18.9 C
Novi Sad
nedelja, 22 maja, 2022

Salicilna kiselina: vaš saveznik na putu ka lepoj i zdravoj koži

U poslednje vreme sve je više reči o kiselinama koje se koriste u nezi kože. Među njima istaknuto mesto zauzima i salicilna kiselina koja ublažava akne, radi kao eksfolijator i nosi brojne druge benefite. Ako ste novi u svetu kiselina, ovo je tekst za vas. U nastavku otkrivamo šta je salicilna kiselina, kome je namenjena i kako je treba koristiti.

Ako se borite sa bubuljicama ili aknama, postoji nekoliko ključnih sastojaka koje bi vaši proizvodi za rutinu nege kože trebalo da sadrže. Salicilna kiselina je jedna od njih – tačnije, u samom je vrhu te liste. Ako nanesete salicilnu kiselinu na bubuljicu pre spavanja, do ujutru će biti isušena i u znatnoj meri manje primetna. 

Ali, šta salicilna kiselina čini za kožu i koji su najbolji načini da iskoristite njene prednosti? Hajde da krenemo od početka, kako biste naoružani znanjem otvorili novu etapu nege kože:

Šta je salicilna kiselina?

Salicilna kiselina se dobija iz kore vrbe i pripada klasi sastojaka koji se nazivaju salicilati. Objasnićemo vam strukturu salicilne kiseline, kako biste shvatili kako ona deluje:

Kada su u pitanju proizvodi za negu kože, postoje dve klase kiselina: beta hidroksi kiseline (BHA) i alfa hidroksi kiseline (AHA)

Salicilna kiselina je beta hidroksi kiselina. To znači da je hidroksi deo molekula odvojen od kiselog dela sa dva atoma ugljenika, za razliku od alfa hidroksi kiseline gde su odvojeni jednim atomom ugljenika. Ova struktura je važna jer čini salicilnu kiselinu rastvorljivom u ulju, tako da može da prodre u pore kože.

I BHA i AHA kiseline vrše piling kože, ali AHA su rastvorljive u vodi, dok su BHA rastvorljive u ulju, uključuju glikolnu i mlečnu kiselinu. Sastojci rastvorljivi u ulju lakše prodiru kroz slojeve lipida između ćelija kože. Drugim rečima, BHA kiseline prodiru dublje u kožu, dok AHA rade na površini kože (vrše površinski piling i otkrivaju svežu kožu).

Šta salicilna kiselina čini za kožu?

tretman sa salicilnom kiselinom
Proizvodi za kućnu upotrebu sadrže od 0.5 do 2% salicilne kiseline, dok se tretmani u dermatološkim ordinacijama rade sa većim koncentracijama – od 20 do 30% (shutterstock.com)

Salicilna kiselina prodire u dublje slojeve vaše kože, gde se bori sa nepravilnostima. Stoga je tako moćan sastojak za suzbijanje bubuljica, mitisera i akni. 

Jednom kada prodre u kožu, salicilna kiselina rastvara ostatke kože koji začepljuju pore, deluje antiinflamatorno, a takođe pomaže da crvene, upaljene bubuljice brže nestanu.

Salicilna kiselina može prodreti tako duboko u kožu da zapravo razbija veze između ćelija kože. Jednom kada prodre u kožu, kiseli deo molekula može da rastvori deo unutarćelijskog ‘lepka’ koji drži ćelije kože zajedno. Rezultat – lepša koža, lišena nepravilnosti.

Salicilna kiselina je takođe piling

Ovo razbijanje ćelija kože podstiče piling. Salicilna kiselina se smatra keratolitičkim lekom, što znači da je savršena za vrhunski piling. 

Salicilna kiselina takođe labavi i razbija dezmozome (veze između ćelija u spoljašnjem sloju kože). Ova “desmolitička” akcija podstiče piling kože i otpušavanje pora.

Kod akni se ćelije kože ne ponašaju normalno i umesto da se odvajaju kroz zdrav ćelijski ciklus kože, one se drže zajedno i začepljuju pore, stvarajući ciste i mitisere. Salicilna kiselina pomaže u uklanjanju i otpuštanju ovih ćelija kože i pomaže u rastvaranju mitisera.

Salicilna kiselina najbolje deluje na mitisere i bubuljice.

Postoje tri faktora koji doprinose nastanku akni: abnormalno odvajanje ćelija kože, prekomerna masnoća i delovanje bakterija P. acnes. Salicilna kiselina pomaže kod prvog uzroka tako što rastvara vrstu ostataka kože koji začepljuju pore i izazivaju akne.

Zbog toga je salicilna kiselina idealna za lečenje mitesera i bubuljica. Može direktno da rastvori keratinske čepove i reguliše ćelije kože. Ima određenu efikasnost protiv cističnih akni zbog svoje antibakterijske aktivnosti, ali najefikasnija je u borbi protiv mitisera i bubuljica.

Da li salicilna kiselina može da ošteti kožu?

Ako preterate sa njenom upotrebom, da, možete izazvati iritacije. Ako je vaša koža osetljiva ili preterate sa količinom salicilne kiseline, mogli biste iskusiti neželjene efekte.

Zavisno od koncentracije proizvoda i učestalosti upotrebe, simptomi koji se mogu javiti su suvoća, ljuštenje, crvenilo i ostali znaci iritacije.

Iz tog razloga, osobe sa kožom koja je jako suva ili osetljiva treba da razmotre potpuno izbegavanje salicilne kiseline. Takođe, ona nije najbolji izbor ako ste trudni ili uzimate određene lekove, uključujući razređivače krvi.

Ipak, koncentracija većine krema sa salicilnom kiselinom i sredstava za čišćenje je najčešće 2% – što je niska koncentracija. Ako se koristi na odgovarajući način, salicilnu kiselinu prilično dobro toleriše najveći broj ispitanika.  

Kako uključiti salicilnu kiselinu u rutinu nege kože?

Ako ste odlučili da uključite novi proizvod na bazi salicilne kiseline u svoju rutinu, počnite polako. Koristite proizvod svaki drugi dan (u upola manjoj količini nego što uputstvo za upotrebu nalaže), a nakon probnog perioda upotrebljavajte ga svaki dan, kada saznate kako vaša koža reaguje na sastojak.

Primena salicilne kiseline ili bilo kog salicilata na veoma velike površine kože može dovesti do trovanja salicilatom. Zato nikada nemojte nanositi sloj preko cele površine kože – držite se samo područja sklona aknama!

Da li se salicilna kiselina može koristiti svaki dan?

Proizvodi na bazi salicilne kiseline su bezbedni za svakodnevnu upotrebu ako se koriste prema uputstvima i ako ih vaša koža toleriše. Ako je vaš tip kože suv ili osetljiv, veća je verovatnoća da bi salicilna kiselina mogla da izazove iritaciju. Sledite gore opisani savet i testirajte proizvod na svojoj koži svaki drugi dan pre nego što se posvetite svakodnevnoj upotrebi.

Koji su najbolji proizvodi za negu kože sa salicilnom kiselinom?

Salicilnu kiselinu možete uključiti u rutinu nege kao proizvod za umivanje ili namenski tretman za akne. Teško je dati univerzalnu preporuku. Da li će vam proizvod odgovarati ili ne zavisi od vašeg individualnog problema, očekivanja i stanja kože.

Navešćemo dva klasična proizvoda za borbu protiv akni koji sadrže salicilnu kiselinu: Neutrogena gel za umivanje sa salicilnom kiselinom (protiv akni) i CeraVe Renewing SA Cleanser. Sadrže male koncentracije salicilne kiseline. Ako otpočinjete, možete probati sa ovim proizvodima. Ipak, najbolje je da se konsultujete sa dermatologom pre uključivanja bilo kakvih novih proizvoda u negu kože lica.

Proizvodi koji sadrže salicilnu kiselinu variraju u koncentraciji od 0.5 do 2%. Za hemijski piling koji se izvodi u ordinaciji dermatologa, koncentracija može biti i do 20 do 30%.

Da li se salicilna kiselina može koristiti sa vitaminom C?

Kada dodajete novi sastojak u svoju rutinu za negu kože, važno je da razmotrite kako on stupa u interakciju sa aktivnim sastojcima koji su već prisutni u vašoj rutini. Na sreću, salicilna kiselina i vitamin C mogu se koristiti zajedno, ali bitno je da poštujete redosled.

Možete da koristite, na primer, sredstvo za čišćenje na bazi salicilne kiseline da očistite kožu, posebno ako ste skloni aknama, a zatim lokalni vitamin C kao antioksidans, u vidu seruma.

Vitamin C može pomoći u osvetljavanju kože i smanjenju tamnih mrlja, uključujući hiperpigmentaciju (fleke od akni i bubuljica), tako da se ova dva sastojka prirodno uklapaju u rutinu nege kože za osobe sklone aknama.

Najnovije
- Reklama -spot_img
- Reklama -
Možda bi Vas interesovalo