0.2 C
Novi Sad
utorak, 7 decembra, 2021

Dodajte svom domu savršen detalj uz zebra zavese

Zebra zavese predstavljaju moderan tip zavesa koje su svakako našle zamenu teškim i dugim zavesama. Olakšavaju nam čišćenje koje u suštini zahteva samo veoma malo vlažnu magičnu krpu. Odlično se uklapaju uz svaki enterijer jer su prilagodljive svačijem ukusu. Osnova za njihovu izradu čini platno sa podesivim mehanizmom svetlosti. Cene su im pristupačne ali svakako jesu skuplje od klasičnih dugih zavesa. Ako želimo potražiti raspon cena na internet pretraživaču potrebno je navesti ključnu reč, koja u ovom slučaju glasi „zebra zavese cena“.

Različit dekorativni izgled zebra zavesa

Prilikom odluke za kupovinom zebra zavesa ili takozvanih funkcionalnih zavesa, potrebno je šare i samo platno prilagoditi enterijeru prostorije. One su svoju primenu najčešće pronašle u dnevnim sobama ali i balkonskim vratima. Sam izgled platna je sačinjen od šara određene debljine, pri čemu ona služi za podesivost svetlosti. Upravo zbog navedene karakteristike, one se nazivaju još zavese dan-noć. 

Zavese se obično biraju tako da se same slažu uz boju zidova, nameštaja ili pločica ako se postavljaju na prozore trpezarije. Razlog primene u trpezarijama jeste nemogućnost upijanja mirisa u prostoriji. Savetuju se ne toliko tamni tonovi boja, jer se na taj način gubi efekat svežine svakog doma. Sve češća primena našla je svoje mesto u kancelarijskim prostorijama, salama za slavlja, salonima nameštaja. Bitna osobina je što se bez obzira na ugao samih prozora, one lako mogu prilagoditi.

Kako se zebra zavese ističu od drugih po načinu održavanja

Postoje tipovi zebra zavesa koje zbog svoje tanke strukture materijala od koga su izrađene, mogu biti perive u mašini. Na taj način je sam mehanizam potpuno u funkciji rasklapanja pri čemu se sa lakoćom može ponovo montirati. Kvalitetnije platno, koje se jedino može kupiti u radnjama za njihovu široku potrošnju svakako je čvršće pri čemu nema dalju funkciju rastavljanja delova. Njihova lakoća održavanja ogleda se u laganom čišćenju platnene površine.  Iznad samih rolo zavesa nalazi se kutija u kojoj je mehanizam sa valjkom za podizanje i spuštanje. Njena površina je glatka i obično prilagođena boji zida, glatkoća omogućava lako brisanje prašine.

Preko stotinu  dezena dostupnih za izradu zebra zavesa

Dezene zebra zavesa biramo sami, što znači da su apsolutno prilagodljive svačijem ukusu. Kao i sve druge tipove zavesa na prozorima, zebra takođe zahtevaju tačne mere i željeni raspon samih šara. Kada u internet pretrazi tražimo „rolo zavese cena“ pored pomenutog nećemo samo dobiti traženu ključnu reč već i formu kako one mogu izgledati. Na navedeni način možemo potražiti kataloge sa tipovima platna kao i mnogobrojne opcije za sam stil istih. Takođe na taj način dostupni su prodajni objekti koji nude širok spektar za odabir, pri čemu se takođe navodi cena u m2.  Njihova funkcionalnost ogleda se u samoj strukturi koja u jednom delu čini garnišlu zamenjujući time klasične zavese ali i drapere. Draperi su od svih delova zavesa najmanje laki za održavanje jer su često teški i time prikupljaju svu prašinu iz vazduha. Zebra zavese su izuzetno lake za upotrebu, jednostavno ako želimo više svetlosti u prostoriji primenićemo svetlije trake, dok zaštitu od UV svetlosti podešavamo kroz tamnije tonove traka.

Najnovije
- Reklama -
Možda bi Vas interesovalo