12 C
Novi Sad
četvrtak, 28 septembra, 2023

Nekoliko saveta za uređenje kupatila

Kupatilo je mesto koje zaslužuje posebnu pažnju prilikom uređenja. Samo optimalna iskorišćenost prostora često nije dovoljna. Važno je dobiti jedan funkcionalan i udoban ambijent u kojem ćemo se opuštati nakon svakog napornog dana. Čak iako se radi o prostoru manje kvadrature, kupatilo može biti uređeno tako da ispunjava sve vaše kriterijume. 

Neki saloni keramike nude opciju idejnog rešenja za sva kupatila, pa tako ako niste sigurni kako sami da ga renovirate možete se posavetovati sa stručnim osobama. Za ovako nešto potrebne su tačne dimenzije kao i okviran plan koje elemente želite da postavite. 

Ugaone kade za svačiji ukus

Sve veću popularnost kada je prostor za kupanje u pitanju imaju ugaone kade koje su se pokazale veoma praktičnim kupatilskim elementom zadnjih nekoliko godina na tržištu sanitarija. Treba napomenuti da ih u salonima ima u nekoliko različitih dimenzija kao i da se mogu raditi po meri. Najčešće se izrađuju od akrila bele boje sa visokim sjajem, dok im je konstrukcija čelična. Većina proizvođača nudi garanciju kupcima do pet godina, sve u zavisnosti za koji model se odluče. 

Takođe, za sve one zahtevnije kupce, na ugaone kade može se naknadno ugraditi hidroaero ili hidromasažni sistem tako da se postiže maksimalan užitak nakon svakog tuširanja. 

Kako izabrati kvalitetne sanitarije za kupatilo?

Nekada vam se može desiti da za uređenje nekog dela stana imate previše želja ali nedovoljno mesta. Slično je i sa kupatilom. S obzirom da se uglavnom radi o prostoru manje kvadrature, treba napraviti jasan plan gde treba postaviti sanitarije za kupatilo, mašinu za veš, police, kao i ostali kupatilski nameštaj. 

Što se tiče wc šolja, mnogi se odlučuju za konzolne modele koji se direktno postavljaju na zid i štede prostor u svakom kupatilu. Bidei na našim prostorima nisu toliko popularni, pa ih više možete videti u nekim hotelima u inostranstvu nego kod nas. Iako se retko sreću, svi oni koji imaju nešto veće kupatilo mogu razmisliti o njegovoj ugradnji. 

Baš kao i kod wc šolja, u trendu su konzolni umivaonici koji se takođe ugrađuju u zid. Ormarići ispod lavaboa su veoma praktična stvar pa nam mogu poslužiti za odlaganje raznih potrepština za kupatilo (kozmetike, sredstva za čišćenje i održavanje toaleta i sl).

Nabavka kupatilskog nameštaja – kako odabrati pravi?

Kod odabira nameštaja za kupatilo morate biti obazrivi kako bi se na adekvatan način uklopio sa već postavljenim sanitarijama. Razne komode, ogledala, police i fiokari dobro su nam došli kako bismo u njih spakovali sve za kupatilo. Ako vam je bitan kvalitet, kupatilski nameštaj od medijapana je uvek dobar izbor jer je reč o materijalu koji je vrlo otporan na paru i vlagu koja je u kupatilu inače svakodnevna pojava. 

Postavljanje polica ispod lavaboa ili na zidu uštedeće vam prostor u kupatilu pa nećete morati da razmišljate o odlaganju peškira, ubrusa ili toalet papira. 

Nameštaj od drveta ili metala takođe dolazi u obzir, pa možete kombinovati komade od različitih materijala. 

Pločice za kupatilo – koje su najbolje?

Sa keramičkim pločicama nekog italijanskog proizvođača nećete pogrešiti s obzirom da su kvalitetne i imaju niz zadovoljnih korisnika. Ponuda dezena, oblika i boja im je zaista velika, pa zadovoljavaju ukus i najzahtevnijeg kupca. Trenutno su aktuelne one šestougaonog oblika koje se savršeno uklapaju u svaki prostor, bilo da se radi o manjem ili većem kupatilu.

Ako volite luksuz i eleganciju, granitne ili mermerne pločice učiniće svako kupatilo posebnim. Iako spadaju u skuplju varijantu, za njih ćete morati da izdvojite nešto više novca.

Umesto pločica, sve češće se viđaju mozaici kao i veštački kamen u svim moderno opremljenim kupatilima. Ako ste u nedoumici za koju opciju se odlučiti prilikom oblaganja zidne površine u kupatilu posavetujte se sa iskusnim arhitektima. 

Ne zaboravite na detalje!

Iako vam može izgledati da je za moderno opremljeno kupatilo najbitniji kvalitetan nameštaj i odabir funkcionalnih sanitarija, detalji takođe imaju ključnu ulogu u oplemenjivanju prostora. Dekorativne činije i korpe za odlaganje kozmetike, mirišljave sveće i ulja za kupanje, neobična rasveta samo su neki od detalja koje možete da ubacite tokom renoviranja kupatila. Prigušeno svetlo, ili neka zanimljiva lampa na zidu neće vas ostaviti ravnodušnim i imaćete utisak kao da se nalazite u najluksuznijem kupatilu na svetu.

Takođe, mekane prostirke interesantnih dezena pojačaće dozu komfora prilikom svakog boravka u kupatilu pa ih nikako ne bi trebalo zaobići kada idete u nabavku.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo