Posebna vrsta u okviru rančeva za školu su anatomski rančevi koji su napravljeni po jasnim specifikacijama i samim imenom kažu da su prilagođeni da kičmu drže u pravilnom položaju.

Anatomski rančevi za školu – prednosti

  • Anatomska konstrukcija

Kod anatomskih rančeva nema dileme da li oblik i nošenje šteti pravilnom položaju kičme. Leđa ranca su anatomski prilagođena dobrom naleganju na dečija leđa, obložena su sunđerastim materijalom i dozvoljavaju da vazduh cirkuliše što će nošenje učiniti prijatnijim. Opterećenje se premešta sa kičme na noge.

Postoje dve vrste koje ćete odmah zapaziti u radnji, one koje izgledaju kao svaki drugi ranac i one koje su napravljene od čvršćih materijala i imaju oblik kutije. Koji god odabrali dete će imati dobru podršku, s’ tim da se anatomski rančevi u obliku kutije češće kupuju za prvi razred jer ni veliko opterećenje ne menja njihov oblik.

Važno je i to što ovi modeli imaju ojačano dno pa ne dolazi do spuštanja ranca, već on zadržava svoj oblik ma koliko knjiga stavili unutra.

  • Prijatni su za nošenje

I za pravilno držanje, ali i zarad udobnosti pri nošenju anatomski rančevi imaju kaiševe koji se specijalno dizajnirani za pravilnu poziciju na ramenima. Imaju i dodatne kopče kojim se anatomski ranac vezuje preko grudi što je najpotrebnije najmlađim osnovcima koji imaju mali raspon ramena.

  • Unapređen sistem bezbednosti

Svaki od anatomskih rančeva poseduje reflektujuće trake koje poboljšavaju vidljivost dece u saobraćaju i to je jako važno, naročito za decu nižih osnovnih razreda koja su sitnije građe i nisu uvek pažljiva tokom puta do škole i nazad.

  • Funkcionalno iskorišćen prostor

Pored svih spoljnih karakteristika, anatomski rančevi daju lako korišćenje, sortiranje svog đačkog pribora, široke džepove i unutrašnje pregrade. Zbog toga se deca lakše pripremaju za čas i brzo pronalaze neophodne knjige, sveske i pribor.

Negativne strane anatomskih rančeva?

  • Težina

Anatomski rančevi, naročito oni u obliku kutije, su teži od platnenog ranca i mogu težiti i do 1 kg. Kada se na to dodaju knjige ranac bude jako težak. Ipak, treba znati da je deci lakše nositi kilogram teži ranac koji pravilno raspoređuje težinu, nego onaj klasični koji se svali niz leđa.

Proizvođači nude i točkiće uz anatomske rančeve da bi se torba vukla, pa treba razmisliti i o ovoj opciji.

  • Cena

Ni cena ne mora da bude nužno negativna strana, ako se posmatra na pravi način. Viša je duplo od običnog ranca, ali anatomski rančevi su dugotrajniji pa se korišćenjem od nekoliko godina zapravo uštedi jer se školski ranac neće menjati.

  • Dimenzije

Roditeljima brigu stvaraju i dimenzije ranca koji deluje glomazno i kabasto. Ipak, u njega je lako spakovati sve za školu, a kako đak bude rastao i anatomski rančevi će izgledati srazmernije. Važno je da oni na leđima stoje uporedo sa kičmenim stubom i da ne prelaze donji deo leđa, ostalo je manje važno.

Tek kada se znaju sve ove činjenice treba posetiti knjižaru i pogledati „iz prve ruke“ kakva je ponuda. Pitajte i svog školarca za mišljenje pa čete zajedno doneti najbolju odluku.