23.8 C
Novi Sad
petak, 22 septembra, 2023

Šta za muškarca znače spermogram i spermokultura?

Radeći različite analize spermatozoida, posebno preglede kao što su spermogram i spermokultura, muškarci ne samo da brinu o svom zdravlju, već su na putu i da otkriju potencijalne bolesti i probleme sa plodnošću. 

Analize koje su jednostavne

Spermogram je medicinski test koji nam govori o kvaliteti spermatozoida kod muškarca, uključujući broj, pokretljivost, oblik i druge kriterijume. Ovi podaci su važni za procenu plodnosti i mogu pomoći u identifikaciji problema koji utiču na sposobnost muškarca da ima potomstvo. Rezultati spermograma se koriste za dijagnostiku i planiranje tretmana u slučajevima problema sa plodnošću.

Spermogram i spermokultura predstavljaju laboratorijske analize, koje se mogu obaviti u bilo kojoj ustanovi te vrste, a koje pomažu definisanju zdravstvenog stanja muškarca pregledom semene tečnosti. One su jednostavne jer se rade iz uzorkovanog ejakulata, a ni ne koštaju mnogo, tako da mogu biti i deo redovne brige o sebi i svom zdravlju, odnosno mogu se uraditi i na sopstvenu inicijativu. Ipak, važno je uzorak uzeti pravilno, prema smernicama, na primer posle određenog broja dana apstiniranja, kada treba i izbegavati konzumiranje, na primer, kafe, cigareta ili alkohola koji mogu nepovoljno delovati na rezultat. Važno ga je uzeti u dovoljnoj meri, ostaviti ga u sterilnoj posudi i po pravilu čuvati kako bi i dobijeni rezultati spermograma i spermokulture bili validni. 

Pregledi koji su važni

Iako je proces uzorkovanja i potonje analize rutinski proces, spermogram i spermokultura su izuzetno važne jer su bitni pokazatelji zdravstvenog stanja pacijenta. Zahvaljujući njima saznaju se pojedinosti o spermatozoidima, njihova svojstva, kvantitet, kvalitet, pokretljivost, informacije o radu propratnih žlezda i stanju kanala u organizmu kojima prolaze, kao i drugim karakteristikama koje ukazuju na mogućne uzroke steriliteta ili postojanja nekih bolesti. Za sve ovo prvenstveno je zaslužan spermogram, pomoću kojeg se utvrđuju i druge pojedinosti, poput prisustva drugih ćelija u semenoj tečnosti.

Spermokultura, sa druge strane, predstavlja bakteriološku analizu ejakulata, što znači da se njome ispituje prisustvo infekcije prostate, testisa, semenih kanale izazvanih različitim bakterijama ili gljivicama. Njoj se pristupa uglavnom iz preke potrebe, na primer usled pojave bolova u predelu reproduktivnih organa, pojave krvi u semenoj tečnosti, ukoliko je uriniranje teško ili praćeno bolom i dr., pri čemu sve simptome uglavnom prati i opšte narušeno zdravstveno stanje, na primer slomljenost, temperatura.

Šta utiče na rezultate?

Iako su spermogram i spermokultura suštinski različite analize, one se vrlo često sprovode u isto vreme, tj. idu jedna uz drugu. Na rezultate spermograma može uticati dosta faktora, od opšteg zdravstvenog stanja, preležanih bolesti, konzumiranja lekova, ili pak psihoaktivnih supstanci, pa sve do boravka u toploj kupki ili bavljenja ekstremnim sportovima. Rezultati spermokulture definišu uzrok nekog upalnog procesa, odnosno prisustvo mikroorganizama, a do ovih problema dolazi seksualnim kontaktom ili na neki drugi način, kao i prilikom infekcije mokraćnih kanala. Oni svakako ukazuju i na to da li potrebno uraditi još neka dodatna ispitivanja i preglede. U svakom slučaju, lekar će na osnovu rezultata utvrditi dijagnozu, preporučiti mogućna dalja ispitivanja, prepisati potrebnu terapiju.

Bez oklevanja

Ukoliko osoba smatra da postoji potreba da uradi neku od ovih analiza, ili ukoliko ju je uputio lekar, sasvim izvesno ne treba da okleva baš stoga što je kompletna procedura brza i jednostavna. I spermogram i spermokultura spadaju u rutinske preglede, mogu se raditi istovremeno, ali i svaka zasebno. Vrlo je važno da se na ovaj način mogu otkriti brojni problemi, čak i neke prikrivene upale, te se krenuti put njihovog rešavanja. 

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo