24.9 C
Novi Sad
petak, 22 septembra, 2023

Četkice za šminkanje – Vrste, namena, održavanje

Četkice za šminkanje su sastavni deo postizanja besprekornog izgleda koji će vam pomoći da izgledate baš onako kako vi želite. 

Međutim, širok izbor četkica dostupnih na tržištu može učiniti kupovinu četkica za šminkanje zastrašujućim iskustvom. Ako kupite set sa više komada četkica, možda nećete ni znati sve nazive četkica za šminku, niti ćete moći da uočite njihovu specifičnu upotrebu. 

Naravno, korišćenje prsta kao aplikatora je isproban i funkcionalan način nanošenja pudera, ali ako želite da napredujete od amatera do profesionalca u svetu lepote, morate se naoružati pravim znanjem da biste to ostvarili. Poznavanje upotrebe četkica za šminkanje omogućiće vam da postignete preciznost i kontrolu koja vam je potrebna za postizanje raznovrsnih izgleda.

U nastavku ćemo vam približiti sve vrste četkica za šminkanje, kao i njihovu namenu:

Četka za puder

Četkica za šminkanje za nežno nanošenje pudera u prahu na lice.

Četkice za šminkanje - Četka za puder
Četkice za šminkanje – Četka za puder (shutterstock.com)

Četka za puder je generalno debela četka sa punim vlaknima – bilo da je sintetička ili prirodna – koja ima svestranost za obavljanje mnoštva poslova lepote. Ova sveprisutna četkica za šminkanje (teško da možete pronaći set za šminkanje bez nje) je važan alat koji morate imati u svom arsenalu pribora za šminkanje.

Da biste koristili četku za puder, uronite je u proizvod u prahu – primenjiva je i za kamene i za pudere u prahu – i vrtite je po licu kružnim potezima dok ne postignete ravnomernu pokrivenost. Proizvod ćete najbolje naneti ako krenete od sredine lica prema krajevima.

Ovo je izuzetan višenamenski alat za početnike, posebno za upotrebu kao četka za mineralnu podlogu, jer lako zahvata i nanosi proizvod.

Četke za puder su takođe pogodne za nanošenje rumenila kada želite prirodniji, manje pigmentirani rezultat. Zamislite blago rumene obraze umesto dramatičnog, duboko obojenog izgleda.

Pljosnata četka za tečni puder (podlogu)

Četkica za precizno nanošenje pudera, hajlajtera ili rumenila.

Četkice za šminkanje - Pljosnata četka za podlogu
Četkice za šminkanje – Pljosnata četkica za tečni puder (shutterstock.com)

Pljosnate četkice za podlogu su obično ravne, manje pune, sa blagim konusom. Ove četke su najbolje za tečne podloge i druge tečne proizvode. Da biste je koristili, počnite tako što ćete umočiti četkicu u toplu vodu, a zatim nežno istisnuti višak. Ako je vruće i skloni ste znojenju, koristite hladnu vodu kako biste se osvežili.

Voda ovde ima dve funkcije: 

  • Da obezbedi ravnomeran sloj pudera 
  • Da spreči da četkica upije bilo koju podlogu – štedeći vam novac jer četkica neće upiti ništa od vaše šminke. 

Međutim, vodite računa da uklonite vodu tako što ćete nežno istisnuti višak vode u peškir; previše vlage će razblažiti vašu šminku, čineći pokrivenost proizvoda neefikasnom.

Da biste naneli šminku pomoću četke za podlogu, vodite četkicu duž lica ujednačenim potezima. Vodite računa da se šminka uklopi i da nema oštrih linija. 

Mnoge vrste četkica za šminku su višenamenske, a četkica za tečni puder je idealna da njome nanesete kremasti hajlajter ili rumenilo.

Četka za isticanje

Četka za stvaranje besprekornog, airbrushed izgleda.

Četkice za šminkanje - Četka za isticanje
Četkice za šminkanje – Četka za isticanje (shutterstock.com)

Četka za isticanje ima upečatljiv izgled – vlakna su dve različite dužine. Najveći deo četke je pun vlakana i čvrsto nabijen dužim vlaknima koja su isprepletena. Četke su odlične za nanošenje slojeva na različite nivoe šminke. Prajmer, podloga i rumenilo mogu se neprimetno blendati zajedno sa ovom vrstom alata.

Dok se četkice za isticanje mogu koristiti sa puderima, njihova najbolja upotreba je za tečne kremaste podloge ili proizvode za kremasto rumenilo. Za upotrebu nanesite kremasto rumenilo ili puder na pozadinu ruke, pažljivo umočite četkicu u proizvod i nanesite na lice.

Kako se tačno koristi? Malim pokretima gurnite četkicu na lice. Nežno pritisnite nadole sa dužim čekinjama i pravite meke vrtložne pokrete. Nemojte previše pritiskati čekinje jer će preveliki pritisak na kraju ostaviti mrlje šminke – do sada to nije bio trend šminkanja, pa je najbolje da ga izbegavate.

Kabuki četka

Četka za nanošenje pudera u prahu ili šimera za telo.

Četkice za šminkanje - Kabuki četka
Četkice za šminkanje – Kabuki četka (shutterstock.com)

Kabuki četke su neke od najimpresivnijih četkica. Često su većeg spektra, sa čvrsto zbijenim vlaknima, međutim, možete nabaviti i mini kabuki četkicu za putovanje. Najbolje ih je koristiti sa puderima u prahu na telu i licu. Želite li svom dekolteu dodati malo svetlucanja? Zavrtite svoj svetleći proizvod u velikim krugovima za magičnu, slavnu završnicu.

Kabuki četke su takođe odlične za puder i rumenilo. Difuzirajte koncentrovani proizvod okretanjem četkice u šminki, tapkanjem da biste uklonili višak i zatim nežno nanošenjem velikim, kružnim pokretima.

Trebate da setujete šminku završnim puderom? Umočite svoju kabuki četku u proizvod i ravnomerno rasporedite po licu. Pazite da ne pritiskate agresivno kako ne biste poremetili postavljanje rumenila, hajlajtera itd.

Četka za konturisanje

Četka za postizanje uglastih, definisanih jagodica i strukture lica.

Četkice za šminkanje - Četka za konturisanje
Četkice za šminkanje – Četka za konturisanje (shutterstock.com)

Konturisanje je veština nanošenja šminke za koju je potrebno dosta vežbanja da bi se usavršila. Najgori scenario kada pokušavate da napravite dobru konturu? Tamne, neizblendane pruge. Ali mi vam čuvamo leđa, tako da nikada nećete napustiti kuću kao dvobojna noćna mora.

Prvi korak je ulaganje u dobru četkicu za konture. Važno je da koristite četke pod uglom, a ne ravne, jer vam omogućavaju da pratite prirodne obline vašeg lica.

  • Da biste dobili konturisan izgled, izaberite tamnu boju konture (ovo je „senka“ koja će služiti kao kontrast „istaknutom“ delu). Obično, posebno ako ste svetle puti, ne želite da budete previše tamni. Držite se srednjeg tona, ali imajte na umu: ako nije dovoljno taman, neće biti kontrasta. 

Dakle, imate tamniju boju konture. Sada, hajde da nacrtamo vaše lice.

  • Ako želite da smanjite čelo, iscrtajte područje ugaonom četkom za konture blizu linije kose.
  • Zatim uvucite obraze. Neposredno ispod vaših jagodica, koristite četkicu za konturu da nanesete tamniji ton na udubljenje ispod jagodica na vašim obrazima.
  • Ako želite da smanjite bradu, uzmite četkicu i napravite zagrade oko nje. I na kraju, dodajte neke tamnije linije sa obe strane kosti vilice. Sada, vaše lice treba da bude mapirano tamnijim kontrastom.
Konturisanje lica
Konturisanje lica (shutterstock.com)

Sledeći korak je blendanje svega. Zvuči jednostavno, ali to je zapravo najteži i najkritičniji deo da kontura izgleda što prirodnije. Za mešanje možete koristiti četku za puder, kabuki četku ili drugu četku sa punim vlaknima.

Poslednji korak je da dodate hajlajter na obraze, čelo, nos, bradu i Kupidonov luk koji se može naneti manjim četkicama. Koristite četke za puder za isticanje većih površina.

Silikonski blender

Za besprekorno nanošenje pudera i blendanje proizvoda.

Četkice za šminkanje - Silikonski blender
Četkice za šminkanje – Silikonski blender (shutterstock.com)

Silikonski blenderi su uglavnom ravni i ovalni ili u obliku suze. Veliki deo prednosti upotrebe silikonskog blendera je to što nema šanse da nešto upije, što znači da ne trošite dragoceni proizvod.

Za upotrebu, utapkajte puder i nanesite na sve delove lica, pazeći da se stapate i sa dekolteom. Pokreti tapkanjem najbolje funkcionišu za prirodniji izgled, pa se usredsredite na kratke, stakato pokrete umesto na kovitlanje kao što biste radili sa tradicionalnom četkom – kovitlanje silikonskim blenderom može značiti razmazanu šminku.

Beauty blender

Nanošenje vlažne i suve podloge, rumenila, hajlajtera i korektora.

Četkice za šminkanje - Beauty blender
Četkice za šminkanje – Beauty blender (shutterstock.com)

Beauty Blender je jedan od omiljenih alata YouTube šminkera. Beauty Blender i drugi slični sunđeri za šminkanje su omiljeni s razlogom: oni su odličan način za nanošenje mnoštva proizvoda. Možete ga koristiti kao aplikator prajmera za podlogu. Možete ga koristiti čak i za nanošenje krema za sunčanje ili topikalnih krema. Naravno, ljubitelji lepote ga najčešće koriste za nanošenje pudera i mešanje rumenila, bronzera i hajlajtera.

Da biste ga koristili sa tečnom podlogom, pokvasite ga hladnom ili toplom vodom, a zatim pritisnite da biste uklonili višak vode. Voda pomaže da sunđer ne upije bilo kakvu šminku. Sada nežno utapkajte sunđer u proizvod za šminkanje koji koristite i nanesite nešto na zglob ili zadnji deo šake za test pokrivenosti. Zatim nanesite proizvod na lice laganim pokretima. Manje je više kada koristite beauty blender.

Za manje površine, koristite vrh beauty blendera, za precizne poslove kao što je nanošenje highlightera na kupidonov luk ili šimer na kosti obrva.

Ako koristite suvi prah, jednostavno sipajte deo proizvoda na poklopac i utapkajte sunđer direktno u proizvod. Koristite isti postupak kao i za tečnu podlogu. Imajte na umu da ćete možda morati ponovo da navlažite sunđer jer se može osušiti tokom procesa nanošenja.

Lepezasta četka

Četka za nanošenje hajlajtera, za brisanje grešaka u šminkanju i blendanje tamnih linija.

Četkice za šminkanje - Lepezasta četka
Četkice za šminkanje – Lepezasta četka (shutterstock.com)

Lepezasta četka je oblikovana kao – iznenađenje – lepeza. Ove vrste četkica za šminkanje su odlična osnova za vašu kutiju sa alatima za šminkanje zbog njihove višenamenske funkcionalnosti.

Na primer, one rade izuzetno dobro kao ispravljač grešaka. Možda nanosite smoky eye i zaneli ste se, senka i mrlje pigmenta su svuda, a sada ste kao rakun. Nežno obrišite ove dodatne mrlje boje pomoću lepezaste četke.

Za bronzer ili hajlajter, koristite lepezastu četku da nežno nanesete proizvod na jagodice uz pomoć zamašnog pokreta. Takođe možete koristiti četke za difuziju boje. Ublažite tamno rumenilo smanjivanjem intenziteta.

Četka za rumenilo

Četka za nanošenje rumenila – da dobijete svežu, mladalačku ružičastu boju.

Četkice za šminkanje - Četka za rumenilo
Četkice za šminkanje – Četka za rumenilo (shutterstock.com)

Četka za rumenilo je iznenađujuće slična četki za puder. Međutim, četkice za rumenilo su generalno malo grublje, jer pokrivaju manju površinu od četke za puder. Kada nanosite rumenilo, pokušajte da izbegnete crvene krugove na obrazima koji podsećaju na lutke.

Da biste izbegli izgled lutke, raspršite rumenilo ka spolja dok ga nanosite na jagodice obraza. Počnite laganim pritiskom i testirajte pigmentaciju na zglobu ili poleđini ruke. Mnogo je lakše intenzivirati boju nego je obrisati nakon što je već nanešena.

Četkica za senke za oči

Četkica za nanošenje boje na očne kapke.

Četkice za šminkanje - Četkica za senke za oči (2)
Četkice za šminkanje – Četkica za senke za oči (shutterstock.com)

Opšta četkica za senke za oči je mala, obično čvrsta četkica namenjena za nanošenje senki po celom kapku i gornjem delu očiju. Ovo je odličan alat i za nanošenje prajmera za senke. Jednostavno uronite četkicu u senku, otresite višak i nanesite na kapke. Za pigmentiraniji efekat možete umočiti četkicu u vodu.

Uglasta četkica za senke za oči

Za razmazivanje i blendanje senki za oči.

Četkice za šminkanje - Uglasta četkica za senke za oči
Četkice za šminkanje – Uglasta četkica za senke za oči (shutterstock.com)

Za iskusnije ljubitelje šminkanja uglasta četkica za senke je savršen dodatak. Koristite je da dodate intenzivne boje u ugao oka, za precizno razmazivanje i da iscrtate konture oka kontrastnom bojom.

Četkica za blendanje senki za oči (crease)

Za stvaranje iluzije dubine i dodavanje dramatičnog kontrasta vašoj osnovnoj boji kapaka.

Četkice za šminkanje - Četkica za blendanje senke za oči
Četkice za šminkanje – Četkica za blendanje senke za oči (shutterstock.com)

Četkice za blendanje senki uglavnom imaju blagi konus; ovo omogućava veliku preciznost kada dodajete završne dodire vašeg smokey eye izgleda. Koristite je za sloj pigmenta tamo gde se kapak prirodno sklapa.

Kosa četkica za ajlajner

Za dodavanje eyelinera, za postizanje punije linije trepavica ili izgleda mačjeg oka.

Četkice za šminkanje - Kosa četkica za ajlajner
Četkice za šminkanje – Kosa četkica za ajlajner (shutterstock.com)

Brižit Bardo, Tvigi, Merilin Monro — sve ove ikone koristile su mačje oko da bi postigle glamurozan izgled. Četkica za ajlajner služi višestrukim svrhama. Prvo i najvažnije za vaš ajlajner, naravno. Da biste koristili, uronite četkicu u posudu ajlajnera (često će ajlajneri imati četkicu integrisanu u proizvod). Počevši od unutrašnjeg oka, povucite liniju ka spolja, postepeno povećavajući širinu linije i pomerajući prema krajevima.

Vežbom do savršenstva, kako kažu, a to posebno važi za isprobavanje bilo kakvih tehnika ajlajnera. Ključ za ajlajner su mirne ruke. Ponekad je dobra ideja da napravite selfi nakon nanošenja ajlajnera da proverite da li je linija na oba oka jednaka.

Četkica za obrve

Četkica za obrve se koristi se za isticanje i oblikovanje obrva.

Četkice za šminkanje - Četkica za obrve
Četkice za šminkanje – Četkica za obrve (shutterstock.com)

Većina četkica za obrve dolazi dvostrano – strana koja češlja i strana koja četka obrve. Možete čak dobiti prilagodljive komplete za obrve za bilo koju boju obrva. Možete smiriti čak i najnezgrapnije obrve pomoću duo-četke za obrve. Prvo koristite češalj da ispravite i formirate oblik obrva.

Zatim koristite stranu četkice da nanesete proizvod za obrve bilo da je u pitanju puder ili gel. Bilo da je krem ili puder, koristite kratke stakato poteze, pazeći da dođete do definisane tačke na krajevima. I zapamtite, vaše obrve su sestre – ne bliznakinje. Pratite prirodan oblik vaših obrva umesto da ih forsirate u neprirodne oblike. Prihvatite taj dodatni čuperak na levoj strani!

Četkica za maskaru

Za nanošenje maskare na gornje i donje linije trepavica.

Četkice za šminkanje - Četkica za maskaru
Četkice za šminkanje – Četkica za maskaru (shutterstock.com)

Četkice za maskaru su zgodan alat koji svako treba da ima. Pomažu u razdvajanju i definisanju svake trepavice. Pre nego što nanesete maskaru, možete koristiti uvijač za trepavice za još dramatičniji, pun efekat.

Nakon uvijanja, nanesite maskaru četkicom, pazeći da obrišite višak proizvoda na otvoru tube maskare da biste izbegli višak maskare na trepavicama – na ovaj način nećete imati paukove trepavice ili previše lepljive gornje i donje trepavice.

U krajnjem slučaju, koristite prozirnu maskaru da ukrotite svoje neposlušne obrve.

Savet: ako volite određenu četkicu maskare, ali ne volite formulu, zadržite četkicu, dezinfikujte je i koristite je sa drugom formulom.

Četkica za usne

Za precizno nanošenje karmina, sjaja i drugih proizvoda za usne.

Četkice za šminkanje – Četkica za usne (shutterstock.com)

Kako biste postigli precizno namazane usne investirajte u četkicu za usne. Jednostavno uronite četkicu u proizvod za usne i nanesite direktno na usne. Završite izgled olovkom slične boje.

Četkica za olovku za usne

Za dodavanje olovke za usne nakon nanošenja karmina ili sjaja.

Četkice za šminkanje – Četkica za olovku za usne (shutterstock.com)

Ravne i sužene, četkice za olovke za usne pomažu da završite izgled usana. Precizno ocrtajte usne, zagladite nesavršenosti i graciozno oblikujte usta.

Kako se čiste četkice za šminkanje?

Važno je da redovno čistite četkice za šminkanje kako biste izbegli infekcije, osip i druge opasne efekte upotrebe prljavih četkica. Da biste oprali četkice za šminkanje i sprečili bakterije, koristite nežno sredstvo za čišćenje ili sredstvo za čišćenje specifično namenjeno za pranje četkica za šminku. Navlažite čekinje (izbegavajte da voda dođe na ručke), nasapunjajte ih, a zatim izmasirajte vlakna. Uverite se da u čekinjama nije ostalo sapuna tako što ćete ih isprati. Pustite da se četkice za šminkanje osuše na vazduhu da bi sačuvale svoj oblik.

Četkice za šminkanje i njihova upotreba mogu biti komplikovana zagonetka za rešavanje, ali je vredno truda. Prave vrste četkica za šminku i znanje kako da ih pravilno koristite mogu podići vašu igru lepote na viši nivo. 

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo