12 C
Novi Sad
četvrtak, 28 septembra, 2023

Kako odabrati pravi bojler?

Podatak da većina domaćinstava u Srbiji zameni bojler tek kada se potroši je veoma zabrinjavajuć. Pored toga što su stari bojleri neefikasni u zagrevaju vode, mogu procureti i dovesti do oštećenja na zidovima. Ukoliko se ne zameni na vreme, bojler može da eksplodira i dovede do vrlo ozbiljnih problema.

Kako biste izbegli te slučajeve, važno je da nabavite novi bojler na vreme. Pored toga, potrebno je odabrati odgovarajući, ali i voditi računa o njegovom održavanju.

Kada je vreme za zamenu bojlera?

Uobičajeno, bojleri traju od 8 do 12 godina. Međutim, ako primetite da Vaš bojler više ne radi ispravno ili da troši previše energije, možda je vreme da ga zamenite. Takođe, ako primetite neke probleme kao što su buka, curenje ili korozija, to su znaci da Vaš bojler treba zameniti što pre.

Sve ovo znači da ako ne zamenimo bojler onda kada je vreme, možemo povećati potrošnju električne energije. Stari bojleri su skloniji kvarovima. Međutim, još veći su takozvani sigurnosni problemi koji mogu uzrokovati požare, poplave, te i ozbiljne opekotine. U starim bojlerima se mogu mnogo više nakupljati bakterije čime će opasti i kvalitet vode.

Stoga, ako primetite bilo kakve znakove da Vaš bojler ne radi ispravno, ili ako je stariji od preporučene životne dobi, preporučljivo je da ga zamenite kako biste izbegli probleme. Ako niste sigurni da li je vreme za zamenu bojlera, možete se posavetovati sa stručnjakom.

Kada birate bojler za svoje domaćinstvo, treba da uzmete u obzir nekoliko faktora, kao što je veličina bojlera, energetska efikasnost, tip grejanja, cena i druge faktore.

Važno je da odaberete bojler koji je dovoljno veliki za Vaše potrebe a naspram toga da li imate veće ili manje domaćinstvo. Energetski efikasni bojleri troše manje energije, što može da dovede do uštede na računima za struju ili gas. Potražite bojler sa visokom energetskom efikasnošću, kako biste uštedeli novac dugoročno..

Postoje bojleri koji se greju na gas ili na struju, tako da pri izboru bojlera treba voditi računa i ovome. Naravno, tu je i cena. Međutim, ne treba da birate bojler samo na osnovu cene, već treba da uzmete u obzir i faktore koje smo već pomenuli.

Koji tip bojlera i kako ga održavati?

Kada govorimo o kuhinji, koriste se mali kuhinjski bojleri. Ova vrsta bojlera je pogodna za manja domaćinstva koja nemaju puno prostora u kuhinji. Njihov kapacitet se kreće od 5 do 10 litara, što je dovoljno za pripremu čaja, kafe ili zagrevanje manje količine vode. Prednost ovih bojlera je što su male veličine i instalacija je jednostavna. Mana im je što se brzo troše, pa ih treba često menjati.

Pored ovog, postoji i protočni bojler za kuhinju. On koristi električnu energiju ili gas da zagreje vodu koja prolazi kroz cevi. Njihova cena je nešto viša, ali omogućavaju neprekidno zagrevanje vode.

Ugradni bojleri za kuhinju su dizajnirani tako da se instaliraju ispod sudopere, što ih čini idealnim za male kuhinje. Oni se uglavnom napajaju električnom energijom, a kapacitet im se kreće od 5 do 15 litara. Prednost ovih bojlera je što ne zauzimaju mnogo prostora i što su energetski efikasni. Mana im je što je njihova ugradnja kompleksna i zahteva stručnu pomoć.

Konvencionalni bojleri su najčešći tip bojlera koji se koristi u kuhinjama. Oni se mogu napajati električnom energijom ili gasom, a kapacitet im se kreće od 10 do 100 litara. Prednost ovih bojlera je što su veoma pouzdani i lako se održavaju. Mana im je što zauzimaju dosta prostora i što su manje energetski efikasni od drugih vrsta bojlera.

Kod bojlera za kupatilo je situacija malo drugačija, jer su i potrebe malo drugačije. Kombinovani bojleri za kupatilo se koriste za zagrevanje vode za tuširanje, umivanje ili pranje ruku. Oni se uglavnom napajaju električnom energijom, a kapacitet im se kreće od 10 do 50 litara. Prednost ovih bojlera je što ne zauzimaju mnogo prostora i što su veoma energetski efikasni. Mana im je što ne mogu zagrevati veliku količinu vode u isto vreme.

Akumulacioni bojleri za kupatila se koriste za zagrevanje vode u većim količinama, a koriste se u kućama ili stanovima sa više članova porodice. Oni se uglavnom napajaju električnom energijom, a kapacitet im se kreće od 50 do 300 litara. Prednost ovih bojlera je što mogu zagrevati veliku količinu vode u isto vreme, što je idealno za veća domaćinstva. Mana im je što zauzimaju dosta prostora i što troše mnogo energije.

Instant bojleri se koriste za zagrevanje vode u trenutku kada je potrebna, kao što je na primer za umivanje ruku ili pranje zuba. Oni se uglavnom napajaju električnom energijom, a kapacitet im se kreće od 1 do 5 litara. Prednost ovih bojlera je što su veoma energetski efikasni jer ne zagrevaju vodu unapred. Mana im je što ne mogu zagrevati veliku količinu vode u isto vreme.

Kada se odlučite za pravi tip bojlera, neophodno ga je održavati. Redovno čistite bojler. Prašina i kamenac mogu se nakupljati u bojleru i smanjiti njegovu efikasnost. Preporučuje se da ga očistite bar jednom godišnje. Proveravajte anodu odnosno metalni štapić koji se nalazi unutar bojlera i štiti ga od korozije. Anodu treba proveravati i menjati svakih pet godina.

Previsok pritisak vode može oštetiti bojler. Preporučuje se da ugradite regulator pritiska ako je pritisak vode previsok. Previsoka temperatura može dovesti do opasnosti od opekotina, a preniska temperatura može dovesti do rasta bakterija. Preporučuje se da temperature vode bude na oko 60 stepeni Celzijusa.

Redovno mijenjajte filter: Ako koristite bojler koji se zageva na gas, potrebno je redovno mijenjati filter za plin kako bi bojler radio ispravno.Važno je da ne koristite prevelike količine vode kako biste izbjegli nepotrebnu potrošnju. A ako Vam je potrebna veća količina, možete sačekati nekoliko minuta da se voda ponovo zagrije.

Bojler bi trebalo koristiti dok je uključen u struju, jer će u protivnom temperatura vode opasti, a bojler će morati ponovo da se zagreva što troši više energije. Ipak, ako niste kod kuće, preporučuje se da isključite bojler kako biste uštedeli na računima.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo