19.5 C
Novi Sad
četvrtak, jul 25, 2024

Kako pripremiti automobil za odmor

Bilo da je u pitanju porodično putovanje ili planinarenje, odmor je vreme za zabavu i opuštanje. Ali niko ne želi da se vrati kući sa istrošenim akumulatorom, izgorenim gumama ili drugim problemima sa automobilom koji mogu da vam onemoguće kretanje. Takođe postoji bojazan da ćete ostai nap utu u kvaru i upropastiti sebi dugo željeni odmor.

Evo nekoliko jednostavnih koraka kako biste bili sigurni da je vaše vozilo spremno za putovanje. Pratite ove savete i bićete sigurni da ćete imati nesmetan i bezbedan odmor.

Proverite kočioni sistem

Da bi vaš automobil nesmetano i pravovremeno ukočio potrebno je da su vam kočioni diskovi i pločice ispravni i nepotrošeni u toj meri da uzrokuju zakašnjenje u kočenju. Možete jednostavnim pregledom ustanoviti istrošenost i ukoliko je potrebno zameniti ih kod majstora pre polaska na put.

Izvor: Pixabay/geraldoswald62

Proverite svoje gume

Pre nego što krenete na put, uverite se da su sve osnovne komponente u vašem automobilu u dobrom stanju. Ovo uključuje gume i točkove vašeg vozila, koji će biti izloženi raznim vremenskim uslovima, terenima i preprekama dok putujete.

Gume mogu biti glavni faktor u nesrećama, pa je važno redovno proveravati da li su oštećene i pohabane. Ovo vam može pomoći da sprečite skupe popravke i zaštitite svoju porodicu na putu. Ako želite da znate da li je vašim gumama potrebna zamena, proverite njihovu dubinu gazećeg sloja i stanje. Možete koristiti merač dubine gazećeg sloja ili staromodni peni test.

Guma koja je istrošena na manje od 1,6 mm može biti opasna, jer neće dobro prianjati za put i povećati rizik od klizanja ili klizanja na mokrim putevima. Takođe, neravnomerno habanje i ravne tačke mogu ukazivati na to da su vam točkovi isključeni ili da postoji problem sa vešanjem.

Pored toga, ako primetite posekotine, izbočine ili izbočine na gumama, ovo je još jedan znak da morate da ih zamenite. Ove abnormalnosti mogu ukazivati na to da postoji odvajanje u vašoj gumi ili da je osnovni materijal suva trulež ili puca.

Najvažnija stvar koju treba zapamtiti kada proveravate pritisak u gumama je da uvek pratite pritisak koji preporučuje proizvođač. Ovo se može naći na nalepnici na vratima u vašem vozilu ili u uputstvu za upotrebu.

Prenaduvavanje nije samo opasno, već može i smanjiti vašu kilometražu za gorivo. Povećanje vazdušnog pritiska u gumama za samo 1 psi može dovesti do smanjenja kilometraže gasa za 0,4%.

Izvor: Pixabay/autotop_service

Proverite pritisak u gumama

Takođe je važno da se uverite da je pritisak u gumama konzistentan u sve četiri gume. Na taj način možete osigurati da je vaš automobil u vrhunskoj formi za sve vaše avanture na putu. Ovo je posebno tačno kada se vozite na dugim, višednevnim putovanjima u automobilu ili kamionu.

Pritisak u gumama vašeg automobila zavisi od brojnih faktora, uključujući temperaturu. Ako vozite po vrućem danu, vaše gume se mogu brzo zagrejati i proširiti vazduh u njima. Ovo može dovesti do viših očitavanja pritiska od normalnog.

Tokom zime, temperature mogu pasti i vaše gume mogu izgubiti vazdušni pritisak. Ovo može imati ozbiljan uticaj na vuču i upravljivost vašeg automobila, tako da je najbolje da uvek proverite pritisak pre nego što krenete na put ili dugo putujete u svom vozilu.

Većina vozila ima nalepnicu na vratima vozača ili u uputstvu za upotrebu koja daje preporuke za pritisak u gumama, ali takođe treba da se pozovete na tabelu naduvavanja vašeg proizvođača da biste dobili najtačnije brojke. Kamperi, autobusi, poluprikolice i veći, teži sedli će imati različite inflacije koje se moraju izračunati na osnovu opterećenja koje nose.

Možete kupiti merač pritiska u gumama. Uređaj ima malu šipku na kojoj su urezane merne jedinice. Moraćete da ga pritisnete na vreteno ventila jedne od vaših guma i snažno pritisnete nadole da biste dobili očitavanje na meraču. Ako je očitavanje pritiska ispod preporučenog pritiska, moraćete da dodate vazduh u gume. Ovo se može uraditi vazdušnim kompresorom ili dodavanjem vazduha direktno u gumu.

Najbolje je da proverite pritisak u gumama pre nego što krenete na put i ponovo pre nego što izađete iz kuće. Ovo će vam dati vremena da dodate odgovarajuću količinu vazduha pre nego što odete od kuće. Vaš pritisak u gumama može da varira za čak 1 psi na -12 stepeni Celzijusa, tako da ćete želeti da ga proverite ujutru pre nego što krenete i ponovo nakon što ste proveli neko vreme sa automobilom koji miruje.

Proverite akumulator

Sistem paljenja na automobile je naravno važan deo I ne bi želeli da odete na određenu destinaciju  a da vam se dogodi da Vaš automobile ne upali. Važan segment u paljenju su alternator, anlaser ili alnaser kako se još izgovara I akumulator. Auto akumulator je jedna od najvažnijih komponenti u vašem vozilu. Pokreće motor, kočnice i dodatnu opremu. Ako vam baterija ne radi ispravno, nećete moći da upalite automobil i imaćete problema na putu. Dobra je ideja da proverite bateriju pre nego što odete na odmor, posebno ako ćete ostaviti automobil na duži vremenski period. Na ovaj način možete osigurati da će moći da skladišti punjenje dugo vremena i da neće brzo trošiti snagu.

To možete učiniti jednostavnim testom koji možete sami da uradite. Lako je, jeftino i može vam pomoći da utvrdite da li je potrebno zameniti bateriju pre nego što vam pokvari na putu.

Prvo otvorite haubu i pronađite bateriju. Većina baterija je ispod haube blizu blatobrana, ali neke su skrivene na nejasnim mestima kao što je prtljažnik ili ispod zadnjeg sedišta. Ako ne možete da pronađete svoju bateriju, pogledajte uputstvo za upotrebu da biste dobili tačnu lokaciju za nju.

Zatim će vam trebati voltmetar i sonda za napajanje. Voltmetar je mali električni uređaj za testiranje koji se može priključiti na negativni terminal vaše baterije. Sonda za napajanje je elektronski test koji šalje signal bateriji preko kabla i detektuje nivoe napona.

Ako merač ili sonda za napajanje pokazuju da vaša baterija ima manje od 12,4 volta, verovatno ne radi ispravno. Trebalo bi da pokušate da napunite bateriju kapljevito da biste je podigli na viši nivo napona. Ako i dalje imate nisko očitavanje, moraćete da zamenite bateriju.

Da bi vaš automobile zadržao struju u automobile glavnu ulogu u tome ima alternator za auto koji ima ulogu da puni akumulator dok je vozilo u pokretu. Zato je potrebno izvršiti i proveru alternatora i da li puni i skladišti energiju u akumulatoru.

Ovo su neki od najosnovnijih stvari koje morate proveriti. Ovom temom ćemo se podrobnije baviti u nekom od sledećih tekstova. Pratite nas i dalje…

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo