6.8 C
Novi Sad
sreda, februar 21, 2024

Maranta – Sve što treba da znate – Nega i razmnožavanje

Nazvana po Bartolomeu Maranti, italijanskom lekaru i botaničaru iz šesnaestog veka, rod Maranta obuhvata nekoliko desetina niskih biljaka poreklom iz Brazila, među njima i molitvenu biljku (Maranta leuconeura). Uobičajeno ime dobila je po tome što njeni listovi ostaju ravni tokom dana, a zatim se savijaju kao ruke koje se mole noću.

Maranta je jedna od najistaknutijih tropskih biljaka, zahvaljujući svojim prekrasnim ukrasnim listovima. Popularna trobojna sorta ima tamnozelene, baršunaste listove sa žutim mrljama po sredini i zakrivljenim crvenim venama koje putuju do ivica lista. Maranta cveće koje sporo raste, može u zatvorenom prostoru dostići visinu do 30cm. Prilično su uobičajene kao kućne biljke i mogu se lako saditi, a jednostavno je brinuti o njima u zatvorenom prostoru u bilo koje doba godine. Ipak, nije nužno lako uzgajati ih da rastu na duži vremenski rok.

NazivMaranta, Molitvena biljka
Latinski nazivMaranta leuconeura
PorodicaMarantaceae
Vrsta biljkeZeljasta višegodišnja biljka
VeličinaVisina i širina od 15 do 30 cm
SvetlostDelimična senka, puna senka
Tip zemljištaVlažno, ali dobro drenirano
PH zemljištaNeutralno do kiselo
Vreme cvetanjaProleće (retko cveta u zatvorenom)
Boja cvećaBela
PorekloJužna Amerika
Maranta – karakteristike

Maranta nega

Maranta cveće je nisko rastuće, to su rasprostranjene biljke koje najbolje uspevaju ako im se obezbede uslovi slični stakleniku, uključujući topao, vlažan, blag protok vazduha i puno đubriva. Biljke koje se drže u previše hladnom prostoru ili suviše suve će verovatno izgubiti lišće ili patiti od gljivičnih infekcija koje mogu uzrokovati da biljka umre od truleži ili propadanja korena. Isto tako, biljke koje su izložene previše sunca mogu izbledeti i razviti smeđe mrlje na listovima.

Maranta svetlost

Biljka maranta treba da bude postavljena ili okačena blizu prozora gde će primati indirektnu sunčevu svetlost. Biljka maranta nikada ne treba da bude postavljena na direktnu sunčevu svetlost jer će sunce opeći lišće biljke ili će na njoj nastati mrlje i izbledeti intenzitet boje. Molitvene biljke generalno tolerišu područja slabijeg osvetljenja i spadaju u sobno cveće koje voli tamu. Zimi, kada biljke uđu u stanje mirovanja (a ponekad i potpuno odumre), obezbedite im jako svetlo da bi održale rast.

Maranta nega – video tutorijal (youtube.com)

Maranta zemljište

Marante mogu napredovati na različitim zemljištima, sve dok su dobro drenirane. Tipično, tradicionalna mešavina za saksije dobro funkcioniše, ali možete da napravite sopstvenu kombinovanjem dva dela sfagnum tresetne mahovine, jednog dela ilovače zemlje i jednog dela perlita ili krupnog peska. Pored toga, zemljište treba da bude kiselo, sa pH od 5,5 do 6,0. Da biste poboljšali drenažu, dodajte kamenje ili šljunak na dno vaše saksije i uverite se da saksija ima dovoljno rupa za drenažu.

Maranta zalivanje

Tokom sezone rasta, često zalivajte marantu (kad god se gornji sloj osuši) i nikada ne dozvolite da se zemlja u saksiji potpuno osuši. Maranta cveće je veoma podložno suši i neće dugo preživeti ako se ne zaliva. Međutim, da biste izbegli gljivične probleme, nemojte dozvoliti da voda nalegne direktno na lišće ili da se biljka pokvasi.

