12 C
Novi Sad
četvrtak, 28 septembra, 2023

Retinol za lice: sve što treba da znate o moćnom anti-age sastojku!

Kada su u pitanju proizvodi za negu kože i odlaganje znakova starenja, ne možemo a da ne spomenemo retinoide. Ova jedinjenja imaju odlična antiage i svojstva podmlađivanja kože. 

Retinoidi su derivati koji se dobijaju iz vitamina A. Postoji mnogo različitih tipova retinoida – a jedan tip, verovatno najpoznatiji od svih, se zove retinol.

U ovom članku ćete saznati šta je retinol, kako se koristi, sa kojim sastojcima se može mešati, a sa kojima ne i koje prednosti njegova upotreba donosi. Počnimo! 

Šta je retinol?

Retinol je vrsta retinoida koja je izvedena od vitamina A.

Često se koristi u proizvodima za negu kože jer je retinol prekursor retinoinske kiseline, koja ispoljava moćne efekte protiv starenja na zreloj ljudskoj koži u laboratorijskim ispitivanjima.

Dok drugi anti-age proizvodi uklanjaju mrtve ćelije kože na površini, molekuli retinola idu ispod gornjeg sloja vaše kože da bi došli do srednjeg sloja, koji se zove dermis. Jednom kada se nađe u dermisu, retinol neutrališe slobodne radikale da bi povećao količinu elastina i kolagena. Ovo pomaže da koža dobije puniji i jedriji izgled, smanjujući vidljivost bora i finih linija. Takođe može pomoći u lečenju teških akni i ožiljaka.

Retinol se često koristi lokalno kako bi pomogao da se koža popravi i zadrži mladalački izgled.

Kada se retinol koristi na koži, on se na kraju pretvara u retinoinsku kiselinu. Međutim, kada se retinol koristi lokalno, ima manje neželjenih efekata od retinoinske kiseline. Ali, imajte na umu da je potrebna veća koncentracija retinola da bi imali iste efekte kao i lokalna retinoična kiselina.

Ako ste trudni ili razmišljate o trudnoći, nemojte koristiti proizvode koji sadrže retinol ili retinoide. Upotreba proizvoda sa vitaminom A može štetiti fetusu.

Šta su retinoidi?

Retinoidi su jedinjenja koja potiču iz vitamina A ili ona koja izgledaju i deluju kao vitamin A. Mogu biti i prirodni ili sintetički oblici vitamina A. Često se koriste u nezi kože, kozmetici i medicini.

Retinoidi mogu pomoći u sledećim slučajevima:

 • Smanjuju fine linije i bore povećanjem proizvodnje kolagena.
 • Stimulišu proizvodnju novih krvnih sudova u koži.
 • Posvetljuju i izbleđuju staračke pege.
 • Čine grubu kožu glatkom i nežnom.

Retinoidi su dostupni na recept i u slobodnoj prodaji. Evo nekih primera:

 • Retinol, koji je dostupan bez recepta kao deo seruma i krema.
 • Retinoidni estri, takođe dostupni bez recepta.
 • Retinoična kiselina, poznata kao Retin-A, koja se izdaje samo na recept.
 • Izotretinoin koji se takođe izdaje samo na recept.
 • Adapalen 0,1%, koji je dostupan i bez recepta i na recept – nije retinoid, ali ima slično delovanje na koži.

Retinol je oblik retinoida koji se može naći široko zastupljen u kremama i serumima. On može značajno poboljšati stanje kože, ali nije tako jak kao kreme koje izdaje dermatolog na recept, tako da ima tendenciju da bude i manje iritantan.

Retinoidi mogu da isuše i iritiraju vašu kožu, pa se preporučuje da ih koristite svaki drugi dan i da ih polako uvodite u rutinu nege kože. Takođe je važno da nosite kremu sa visokim SPF (zaštitnim) faktorom kada koristite retinoide, jer oni mogu povećati osetljivost vaše kože na sunce i izazvati hiperpigmentacije.

Kada je pravo vreme da počnete sa retinolom?

Trideseta je već dugo godina bila znak za uvođenje retinola u rutinu nege kože, ali mnoge žene počinju i pre tridesete, motivisane ranim znacima starenja, kao što su pege od sunca ili fine linije, ili jednostavno žele da dobiju prednost i koriste najnovije tehnologije — pod pažljivim nadzorom njihovog dermatologa. 

Sredina dvadesetih godina je odlično vreme da počnete da koristite retinol kako biste sprečili i odložili znake starenja kože.

Kako znati koji retinol treba koristiti?

retinol serum
Retinol serum je idealan za masnu i mešovitu kožu, dok je retinol krema pogodnija za suvu i osetljivu kožu (shutterstock.com)

Zavisno od razloga zbog kojeg želite da koristite retinol, porazgovarajte sa dermatologom pre početka primene.  

Zbog rizika od neželjenih efekata kao što su iritacija kože, crvenilo i ljuštenje, možda bi bilo najbolje da sa upotrebom počnete oprezno – svaki treći dan, a zatim kada se koža privikne svaki drugi. Ovo pomaže vašoj koži da se navikne na proizvod.

Ako ne vidite rezultate koje želite sa retinolima, razgovarajte sa svojim dermatologom o prelasku na retinoide.

Retinol krema ili retinol serum – šta je bolje?

Ako imate suvu kožu, za vas je bolji izbor retinol krema.

Krema sa retinolom, kao i svaki drugi kremasti proizvod, će sadržati neki hidratantni sastojak, kao što je petrolatum ili mineralno ulje. 

Ako imate masnu kožu, krema vam može začepiti pore i izazovati pojavu akni, što je upravo suprotan efekat od onog koji pokušavate da postignete.

Većina dermatologa će preporučiti da se držite kreme ako imate suvu ili osetljivu kožu.

Izaberite retinol serum ako imate masnu kožu.

Kada su u pitanju retinol serumi, većina ovih proizvoda je na bazi vode, a ako imate masnu, ili čak kombinovanu kožu, onda su to vrste proizvoda koje želite da tražite. 

Serumi su takođe odličan izbor za kožu sklonu aknama, jer upotreba proizvoda sa uljem može pogoršati postojeće probleme sa aknama.

Dobra vest je da nema razlike u performansama retinola ako je proizvod rastvorljiv u ulju ili u vodi. Ono što je važno, međutim, jeste koncentracija retinoične kiseline u proizvodu i koliko dobro pomoćni sastojci obezbeđuju isporuku aktivnog sastojka.

Zašto retinol serum može imati prednost?

Činjenica je da većina seruma obično sadrži veće koncentracije aktivnog sastojka retinola. Takođe imaju tendenciju da budu lagani na koži i retko ostavljaju lepljive tragove. Dakle, u tom slučaju se čini da je serum „bolji“ izbor u odnosu na topikalne retinoidne kreme.

Međutim, kada je u pitanju pronalaženje lokalnog retinoida koji je pravi za vašu kožu, najvažniji aspekt je kako vaša koža reaguje na njega.

Ako primetite da vam izbijaju bubuljice i akne kada koristite retinol kremu, verovatno treba da pređete na serum. Međutim, ako otkrijete da vam koža postaje izuzetno iritirana, suva i crvena, možda će vam trebati retinol krema umesto seruma.

Ovi proizvodi su efikasni samo ako možete da ih koristite dosledno i polako prilagođavate kožu jačim dozama. Preterivanje sa retinolom može dovesti do katastrofalnih posledica po kožu vašeg lica.

Dakle, da li ćete se odlučiti za upotrebu seruma ili kreme sa retinolom zavisi od vašeg tipa kože, a dobra vest je da dermatolog može da vam pomogne da dešifrujete koji tip retinoida i kako je formulisan će najbolje reagovati na vašu kožu.

Ko ne bi trebalo da koristi retinol ili retinoide?

Trudnice ili žene koje pokušavaju da zatrudne treba da izbegavaju retinol i retinoide u proizvodima za negu kože jer mogu povećati rizik od urođenih mana ploda i pobačaja.

Dakle, ako koristite retinol i razmišljate o osnivanju porodice, razgovarajte sa svojim lekarom. Neki lekari preferiraju da njihovi pacijenti uzimaju oralne kontraceptive dok koriste retinol kako bi sprečili štetno dejstvo po bebu u razvoju ili izbegli pobačaj.

Pre upotrebe retinola ili retinoida, obavestite svog lekara o svim lekovima ili suplementima koje uzimate, kao i o svim drugim proizvodima koje koristite.

Da li se retinol i retinoidi mogu mešati sa drugim proizvodima?

Izbegavajte upotrebu drugih proizvoda koji sadrže retinoide ako koristite kremu sa retinoidom ili retinolom. Pogledajte etikete vaših preparata protiv starenja ili akni da vidite da li sadrže bilo šta od ovih sastojaka. Kada koristite više od jednog proizvoda koji sadrže retinol, to može povećati rizik od neželjenih efekata.

Ako koristite retinol ili retinoide, razgovarajte sa dermatologa o proizvodima koje biste možda želeli da izbegnete. Pošto ova jedinjenja mogu izazvati neželjene efekte kao što su ljuštenje kože ili suvoća, želite da izbegnete bilo kakve proizvode koji će pogoršati te neželjene efekte.

Da li se retinol može kombinovati sa AHA ili BHA?

Retinol se dobro kombinuje sa AHA ili BHA. AHA i BHA pilinguju mrtve ćelije na površini kože i poboljšavaju kožu oštećenu suncem. Retinol je sastojak koji vašim ćelijama kože „kaže“ kako da se poprave stvaranjem novih, zdravih ćelija. Za najbolje i najlepše rezultate, kada su u pitanju anti-age i bore, idealna je upotreba pilinga i proizvoda sa retinolom. 

Da li se retinol može kombinovati sa vitaminom C?

Vitamin C (askorbinska kiselina i njeni derivati) je još jedan sastojak za koji se (pogrešno) misli da se ne kombinuje sa retinolom. Opet, ovaj mit je proizašao iz pitanja pH/kiselosti.

Vitamin C (u zavisnosti od oblika) zahteva nizak (kiseo) ili nikakav pH da bi ostao stabilan. Retinol dobro funkcioniše u kiseloj sredini, a pH kože je prirodno kisela, tako da nema problema u uparivanju vitamina C i retinola.

Istraživanja su pokazala da kombinovanje vitamina daje najbolje rezultate. Kombinacija retinola (vitamina A) sa vitaminom C dobro funkcioniše u odbrani kože od slobodnih radikala kada se nanese ispod kreme za sunčanje; vitamin C zapravo pomaže retinolu da radi bolje! Bori se protiv slobodnih radikala: proces koji pomaže u zaštiti retinola od oksidacije dok prodire u kožu – čime se povećavaju prednosti protiv starenja!

Da li se retinol može kombinovati sa niacinamidom?

Retinol i niacinamid se definitivno mogu koristiti zajedno da daju impresivne rezultate. Mnogi dermatolozi preporučuju njihovu kombinovanu upotrebu jer niacinamid održava kožu mirnom, dok retinol radi svoju magiju u borbi protiv bora. Istraživanja pokazuju da ova dva sastojka deluju na različite, ali komplementarne načine kako bi preokrenuli znake starenja dok se bave drugim problemima, kao što su proširene pore i neujednačen ton kože.

Prednosti upotrebe retinola

Retinol ima mnogo prednosti, od kojih su najistaknutije sledeće:

 • Smanjuje znake starenja: Pošto retinol poboljšava obnavljanje ćelija kože, možda ćete primetiti da vaša koža izgleda mlađe.
 • Poboljšava teksturu vaše kože: Pojačavanjem proizvodnje kolagena, vaša koža će imati čvrstinu, strukturu i snagu. Osim toga, ćelije na površini vaše kože će se brže zameniti, pomažući da se vaša koža izgladi i smanji dosadan, suv izgled mrtve kože.
 • Ujednačava ton kože: Retinol može ne samo da izgladi teksturu vaše kože, već i ton. Uz kontinuiranu upotrebu, retinol smanjuje vidljivost hiperpigmentacija (smeđe mrlje i fleke) i daje izgled glatkije kože.
 • Čisti akne: Retinol smanjuje funkciju prekomerno aktivnih lojnih žlezda i otčepljuje pore. Čisteći kožu čini da pore izgledaju manje i sprečava izbijanje novih akni. Osim toga, može povećati snagu aktivnih sastojaka u drugim lekovima za borbu protiv akni, tako da ako ga koristite u kombinaciji sa drugim sredstvima za čišćenje, možda ćete videti pojačane rezultate.
 • Povećava proizvodnju kolagena: Ovo pomaže u smanjenju pojave finih linija, bora i opuštenosti kože. Istovremeno, sprečava gubitak kolagena i elastina koje već imamo tako što usporava enzim koji ih razgrađuje.
 • Preokreće efekte oštećenja od sunca: antioksidansi u retinolu mogu pomoći u popravljanju kože oštećene suncem, kao što je osvetljavanje tamnih fleka.

Zaključak

I retinol i retinoidi su efikasni proizvodi koji pomažu u smanjenju finih linija i bora i poboljšavaju izgled kože. Iako su generalno bezbedni za većinu ljudi, razgovarajte sa dermatologom pre upotrebe ovih topikalnih krema, posebno ako planirate da zatrudnite, mislite da biste mogli biti trudni, trenutno ste trudni ili dojite.

Iako su retinol i retinoidi veoma slični, ova dva proizvoda imaju razlike – i poznavanje svakog od njih može vam pomoći da donesete odluku koja je najbolja za vaše potrebe.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo