22.8 C
Novi Sad
četvrtak, jul 25, 2024

Kako ukloniti različite fleke sa tepiha?

Tepisi su dekorativni element koji ulepšava svaku prostoriju, darujući joj ušuškan, udoban i topao izgled. Mogu biti vuneni i sintetički, čupavi ili kratkih vlakana. Kakav god tepih da odaberete, imajte na umu da treba da zaokruži estetsku priču vašeg doma i da kreira celinu sa nameštajem koji ga okružuje.

Novi tepisi su živih i jasnih boja, rastresiti i meki, ali vremenom gube svoj sjaj. Boje izgube na intenzitetu i posive od nakupljene prašine, prljavštine i fleka, a vlakna se ugaze i uglačaju.

Moguće je učiniti da tepisi izgledaju kao novi i nakon višegodišnje upotrebe, uz pravilno čišćenje i održavanje. Stručnjaci za pranje tepiha u tepih servisima u Novom Sadu kažu da pravilno održavanje tepiha podrazumeva redovno usisavanje i uklanjanje fleka odmah čim nastanu. Neke fleke je moguće ukloniti sa tepiha uz malo truda, dok čišćenje nekih fleka u kućnim uslovima može proizvesti samo još veću štetu.

Ako se na vašem tepihu jave fleke koje niste sigurni da možete sami da rešite, ne rizikujte. Profesionalno dubinsko pranje tepiha će ukloniti vaš problem, lako i brzo.

Koje su fleke na tepisima najučestalije i kako ih možete sami otkloniti?

Stručnjaci za čišćenje tepiha u Star Clean (tepih servis Novi Sad) navode da su najučestalije fleke od čokolade, kafe, crnog vina, koka kole, voska sa sveća, mastila i krvi.

Prilikom uklanjanja fleka, navode, neophodno je koristiti sredstva namenjena za pranje tepiha. Ukoliko ne posedujete takvo sredstvo, upotrebite blag rastvor deterdženta za posuđe i vode. Nikako se ne preporučuje upotreba praška za veš, jer je suviše agresivan, može da izbledi boje na tretiranom mestu ili da ošteti i „ućeba“ vlakna tepiha.

Ukoliko niste sigurni da želite da eksperimentišete i da sami čistite vaš skupoceni tepih, tepih servis Star Clean u Novom Sadu će se sa zadovoljstvom postarati za vaš tepih i vratiti ga u besprekornom stanju.

Kako ukloniti fleke od čokolade?

Čokolada sadrži veliku količinu masnoća, koje mogu da upropaste vaše tepihe ako ne reagujete odmah.

Fleke od čokolade je neophodno odmah isprati toplom vodom. Nakon što ste uklonili površinske ostatke čokolade, fleku možete tretirati alkoholom, a zatim rastvorom vode i deterdženta. Ako je vaš tepih od sintetičkih vlakana na fleku možete nakapati 12% hidrogen. Ako je tepih vuneni nanesite par kapi vode i amonijaka. Obzirom da su vlakna tepiha debela, postupak ćete možda morati da ponovite u više navrata, dok fleka u potpunosti ne nestane. Vlagu s tepiha utapkajte čistim peškirom.

Kako ukloniti fleke od kafe?

Prosuta kafa će naružiti izgled svakog tepiha, a fleka će biti uočljiva čak i na najšarenijim tepisima. Osušene fleke je uvek teže skinuti nego sveže, zato sa čišćenjem morate krenuti odmah. Utapkajte čistim ubrusom ili peškirom što više prosute tečnosti. Pazite da ne pritiskate suviše jako, kako ne biste potisnuli kafu u dublje slojeve tepiha.

Kašiku tečnog sapuna pomešajte sa kašikom sirćeta i dve šolje vode i nanesite na fleku. Dobijeno sredstvo za čišćenje utrljavajte od rubova fleke ka sredini, kako se fleka ne bi proširila. Upijte tečnost čistim ubrusima, a zatim isperite zaprljano mesto.

Fleke od kafe znaju da budu tvrdokorne i nemoguće za uklanjanje. Ako ponovljen postupak čišćenja ne ukloni fleku, tepih servisi u Novom Sadu će je metodom dubinskog čišćenja ukloniti bez problema.

Kako ukloniti fleke od crnog vina?

Fleke od crnog vina moguće je ukloniti rastvorom tečnog sapuna, sode bikarbone i hladne vode. Sjedinite istu količinu svih sastojaka.

Fleku prvo utapkajte čistim ubrusom, kako biste upili što veću količinu prolivene tečnosti, a zatim nanesite rastvor i nežno ga umasirajte u vlakna tepiha. Naizmenično čistite i pritiskajte mesto čistom tkaninom ili ubrusom, da pokupite višak tečnosti. Postupak možete ponoviti više puta, kako biste uklonili mrlju. Ako na tepihu nakon čišćenja ostane beli prah, to je soda bikarbona, isperite ga vodom.

Kako ukloniti fleke od koka kole?

Mesto na koje ste prosuli koka kolu ili druge tečnosti (kafa, vino), možete poprskati soda vodom čiji će mehurići prljavšinu izneti na površinu. Dovoljno je da je pokupite čistim peškirom, a postupak možete ponavljati koliko god je potrebno.

Fleke od koka kole moguće je ukloniti i blagim rastvorom vode i deterdženta za posuđe, nakon što ste čistim ubrusima osušili fleku. Fleke i očišćena mesta nemojte sušiti fenom, jer uništava vlakna tepiha.

Kako ukloniti fleke od voska?

Ako vam vosak od sveće iskapa po tepihu, ne očajavajte. Sastružite stvrdnut vosak kašičicom, a na ostatak mrlje stavite čist papir i pređite blago zagrejanom peglom. Pegla će otopiti vosak, koji će se nalepiti na papir. Koristite beli papir, nikako novinski, kako se slova i slike ne bi preslikali na vaš tepih.

Kako ukloniti fleke od mastila?

Upijte mastilo koliko je moguće, a zatim na fleku obilno pospite kuhinjsku so. Ostavite da se dobro upije, a zatim usisajte so, a uflekano mesto očistite rastvorom vode i deterdženta.

Sa flekama za čije poreklo niste sigurni najbolje je da ne rizikujete, već da posao prepustite profesionalcima. Stručnjaci za pranje tepiha u tepih servisima u Novom Sadu preporučuju dubinsko pranje tepiha, bez obzira na zaprljanost, bar jednom godišnje. Na ovaj način ćete održati lep izgled, svežinu i miris vaših tepiha i produžićete njihov životni vek.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo