23.3 C
Novi Sad
sreda, jul 24, 2024

Drveni venecijaneri zbog svojih prednosti odličan izbor za moderan dom

U kuće i stanove se stalno investira, jedno se zameni, drugo je dotrajalo, uvek je vreme za neke popravke i zamene. Ukućani žele udobnost i komfor. Nema bolje udobnosti od one prirodne, kada se dom obloži prirodnim materijalima i bojama.

Za mnoge je drvo jedini materijal koji u potpunosti donosi taj utisak udobnosti. Zato se lako odlučuju da celu kuću oblože drvetom, od drvene stolarije, drvenih podova, drvenog nameštaja, trend je da se i zidovi oblažu oblogama od preradjenog drveta. U modu se vraćaju drvene roletne,  mada ne u onom svom tradicionalnom izgledu, drveni venecijaneri su njihova moderna verzija.

Koliko god se trudili da ih iz enterijera potisnu materijalima koji se lakše održavaju, to je prosto nemoguće. Mnogo truda treba da se veštačkim materijalima postigne taj utisak sofisticiranosti i stila, drvo je samo po sebi takvo, zbog prirodnog izleda. U prirodnosti se ključ svakog dobrog stila. 

U čemu je prednost drvenih venecijanera?

Sve popularnije drvene zavese ili drveni venecijaneri izbor su vlasnika koji cene jednostavnost kao izraz stila. Efekat neutralnog izgleda je adut kojim drveni venecijaneri osvajaju tržište. Lako su uklopivi u bilo koji enterijer, kombinuju se sa svim bojama i materijalima, nema dileme da će štrčati u prostoru. Funkcionalniji su od roletni zato što im je bolja podesivost kontrole osvetljenja.

Za razliku od roletni kod kojih se kablom reguliše samo njihovo podizanje i spuštanje, drveni venecijaneri imaju i drugi upravljački kabli koji reguliše naginjanje lestvica. Spuštanjem i podizanjem dobija se utisak potpunog zamračenja ili potpunog osvetljenja. U slučaju naginjanja lestvice dobija se svetlost pod uglom ili filtrirana svetlost koja je mnogo prijatnija, pojačava utisak komfora i udobnosti. Drvene roletne su danas toliko popularne zbog načina na koji filtriraju svetlost. 

Dizajn drvenih venecijanera

Dizajn drvenih venecijanera se bazira na prirodnosti boje drveta. Prirodna boja otvara mogućnost da drvene venecijanere možemo da koristimo u svakoj prostoriji, čak i u kupatilu. Dizajnom se uklapaju uz svaki stil, bez obzira na širinu lestvica, opciju sa trakama ili bez njih.

Drveni venecijaneri postoje sa trakama ili bez njih. Traka se postavlja vertikalnom dužinom venecijanera kako bi prekrila mesta gde se vidi to unutrašnje povezivanje lestvica u venecijaner. Njena uloga je isključivo dekorativna. Može da bude u boji drveta ili bilo kojoj drugoj boji koja se uklapa sa bojom zidova, zavesa, namestaja. Ukoliko se venecijanerima prekrivaju veliki prozori, trake su poželjne zato što su vizuelni kontrast dugačkim horizontalno postavljenim lestvicama.

U savremenim enterijerima se češće vidjaju modeli bez traka zato što takvi venecijaneri daju taj oštriji izgled koji prati stil modernih domova. Za domaćice su daleko praktičniji venecijaneri bez traka, lakši su za održavanje i preporučuju se u prostorijama gde je neizbežna vlaga, u kuhinji i kupatilu. 

Kako se postavljaju drveni venecijaneri?

Drveni venecijaneri se veoma jednostavno postavljaju, na nosaču koji može biti u samom okviru prozora ili iznad njega. Trend je da se postavljaju unutar udubljenja, onda sa prozorom čine prirodnu celinu i prikrivaju se krajevi, zbog čega mnogima deluje urednije. Ukoliko je unutar prozorskog udubljenja, drveni venecijaner se lakše sjedini sa zavesom. Česta je kombinacija sa zavesom u spavaćim sobama gde je potreban taj pojačan efekat senčenja svetlosti.

Uska prozorska udubljenja ili prepreke koje sprečavaju da se prozor otvori su najčešći razlozi zbog kojih se drveni venecijaneri postavljaju van prozorskog okvira. Za takav venecijaner treba više materijala, pa je i cena veća.  Za naručivanje venecijanera po meri je važno da se tačno izmere dimenzije udubljenja, milimetri odlučuju o tome da li će venecijaner da se uklopi u otvor ili će štrčati van njega i narušavati izgled ne samo prozora, već čitave prostorije.

Odličan su izbor za sve prostorije

Drveni venecijaneri se mogu koristiti u različitim prostorijama. Zbog prefinjenog izgleda su pravi  izbor za prostorije u kojima se primaju gosti. Senčenje svetlosti je razlog što su omiljeni u spavaćim sobama. Pružaju apsolutnu privatnost, zato su pogodni za dnevne i spavaće sobe koje su u nivou sa ulicom, zakloniće ukućane od neželjenih pogleda, a propustiti dovoljno svetlosti. Postoji opcija i za kuhinje i kupatila. Mnogi se zbog vlage dvoume da u ove prostorije postave drvene venecijanere.

Drvo obloženo PVC folijom je najbolji materijal za ove prostorije, ono je garant dugovečnosti roletni. Folije ne oduzimaju od stila, a čine da roletna nema vek trajanja. Zbog ove kombinacije materijala, kuhinje i kupatila su jednako popularne prostorije za montiranje drvenih venecijanera. Ukoliko su se u kuhinji još uvek zadržali kuhinjski elementi od drveta, onda su ove roletne prava kombinacija uz njih. Drvo se vraća na velika vrata  i na sve prozore modernih domova. Ne treba odustati od onoga što je provereno dobro.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo