13.9 C
Novi Sad
petak, 12 avgusta, 2022

Modni događaji u Beogradu vredni vašeg vremena

Kao prestonica naše države, Beograd ima mnogo toga da ponudi – kako svojim stanovnicima, tako i turistima. Događaji i manifestacije su brojni, a među njima tu su i veliki događaji u svetu mode.

Ukoliko ste ljubitelj mode, ovi događaji su vam sigurno vrlo dobro poznati. Međutim, ako nikada niste prisustvovali ni jednoj modnoj reviji u nastavku teksta saznajte zašto bi svaki zaljubljenik u modu trebalo da ih poseti bar jednom u životu.

Ukoliko ste pak novi entuzijasta koji je tek počeo da se zanim za svet mode, u nastavku teksta moći ćete da otkrijete koji su to najveći modni događaji u Beogradu koji su definitivno vredni vašeg vremena.

Belgrade Fashion Week – po uzoru na svetske nedelje mode

Kako bi jedan brend učestvovao u prestižnim modnim događajima, on pre svega mora biti brend u korak sa modnim trendovima. Upravo takvi brendovi pojavljuju se svake godine nа Beogradskoj nedelji mode.

Beogradska nedelja mode osnovana je 1996. godine od strane Nenada Radujevića, direktora i osnivača poznatog modnog studia Click, i bila je prva nedelja mode u celoj istočnoj Evropi. Nastala je po uzoru na slične modne događaje u inostranstvu, poput dobro poznate Milanske, Pariske i Njujorške nedelje mode. 

Beogradsku nedelju mode od njenih početaka pa sve do danas organizuje poznati modni studio Click. Ona se održava dva puta godišnje, na proleće i na jesen, prateći prolećnu i jesenju modnu sezonu.

Ukoliko vas zanima moda, pratite najnovije modne trendove ili ste pak modni dizajner koji je na putu da nađe svoje mesto u ovoj branši, beogradski Fashion Week je definitivno vredan vašeg vremena.

Na ovom događaju okupljaju se sva značajna imena modne industrije – poznati i uspešni srpski dizajneri i modne kompanije kao što su Mona, Martini Vesto, P.S. Fashion i Extreme Intimo, kao i međunarodni modni dizajneri i strani brendovi koji su stekli popularnost na domaćem tržištu.

Beogradska nedelja mode prostor takođe daje i mladim dizajnerima koji još uvek nisu uspeli da se probiju na tržištu, a čiji rad zavređuje pažnju javnosti. Stoga, na Beogradskoj nedelji mode se svake godine mogu videti i radovi talentovanih mladih modnih dizajnera, kao i studenata modnog dizajna.

Ove godine, od 20. do 29. novembra održava se 49. Beogradska nedelja mode pod nazivom Perwoll Fashion Week. Beogradska nedelja mode biće održana u Muzeju grada Beograda, kao i velikim beogradskim tržnim centrima poput Ušća i BEO šoping centra.

Fashion Selection – najveći modni događaj u jugoistočnoj Evropi

Još jedan veliki modni događaj srpske modne scene svakako jeste Fashion Selection. Ovaj modni događaj organizuje modna agencija Select već skoro 20 godina – tačnije, od 2002. godine.

Modna agencija Select jedna je od vodećih profesionalnih modnih agencija u Srbiji, sa preko 2800 organizovanih modnih revija, a Fashion Selection je jedan od najvećih modnih događaja u jugoistočnoj Evropi.

Fashion Selection održava se u novembru svake godine u Belexpocentru. Ovaj modni događaj okuplja renomirane modne dizajnere srpske modne scene, ali kao i prethodni, prostora ostavlja i za mlade talente.

Svake godine na ovom modnom događaju priliku da pokažu svoje ideje i kreacije imaju i mladi dizajneri koji žele da se probiju u svet mode. Pa tako, modna agencija Selection organizuje konkurs za mlade dizajnere za učešće na Fashion Selectionu.

U okviru ovog događaja organizuje se i Kids Fashion Selection, koji za cilj ima da predstavi najnovije kolekcije dečije odeće poznatih modnih kuća i brendova.

Nezaboravne izložbe u Muzeju primenjene umetnosti

Još jedan organizator bitnih događaja u svetu mode svakako jeste Muzej primenjene umetnosti. Za sve vreme svog postojanja ova značajna institucija organizovala je brojne izložbe na temu mode, pa su tako ljubitelji mode mogli da uživaju u lepotama svetski poznatih kreatora, ali i da proputuju kroz vreme.

Tako je na primer 2019. godine Dan Muzeja primenjene umetnosti bio obeležen u znaku mode. 6. novembra otvorena je izložba pod nazivom Moda u modernoj Srbiji čiji su posetioci imali priliku da proputuju kroz 19. vek i upoznaju se sa modom tog doba.

Posetioci izložbe imali su priliku da se upoznaju sa promenama u modi koje su se dogodila na prelasku iz države pod Osmanskim carstvom, preko kneževine pa sve do kraljevine, kada je moda u Srbiji doživela promene u skladu sa evropskim modnim tokovima tog doba.

Takođe, jedna od brojnih izložbi Muzeja primenjene umetnosti koja je ugostila poznata imena svetske modne scene bila je i izložba venčanica Žana Pola Gotjea pod nazivom Ljubav je ljubav: Radost venčanja za sve.

Na ovoj izložbi, posetioci su imali priliku da od novembra 2020. do marta 2021. godine uživaju u njegovih 38 venčanica kreiranih u periodu od 1990. do 2020. godine, od kojih svi primerci pripadaju svetu visoke mode.

Beograd sa punim pravom uživa glas jednog od glavnih modnih centara našeg regiona. Svaka od gore navedenih revija predstavlja pravi modni spektakl vredan pažnje, a kolekcije predstavljene na ovim revijama oduzimaju dah posetilaca.

Osigurajte sebi mesto na jednoj od narednih modnih revija i obezbedite nezabooravan događaj, ili pratite program Muzeja primenjene umetnosti kako biste na vreme otišli na neku od fantastičnih izložbi.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo