35 C
Novi Sad
utorak, 5 jula, 2022

Trajna šminka – prednosti i nedostaci

Dosadilo vam je da se svakog jutra šminkate? Želite da imate savršeno istaknute obrve, oči i usne u svakom momentu? Možda je trajna šminka rešenje za kojim tragate. Nastavite da čitate da biste saznali šta je trajna šminka, koje su njene prednosti, a koji nedostaci, da li je jednako efikasna na svim delovima lica i u koju vredi investirati novac!

Nikako ne uspevate da vam ajlajner na oba oka izgleda identično? Znate onaj meme, s jedne strane je poput predivnog jednoroga, a s druge… ne tako atraktivan. Isti je slučaj sa nanošenjem olovke za usne i druge kozmetike. Možda imate medicinske razloge da dodate malo pigmentacije određenim delovima lica. Ili možda vodite zauzet život i nemate vremena za šminkanje ili ne možete da pronađete šminku koja traje dovoljno dugo na vašoj koži.

Ako je bilo šta od ovoga tačno, trajna šminka se nameće kao logično rešenje. Ali verovatno se pitate kako tačno trajna šminka funkcioniše, ili da li je trajna šminka čak i bezbedna? 

Kada razmišljate o tome da li je ova vrsta procedure vredna ili ne, obično je reč „trajna“ ta koja stvara bojazan. Zanimljivo je da ovo može biti najbolji (ili potencijalno najgori) aspekt procedure u zavisnosti od određenih faktora.

Kako funkcioniše trajna šminka?

Trajna šminka, koja se naziva i kozmetička tetovaža ili mikropigmentacija, ubrizgava se upotrebom jedne vrste “olovke” koja sadrži gvožđe oksid, koja tetovira kožu i stvara izgled šminke. Tetovaža može oponašati olovku za oči ili ruž za usne, ili može potamniti i stvoriti izgled debljih obrva. Takođe može zakamuflirati ožiljke i pomoći u izgledu neujednačene linije kose.

Trajna šminka je pogodna za žene koje ne žele da se šminkaju svaki dan, ali i za osobe sa određenim zdravstvenim stanjima koje žele da na ovaj način promene svoj fizički izgled. 

Ako pripadate nekoj od sledećih kategorija, trajna šminka je možda vaš pravi izbor:

 • Ne želite da svakodnevno nanosite šminku
 • Imate poteškoća da sami nanosite šminku zbog fizičkih ograničenja kao što su godine ili gubitak vida
 • Fizički ste aktivni
 • Alergični ste na tradicionalnu kozmetiku
 • Tražite repigmentaciju bradavica/areole nakon rekonstrukcije dojke

Koliko je trajna šminka trajna?

Najvažnija stvar koju treba da znate pre nego se opredelite za ovu kozmetičku proceduru je da se trajna šminka ne uklanja lako – a tu su i rizici. Uklanjanje pigmenta za tetovažu može biti veoma teško, u zavisnosti od boje. To je dug, bolan, skup proces uklanjanja pigmenta, a u nekim slučajevima se pigment i ne može u potpunosti ukloniti.

S druge strane, iako se trajna šminka nikada ne ispere u potpunosti, ona će obično izbledeti tokom vremena jer se ćelije kože stalno zamenjuju. Dakle, ako vam se dopadne kako vam stoji, trajnu šminku ćete morati da obnavljate s vremena na vreme.

Prednosti trajne šminke

trajna šminka usana
Trajna šminka je brz način da uvek izgledate sveže i sjajno, ali nosi i neke rizike (shutterstock.com)

Prednosti trajne šminke su sledeće:

 • Praktična je. Najočiglednija prednost trajne šminke je da nećete morati pažljivo da nanosite šminku svaki dan. Iz tog razloga, to je odličan izbor za starije žene, zaposlene žene, sportiste (posebno plivače) i sve druge koji su umorni od trošenja dragocenog vremena ispred ogledala.
 • Štedi vaše vreme. Svaki minut je bitan, posebno kada ujutru žurite na posao!
 • Neće se razmazati ili obrisati. Da li ste se ikada pogledali u ogledalo da biste otkrili da imate oči kao rakun? Ili ste možda slučajno obrisali pola obrve a da niste toga bili ni svesni? Uz trajnu šminku, nikada nećete morati da brinete o razmazivanju.
 • Može se prilagoditi vašim željama. Trajna šminka je dostupna u različitim bojama, debljinama i stilovima, tako da možete pažljivo odabrati pravi izgled za svoje potrebe.
 • Može poboljšati vaše samopouzdanje. Ako ste nesigurni zbog ožiljaka na grudima ili repigmentacije areole, trajna šminka može da promeni vaš ceo izgled.

Nedostaci trajne šminke

Nedostaci trajne šminke su sledeći:

 • Trajna je. Ako volite da menjate izgled šminke svakih nekoliko nedelja, trajna šminka nije za vas. Ovu tetovažu ćete imati dugo vremena, tako da morate biti potpuno sigurni da vam se sviđa. To bi trebalo da bude klasičan stil, a ne trenutni modni hit. 
 • Pitanje bezbednosti. Kao i sve tetovaže, trajna šminka može izazvati alergijske reakcije ili infekcije kože, ali rizik je veoma mali. 
 • Može biti bolno. Pošto govorimo o tetovažama, trebalo bi da bude očigledno da procedura može malo da boli. 
 • Može biti skupo. Naravno, ovo će zavisiti od procedure koju odaberete i veličine površine, ali trajna šminka svakako nije tako jeftina kao šminka u drogerijama. Međutim, ako saberete sav novac koji potrošite na određenu kozmetiku, isplati se.
 • Može da izbledi. Trajna šminka, kao i većina svih tetovaža, može da izbledi tokom vremena. Nakon par godina, možda će vaš ajlajner izbledetii ili ćete morati da ponovite postupak da biste pojačali pigmentaciju.

Koji su rizici mikropigmentacije?

Uvek postoji rizik od infekcije kada su u pitanju igle. Ovo je posebno tačno ako korišćene igle nisu pravilno sterilisane. Vaše telo može da reaguje na čestice stranog mastila i formira područja upaljenog tkiva. Ako ste skloni stvaranju keloidnih ožiljaka, proces tetoviranja ih može napraviti (keloidni ožiljci nisu u ravni sa kožom, nego su naduveni i imaju crvenu boju).

Postoji rizik i da ste alergični na određenu boju ili vrstu pigmenta za tetoviranje. Druge moguće komplikacije uključuju krvarenje, stvaranje krasti, otok, gubitak trepavica, tešku povredu kapaka i ektropion (koji se javlja kada se kapak okrene od očne jabučice).

Pigmenti za tetoviranje takođe mogu da ometaju skeniranje lobanje MRI tako što utiču na kvalitet slika. Retko, MR skeniranje može izazvati otok ili peckanje u predelu tetovaže.

Kako se pripremiti za trajnu šminku?

Procedura je opsežan tretman i zahtevaće određene pripreme. Pre vašeg tretmana, vaš specijalista za kozmetičke tetovaže će vas zamoliti da:

 • Nosite kremu za sunčanje i/ili izbegavate sunce
 • Izbegavajte brijanje, depilaciju ili piling pre tretmana
 • Izbegavajte sunčanje (uključujući samopotamnjivanje) nekoliko nedelja pre trajne šminke
 • Ako ste pušač, prestanite da pušite najmanje 6 nedelja pre tretmana kako biste podstakli brže zarastanje kože
 • Izbegavajte uzimanje bilo kakvih antiinflamatornih lekova, aspirina ili drugih lekova koji mogu izazvati pojačano krvarenje
 • Pijte dovoljno tečnosti i ostanite hidrirani

Veoma je važno da sledite uputstva za negu pre tretmana, kako biste osigurali bezbednost i uspeh vaše procedure.

Priprema za trajni ajlajner

 • Ne nosite kontaktna sočiva tokom postupka i naredna 24 sata
 • Ponesite naočare za sunce da ih nosite kada se budete vraćali kući jer vaše oči mogu biti osetljive na svetlost nakon tretmana
 • Nemojte farbati trepavice 2 dana pre procedure
 • Obavestite svog kozmetičkog stručnjaka za tetoviranje o bilo kojoj operaciji oka (katarakte, lasik) koju ste možda imali.

Priprema za trajno šminkanje obrva

 • Nemojte čupati pincetom, depilirati ili farbati obrve 2 dana pre tretmana
 • Elektrolizu ne treba raditi najmanje 7 dana pre termina trajne šminke

Priprema za trajnu šminku usana

 • Obavestite kozmetičara ako ste imali bilo kakav tretman usana hijaluronom ili botoksom
 • Obavestite kozmetičara o eventualnim ranama na usnama pre tretmana. Možda ćete morati da uzmete neke antivirusne lekove pre procedure trajne šminke.
 • Obavestite kozmetičara o bilo kojoj oralnoj protezi kao što su potpune/delimične proteze ili pirsing na jeziku jer oni mogu povećati rizik od infekcije.

Postoji mnogo toga o čemu treba razmisliti u vezi sa prednostima i nedostacima trajne šminke, a pošto je ovo trajna procedura, pažljivo razmatranje je ključno. Uzmite vremena, odmerite svoje mogućnosti i razgovarajte sa profesionalcem pre nego što donesete konačnu odluku. Srećno!

Najnovije
- Reklama -spot_img
- Reklama -
Možda bi Vas interesovalo