlje. A sada prelazimo na savete.

Sredstva koja će vam pomoći u borbi protiv buđi

Prvi korak u borbi protiv buđi je uklanjanje uzročnika buđi. Dakle, ako buđ uzrokuje curenje vode, nedovoljna hidroizolacija ili ventilacija prostorije, potrebno je da rešimo prvo taj problem.

Nakon što smo rešili ovaj problem, potrebno je da uklonimo već nastale mrlje buđi. Za ovo će nam biti potrebno sredstvo protiv buđi. Na našem tržištu se sada mogu pronaći vrlo efikasna i delotvorna sredstva za uklanjanje buđi, poput sredstva kao što su Algicide, koji se kod nas pronaći u formi spreja ili u formi koncentrovanog rastvora. Bilo koje sredstvo protiv buđi ne iziskuje dodatnu opremu i obučenost, pa ih tako sami možete upotrebiti.

Iako, nisu tako efikasna kao komercijalna sredstva, ponekad daju rezultate i rastvori protiv buđi koji se prave od hemikalija koje uglavnom imamo u svom domu. Evo tri recepta za sredstvo protiv buđi koje možete sami da napravite.

  • Sredstvo protiv buđi sa izbeljivačem na bazi hlora: Izbeljivač za domaćinstvo najbolje deluje za uništavanje buđi i uklanjanje bilo kakve promene boje. Pomešajte rastvor od jedne čaše (250ml) izbeljivača u 3.5-4 litra vode. Ovaj rastvor možete prskati direktno na buđ. Imajte na umu, međutim, da je izbeljivač prilično oštar, pa je razređivanje je obavezna korak pre upotrebe. Takođe, iako izbeljivač uklanja diskoloraciju buđi, dešava se i da dođe do uklanjanja boje sa većine površina! Zato ga koristite oprezno, u malim dozama. I naš savet je da, ako imate neku manje vidljivu površinu, prvo na njoj isprobate delovanje rastvora.
  • Sredstvo protiv buđi sa vodonik peroksidom: Vodonik peroksid (3% do 10% rastvor) je manje oštar od izbeljivača na bazi hlora. Kod manjih problema sa buđi, ovaj rastvor može da bude vrlo efikasan. Međutim, iako ima efekat izbeljivanja, ovaj rastvor deluje sporije od izbeljivača na bazi hlora, pa je nakon nanošenja potrebno da sačekate neko vreme. Tek ukoliko vidite da nakon određenog vremena nema rezultata ponovite postupak.
  • Rastvor sa belim sirćem: Sirće je kiselo i deluje na buđ tako što polako razbija njenu strukturu. Sirće je relativno nežno, pa će verovatno biti potrebno da postupak čišćenja ponovite još koji put. U rastvor se može dodati i soda bikarbona kako bi se pojačao efekat čišćenja, a takođe visok pH ovih sastojaka inhibira rast i opstanak buđi.

Kako vam boje za zidove mogu biti od pomoći?

Činjenica da smo se rešili nastale buđi, ne znači se ona neće navratiti. U najvećem broju slučajeva, buđ se navraća, s obzirom na to da joj pogoduju mikroklimatski uslovi u našem domu. Mikroklimatske uslove ne možemo da promenimo, ali evo šta možemo da uradimo da do ponovne pojave buđi ne dođe.

Ukoliko se buđ pojavila na spoljnim zidovima vašeg doma, zidovima garaže, ili ostalim betonskim površinama, onda su rešenje za vas boje za beton. Pored toga što estetski doprinose izgledu betonskih zidova, ove boje služe za zaštitu betonskih površina. Boje za beton su vodoodbojne i otporne na padavine, pa ne dolazi do zadržavanja vlage na zidovima, koja je glavni uzročnik vlage. 

Ukoliko imate problena sa buđi u unutrašnjosti doma, onda je potrebno da upotrebite boje za unutrašnje zidove koje koje su otporne na buđ. Naime, ove boje za unutrašnje zidove i plafone, su kreirae na bazi vodene disperzije polimernih veziva i namenjene su za dekorativnu zaštitu zidova i plafona u prostorijama u kojima zbog visoke relativne vlažnosti vazduha nastaje buđ. Ove boje se najčešće koriste za prostorije u kojima je najveća kondenzacija vazduha, a to su kuhinje, kupatila, sanitarne prostorije i slično.

Ukoliko ste svesni da se vaš dom nalazi u okruženju koje pogoduje razvitku i pojavi buđi, onda ovu vrstu boju za zidove možete da koristite preventivno, pre nego što do pojave buđi dođe.

Nadamo se da su vam naši saveti bili od pomoći i da će vaša borba sa buđi da bude uspešna.

Izvor fotografija: freepik.com

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo