24.9 C
Novi Sad
petak, 22 septembra, 2023

Pitanje nad pitanjima svake trudnice – Kada će beba doći na svet?

Radujete se bebi i željno iščekujete dan kada ćete je držati u naručju. Možda se pitate i kog dana će se beba roditi, koji će biti horoskopski znak ili da li će se njeno rođenje poklopiti sa nekim vama važnim datumom?

Čak i ako ste izračunali svoj termin porođaja, ili ste to saznali od doktora, to ne znači da će se beba baš i roditi tog datuma. Zanimljivo je da se svega 5% beba rodi na dan koji je predviđen kao “termin”. 

A zašto je to tako, pitate se. 

Postoje razni faktori koji utiču na termin porođaja. Evo nekoliko najvažnijih:

  • Genetika: Kao i kod većine drugih stvari, geni i ovde mogu igrati ulogu. Ako je u porodici, po ženskoj liniji, bilo sklonosti ka dužim ili kraćim trudnoćama, postoji veća verovatnoća da će i vaša trudnoća biti slične dužine.
  • Nepravilan menstrualni ciklus: Kod žena koje imaju neredovne menstrualne cikluse teže je proceniti tačan datum začeća, pa time i tačan termin porođaja.
  • Višestruke trudnoće: U slučaju blizanaca, trojki ili višeplodne trudnoće, trudnoća može biti kraća, jer se bebe obično rađaju pre datuma koji je određen kao termin.
  • Zdravstveno stanje majke: Određena zdravstvena stanja majke, poput dijabetesa ili visokog krvnog pritiska, mogu uticati na dužinu trudnoće.
  • Starost majke: Mlađe trudnice često imaju duže trudnoće, dok kod starijih trudnica postoji veća verovatnoća da će se trudnoća završiti pre vremena.
  • Prethodne trudnoće: Dužina trudnoće kod žena koje su već rađale ima tendenciju da bude kraća u odnosu na trudnoću kod prvorotki. 
  • Način određivanja termina porođaja: Ne postoji savršen metod za utvrđivanje termina porođaja. Ultrazvučni pregledi i merenje veličine materice su najpouzdaniji u proceni gestacijske dobi, ali nisu 100% tačni.

Kako se procenjuje termin porođaja?

Termin porođaja određuje doktor koristeći nekoliko metoda. 

Metod kalkulacije


Prvi metod jeste onaj koji možete probati i sami, pomoću proste računice.

Uzimamo u obzir menstrualni ciklus od 28 dana. 

Polazna tačka jeste datum početka poslednje menstruacije. Kod ciklusa od 28 dana, pretpostavlja se da je ovulacija nastupila oko 14. dana od dana početka menstruacije. Zatim se na ovaj datum (datum ovulacije) dodaje 280 dana (tj. 40 nedelja) kako bi se procenio datum porođaja. 

Računicu možete uraditi i u obrnutom smeru: 

Od prvog dana poslednje menstruacije oduzmite 3 kalendarska meseca. Dodajte 1 godinu i 7 dana i dobićete termin porođaja. 

Ipak, za potvrdu termina porođaja moraćete sačekati da doktor obavi preglede.

Metod ultrazvuka

Rani ultrazvučni pregled, obično između 8. i 12. nedelje trudnoće, može pružiti tačniju procenu gestacijske dobi i pomoći u određivanju termina porođaja. Tada se meri dužina embriona (CRL – Crown-Rump Length). Ova mera se odnosi na dužinu fetusa od vrha glave (kruna) do karlice (rep). Na osnovu dužine embriona može se proceniti gestacijska starost fetusa.

Tokom drugog i trećeg trimestra ultrazvukom se mere različite dimenzije fetusa, poput prečnika glave (BPD – Biparietal diameter) i obima stomaka (AC – Abdominal circumference). Na osnovu ovih mera, zajedno sa drugim parametrima, kao što je dužina butne kosti (FL – Femur length), moguće je proceniti u kojoj nedelji trudnoće se trudnica nalazi.

Takođe, razvojni markeri fetusa, koji se utvrđuju ultrazvukom, a koji se očekuju u određenim periodima trudnoće, doktoru daju dodatne informacije o gestacijskoj starosti fetusa.

Metod merenja veličine materice


Ovo se obično radi nakon 20. nedelje trudnoće pa nadalje, kada je materica dovoljno velika da bude jasno opipljiva.

Prvo se locira pubična kost, a zatim doktor procenjuje gde se nalazi gornji deo materice, koji se naziva fundus. Fundus je najviša tačka materice koja se može osetiti.

Nakon određivanja položaja fundusa, meri se udaljenost od pubične kosti do fundusa. Obično se koristi traka za merenje, koja se postavlja na trbuh i pažljivo se izmeri udaljenost.

Na osnovu procene gestacijske starosti fetusa, odnosno nedelje trudnoće, tokom kontrolnih pregleda, bliže se određuje datum porođaja koji se donekle može razlikovati od prvobitno određenog termina. 

Važno je napomenuti da nijedna metoda nije apsolutno tačna i da se termin porođaja može razlikovati od stvarnog dana rođenja bebe. Procenjeni termin porođaja je samo smernica, a stvarni datum rođenja bebe biće – kada beba odluči!

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo