31 C
Novi Sad
utorak, 5 jula, 2022

Tradicionalne VS moderne torte – kako su se promenile navike?

Nastanak prve torte vezuje se za stare Egipćane, potom za antičku Grčku, a nešto kasnije i za Nemačku. Tokom ovog perioda ona je bila isključivo poslastica aristokratije i imućnih porodica, dok je običan narod pravio svoje verzije ovog kolača.

Torta je danas postala sastavni deo svakog rođendana, venčanja, slavlja i važnih prilika. Vremenom su nastali brojni novi recepti, a ukus i izgled torte se znatno promenio.

Ukoliko ste ljubitelj torti u nastavku teksta pročitajte na koji način su se one menjale tokom godina, od kojih sastojaka su se pravile i kako su ukrašavane.

#1 Dekoracija i ukrašavanje torti nekad i sad

Izgled torti se tokom vremena značajno promenio. U Evropi ukrašavanje torti počelo je još ranih osamdesetih godina prošlog veka, kada su francuski pekari počeli da ih dekorišu raznim bojama i ukrasima kako bi mogli da im povećaju cenu.

Nakon toga svako je mogao da napravi i dekoriše poslastice na jednostavan način. Jednostavni šećerni prelivi zamenjeni su glatkim prelivima različitih boja, šlagom, glazurom i drugim jestivim elementima, koje tortu čine ne zamo vizuelno primamljivom već i ukusnom.

Nakon što je štampanje materijala postalo popularno u devedesetim godinama XX veka, postalo je moguće štampati fotografije na jestive listove koji su se stavljali na tortu kao dekoracija.

Danas se dekoraciji torte posvećuje podjednako pažnje i truda kao i njenom ukusu, a brojne poslastičarnice i specijalizovane radnje bave se pravljenjem torti i ispunjavaju svaku želju i zamisao svojih mušterija.

Posebno su postale populane unikatne Slatkoteka tortetorte iznenađenja ili torte sa čekićem punjene drugim slatkišima i poslasticama do kojih možete doći tako što glazuru razbijete ukrasnim čekićem.

Za dečije rođendane najčešće se prave torte u obliku ili sa motivom nekog junaka iz crtanih filmova, a za njihovo ukrašavanje se koriste različiti materijali – fondan ili šećerna pasta, marcipan ili lukovi od gum paste od kojih se vajanjem mogu napraviti različiti oblici.

Torte za svadbu – kako se menjala dekoracija torti?

U poslednjih 100 godina torte za svadbu su značajno promenile svoj dizajn. 1900. godine torte su bile skrome, kružnog oblika, a jedina dekoracija je bilo živo cveće koje je bilo bele boje kao i sama torta.

Već sledeće decenije počelo je pravljenje torti na sprat koje su ukrašene šlagom, a na vrhu je stajala mala vaza sa belim cvećem. Narednih godina dekoracija je dodatno uznapredovala, umesto cveća na vrh su stavljane figurice mladenaca a tortu su ukrašavali i detalji koji nisu bele boje.

Kako su se pravile tradicionalne torte?

Prvi recept za tortu je nastao u 17. veku u Austriji i bio je za popularnu Lincer (Linzer) tortu koja je i danas tradicionalan praznični slatkiš u mnogim zemljama. Podseća na slatku pitu punjenu marmeladom, sa karakterističnom “rešetkom” od testa na vrhu. Ona se spremala od samo nekoliko sastojaka – putera, brašna, šećera, badema, kakaa, cimeta, jaja i marmelade.

Sa napretkom tehnologije, recepti su postali kompleksniji i u njih se dodaju novi sastojci – puter, jaja i mešavina koja je bila neki vid današnjeg šlaga. Tokom 19. veka otvoren je veliki broj poslastičarnica u celoj Evropi i nastale su neke od najpopularnijih torti na svetu – Saher (Sacher), Doboš torta i Crna Šuma (Black Forest).

Kako su posle industrijske revolucije namirnice postale jeftinije, torte su postale dostupne i nižim slojevima društva. Bile su važan deo svake trpeze i obično su se služile posle ručka.

Torte u Srbiji – kako su izgledale prve torte na našim prostorima?

Podaci o prvim napravljenim tortama na našim prostorima su iz 19. veka, ali se pretpostavlja da je ova tradicija znatno starija. Dezerti su se pravili od jednostavnih sastojaka – brašna, šećera, jaja i mleka, kojima su dodavani soda bikarbona i prašak za pecivo – revolucionarni sastojci otkriveni u ovom periodu.

Prve poslastičarnice otvorene su u Beogradu pre Drugog svetskog rata, a otvarali su ih uglavnom Mađari i Česi. Najpoznatije torte sa naših prostora su Vasina torta, Puslica torta i Reforma

Torte danas – neizostavni deo svakog slavlja

Danas je na raspolaganju veliki broj recepata koji se mogu pronaći online, u čijem pravljenju uživa veliki broj žena, ali i muškaraca. Čak i oni koji nisu vešti u pravljenju poslastica, uz pomoć detaljnih uputstava mogu napraviti svoju omiljenu tortu. One se prave za različite prilike – rođendane, proslave, diplomiranja, rođenje deteta, a veoma često i bez povoda. 

Za one koji više vole da jedu tortu nego da je prave, tu su i poslastičarnice i specijalizovane radnje u kojima možete pronaći najukusnije voćne ili čokoladne torte posebnog izgleda.

Danas se sve više zagovara zdrava ishrana, pa su posebno popularne takozvane raw torte, koje su napravljene od potpuno prirodnih namirnica i nemaju dodatog šećera.

Nadamo se da smo vas ovim tekstom upoznali sa evolucijom torti i promenama koje su one doživele tokom istorije i ohrabrili da se oprobate u pravljenju neke od tradicionalnih torti koje su pravile naše bake i prabake!

Najnovije
- Reklama -spot_img
- Reklama -
Možda bi Vas interesovalo