I nedovoljno vode i prekomerno zalivanje mogu dovesti do toga da listovi požute i opadaju sa biljke. Kada zalivate marantu koristite vodu koja je barem sobne temperature, ako ne i malo toplija.

Maranta voli toplo i vlažno okruženje, koje nalikuje tropskom (shutterstock.com)

Temperatura i vlažnost

Maranta Leuconeura preferira normalne kućne temperature između 15 i 27 stepeni Celzijusa. Dugotrajno niže temperature mogu oštetiti listove i uzrokovati njihovo opadanje sa biljke. Pored toga, marante najbolje uspevaju u veoma vlažnom okruženju.

Da biste povećali vlažnost koja je dostupna vašoj biljci, možete postaviti mali ovlaživač vazduha u blizini ili postaviti biljku na pladanj koji je napunjen malim kamenjem i vodom. Takođe možete često prskati listove vodom sobne temperature ili blago toplom vodom.

Maranta Leuconeura đubrenje

Đubrite marantu svake dve nedelje od ranog proleća do jeseni (smanjenjem na jednom mesečno zimi) đubrivom za sobne biljke rastvorljivim u vodi razblaženim do pola jačine. Ako koristite premalo đubriva, vaša biljka će rasti sporo ili gotovo neće rasti uopšte. Međutim, previše đubriva može izgoreti koren biljke – listovi će početi da poprimaju smeđu boju i biljka može čak i da umre.

Maranta vrste

Postoji mnogo vrsta marante, ali daleko najpopularnija je trobojna varijacija, tzv. maranta tri-colore, dostupna u mnogim baštenskim centrima. Marante i kalateje toliko su međusobno povezane da nije neuobičajeno da se pogrešno označe. Unutar roda Maranta, nekoliko vrsta je najčešće:

  • Maranta leuconeura erythrophylla: Ova trobojna maranta, koja se naziva i biljka riblja kost, najčešća je sorta i ima smele crvene vene.
  • Maranta leuconeura kerchoveana: Ova sorta, poznata i kao Zečje staze, ima obične zelene listove sa dva reda tamnijih mrlja.
  • Maranta leuconeura massangeana: Ova sorta ima tamniju pozadinu listova sa srebrnim mrljama duž središnjeg rebra i belih lisnih žila.
Maranta Tri Colore (shutterstock.com)

Maranta razmnožavanje

Razmnožavanje marante je iznenađujuće lak način da povećate svoju kolekciju i iskoristite veće matične biljke. Najčešći (i najlakši) način razmnožavanja molitvenih biljaka je podela biljke tokom presađivanja. Evo kako:

  • Kada presađujete marantu, podelite je na nekoliko manjih biljaka tako što ćete nežno otresti zemlju sa korena i razdvojiti ih.
  • Uverite se da svaka nova biljka ima dobru masu korena i nekoliko stabljika.
  • Nove manje biljke sadite odvojeno u plitke saksije.
  • Održavajte nove biljke veoma toplim i vlažnim tokom prvih nekoliko nedelja dok se ne pojavi novi rast.

Uobičajene štetočine

Kao i mnoge druge sobne biljke, marante mogu biti sklone paukovim grinjama i brašnastim bubama. Ako primetite znake zaraze, kao što je bela praškasta supstanca na listovima ili smeđe lišće, možete tretirati svoju biljku prirodnim insekticidom kao što je npr. ulje čajevca.

Uobičajena pitanja

Da li je maranta laka za održavanje?

Molitvena biljka je relativno laka za održavanje, mada preferira uslove nalik staklenicima, što otežava postizanje u zatvorenim prostorima na nekim područjima.

Koliko brzo raste maranta?

Maranta se smatra sporo rastućom biljkom i uglavnom dostiže najviše 30cm.

Može li maranta rasti u zatvorenom prostoru?

Da – u stvari, maranta će često najuspešnije rasti u zatvorenom prostoru. Ona zahtevaju tropske uslove koje je teško postići na otvorenom.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo