28.9 C
Novi Sad
petak, 12 avgusta, 2022

Hiperaktivno dete ili ADHD?

Dok neka deca satima zadovoljno boje ili se tiho igraju sa kockicama pola dana, druga ne mogu da mirno sede ni dva minuta. Vrpolje se, skaču, poskakuju i bukvalno se penju na zidove većinu vremena. Neko bi mogao brzo da sugeriše da energično dete ima poremećaj hiperaktivnosti sa deficitom pažnje (ADHD). Ali to nije jedini razlog zašto dete može biti hiperaktivno.

Kako prepoznati ADHD?

Približno 9% dece ima ADHD, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti. ADHD je neurobiološko stanje koje izaziva simptome kao što su impulsivnost, smanjen fokus i povećana aktivnost. Simptomi ADHD-a povezani sa hiperaktivnošću opisani u Dijagnostičkom i statističkom priručniku za poremećaje mentalnog zdravlja uključuju:

  • Poteškoće u mirnom sedenju; dete se neprestano migolji i pomera noge i ruke, ili ustaje i kreće se kada drugi sede
  • Trčanje ili penjanje u neprikladno vreme
  • Retko tiho učestvuje u aktivnostima igre 
  • Stalni razgovori, što može izazvati probleme u školi i u društvenim okruženjima
  • Poteškoće da sačeka svoj red prilikom igre
  • Prekidanje drugih ljudi u govoru ili postupcima

Razgovarajte sa pedijatrom ako mislite da vaše dete možda ima ADHD. Iako ne postoji poseban test za ovo stanje, pedijatar može da izvrši procenu i uputi vaše dete na dalju procenu ako je potrebno. Ako se dijagnostikuje ADHD, postoji tretman (koji može, ali ne mora uključivati lekove) koji može pomoći da ovo stanje držite pod kontrolom.

Uzroci hiperaktivnosti bez ADHD-a

Nema svako hiperaktivno, vrckavo dete ADHD. Ponekad su drugi uzroci u osnovi visokog nivoa aktivnosti deteta.

Stres

Bilo da se radi o trajnom haosu ili kratkoročnoj promeni rasporeda, deca često postaju hiperaktivna kada dožive stresan životni događaj. Čak i pozitivne promene, kao što je rođenje nove bebe ili preseljenje u bolji komšiluk, mogu stvoriti veliki stres za dete.

Pre nego što odlučite da na vaše dete ne mogu uticati finansijski problemi ili problemi u vezi, zapamtite da deca preuzimaju stres svojih roditelja. Ako ste pod stresom, postoji velika šansa da je i vaše dete pod stresom.

Hiperaktivno dete
Hiperaktivno dete u učionici (shutterstock.com)

Uverite se da vaše dete ima doslednu i predvidljivu rutinu. Ako doživljavate stresne životne događaje, dajte svom detetu dodatnu sigurnost i podršku.

Problemi sa emocionalnim ili mentalnim zdravljem

Emocionalni problemi često izgledaju kao poremećaji ponašanja kod dece. Dete sa anksioznim poremećajem može imati problema da mirno sedi. Ili dete koje je bilo traumatizovano zastrašujućim događajem možda neće moći da se koncentriše.

Ako sumnjate da hiperaktivnost vašeg deteta može proizaći iz emocionalnog problema, potražite stručnu pomoć.2 Lečenje može smanjiti širok spektar simptoma, uključujući hiperaktivnost.

Medicinska stanja

Postoje neki fizički zdravstveni problemi koji uzrokuju hiperaktivnost. Preterano aktivna štitna žlezda, na primer, može izazvati širok spektar simptoma, uključujući anksioznost i hiperaktivnost. Postoje i drugi genetski problemi koji mogu dovesti do povećane aktivnosti.

Razgovarajte sa svojim pedijatrom o simptomima vašeg deteta. Održavanje detaljne liste vaših zabrinutosti moglo bi pomoći lekaru da identifikuje potencijalne zdravstvene probleme koji mogu biti u korenu problema.

Nedostatak fizičke aktivnosti

Deca bi trebalo da budu aktivna i energična. Bez dovoljno vežbanja tokom kojeg će isprazniti nakupljenu energiju oni će se boriti da mirno sede.

Nažalost, neka hiperaktivna deca bivaju kažnjena gubitkom privilegija na odmoru u školi. Nemogućnost trčanja i igranja pogoršava hiperaktivnost.

Ohrabrite svoje dete da ima česte periode vežbanja svaki dan. Igranje na igralištu, vožnja bicikla i trčanje daju vašem detetu priliku da svoju energiju usmeri u produktivne aktivnosti.

Nedostatak sna

Dok odrasli imaju tendenciju da budu tromi kada su umorni, deca često postaju hiperaktivna. Bilo da se radi o propuštenom spavanju ili kasnom odlasku na spavanje, pospano dete može izgledati živahnije nego ikad.

Kada se dete ne odmori dovoljno, njegovo telo reaguje tako što proizvodi više kortizola i adrenalina kako bi moglo da ostane budno. Kao rezultat toga, oni će imati više energije.

Uverite se da vaše dete dovoljno spava. Ako imate poteškoća da obezbedite da se dovoljno odmara, razgovarajte sa svojim pedijatrom o strategijama koje bi mogle da pomognu.

Iako je normalno da mala deca imaju dovoljno energije, hiperaktivnost može da ometa njihov život. Na primer, deca moraju da budu u stanju da mirno sede dovoljno dugo da bi naučila. Ali važno je da budete sigurni da imate realna očekivanja od svog deteta. Razmišljanje da bi vaš predškolac trebalo da se igra tiho u svojoj sobi dok radite od kuće moglo bi vas navesti da mislite da je vaše dete hiperaktivno kada je njegovo ponašanje zapravo razvojno odgovarajuće.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo