23.8 C
Novi Sad
petak, 22 septembra, 2023

Kako se pravilno čisti i održava kožna jakna?

Koža kao prirodni materijal zahteva održavanje, ali je mašinsko pranje isključeno pa je važno na proveren način čistiti jaknu i negovati je da bi izgledala odlično. Samo tako se sprečavaju oštećenja i brzo propadanje kože kao neminovnost usled lošeg održavanja.

Kožne jakne su poznate po svojoj dugovečnosti i što su starije one lepše izgledaju. Ipak, fleke, mrlje i pucanje kože nije privlačno pa je važno zaštiti kožu i vratiti joj stari sjaj.

Koji su pravilni koraci za otklanjanje nečistoća, a koji za negu? Kako se čiste pojedine vrste kože?

Sve odgovore pronađite u nastavku daljeg teksta i na jednom mestu saznajte kako da pravilno održavate svoju kožnu jaknu.

Kako se čisti kožna jakna od fleka i nečistoće?

Koža je otporna, ali se mogu dogoditi situacije kada se ona ufleka, umasti ili na drugi način isprlja. Ipak, pravilnim čišćenjem kožna jakna će vratiti svoju prvobitnu lepotu i omogućiti još puno nošenja u najrazličitijim prilikama.

Prvi korak u održavanju kožne jakne je brisanje vlažnom krpom i to povremeno i kada jakna nije vidno uprljana, ali i kada nečistoća postoji.

Obavezno osvežite i unutrašnjost, područje ispod pazuha, oko krajeva rukava i kragnu jakne jer su to mesta koja su sklona najčešćem prljanju.

Ako kožna jakna i dalje ima fleke može se koristiti i rastvor vode i tečnosti za suđe ili vode i sirćeta pa da se pamučnom krpom lagano prelazi preko uprljanog dela što će dovesti do odvajanja fleke i čišćenja kože.

Za uporne fleke se može koristiti bikarbona soda koja izvlači masnoću, ali treba biti oprezan sa svim agresivnim načinima čišćenja i najbolje je kožnu jaknu odneti na profesionalno čišćenje u radnje koje su specijalizovane za takvo održavanje kože.

Kako negovati kožu jakne pa da se što manje menja tokom vremena?

Očišćenu kožnu jaknu treba ostaviti da se prosuši, a potom naneti sredstvo koje je posebno prilagođeno za ovaj tip kože. 

Sredstvo bi trebalo lagano utrljati, posle čega bi ona trebala da vrati sjaj bez masnih tragova i lepljenja. Potom još jednom sačekajte da se sredstvo pravilno upije pa tek onda jaknu odložite na svoje mesto.

Kožne jakne se ne peglaju pa je važno ne savijati ih i lomiti previše. Najbolje je ostaviti ih na ofingeru sa zakopčanim prednjim delom što će očuvati njenu strukturu i jakna će svakako biti uvek spremna za nošenje.

Bilo bi dobro i da se jakna zaštiti ako se ne nosi duže vreme i to pamučnim platnom da bi koža mogla da diše. Dobar način čuvanja je i da se ona povremeno izvadi iz ormana i iznese na svež vazduh, obriše suvom krpom i ostavi da se provetri pa ponovo odloži u orman.

Kako očistiti i osvežiti jaknu od prevrnute kože?

Antilop koža ima jedinstven izgled i strukturu pa zahteva drugačiju negu i održavanje od obične kože.

Povremeno čišćenje se vrši četkanjem, specijalnim četkama, suvom krpom, a nega specijalnim preparatima koji su namenjeni za ovaj tip kože. ipak, najbolje je svako detaljnije čišćenje prepustiti stručnim licima koji će na adekvatan način tretirati prevrnutu kožu.

Kada je u pitanju odlaganje u orman, važi isto pravilo kao i za jaknu od klasične kože – model obesiti na vešalicu da bi očuvao svoj oblik, da se ne gužva i ne savija bespotrebno.

Ne treba koristiti agresivna sredstva jer mogu trajno da oštete kožu

Postoji puno primera čišćenja kože uz pomoć razblaženog alkohola, paste za zube i sličnih proizvoda, ali bi trebalo biti obazriv u agresivnijem čišćenju jer su kožne jakne različitog sastava i kvaliteta. To znači da neće svaka reagovati isto, a kada se skine boja ili koža ispuca – nastaju trajne promene koje se teško saniraju.

Kožna jakna se nosi godinama i iz sezone u sezonu izgleda fenomenalno. Otpornija je od platnenih materijala, ali isto tako zahteva pravilnu negu i održavanje.

Ne samo što se na taj način otklanjaju fleke, nečistoće i prljavština, već se koža hrani i neguje tako da duže izgleda netaknuto i očuvano iako se nosi tokom čitave godine.

Neke korake možete da uradite i sami, da pravilno očistite jaknu i odložite je adekvatno, ali nekada je najbolje održavanje prepustiti stručnjacima pa da jakna ne pretrpi ikakve promene i oštećenja tokom čišćenja.Pratite naše savete i jakna od kože će uvek blistati, i biti uvek spremna za nošenje.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo