19.5 C
Novi Sad
četvrtak, jul 25, 2024

Koje sajmove automobila bi svaki muškarac trebalo da poseti?

Jedna od glavnih i nezaobilaznih “muških” tema svakako jesu automobili odnosno automobilska industrija, koja veoma često proizvodi nove primerke sa potpuno revolucionarnim mogućnostima i inovativnim rešenjima. Sajam automobila svakako je mesto gde takve novine najčešće možemo da sretnemo pa vam u nastavku teksta predlažemo koje bi sajmove, lokalne ali i svetski poznate trebalo da posetite.

#1 Sajam električnih vozila u Novom Sadu 

2021. godine po prvi put se u Novom Sadu održao sajam električnih i hibridnih vozila kao i propratne opreme odnosno raznih tehnologija punjenih vozila na električni pogon. U sajamskoj hali Master izlagali su BMV, Porše, Mercedes, Audi, Folksvagen, Hjundai i drugi manje komercijalni proizvođači. Među izloženim automobilima našao se i model trkačkog automobila pod nazivom “Drumska strela” koji su konstruisali studenti Mašinskog fakulteta iz Beograda.

Hibridna vozila (pored klasičnog motora imaju i elektromotor) i vozila sa električnim pogonom su sve više zastupljena i na našem tržištu, a nove uredbe vlade Srbije o subvencijama za kupovinu električnih i hibridnih vozila će svakako ohrabriti kupce da za svoj novi automobil izaberu onaj na električni pogon. Za vozila isključivo na električni pogon država daje subvencije 5000 evra dok je za automobile sa hibridnim pogonom ovaj iznos 3500 evra. Predlog za dodatnu uštedu je da jednostavno vaš stari automobil predate na otkup u Novom Sadu i tako dodatno rasteretite budžet za kupovinu novog automibila.

Na sajmu automobila u Novom Sadu biće izložena električna i hibridna vozila, za koje Vlada Republike Srbije daje subvencije za kupovinu. Možda je ovo vaša zlatna šansa da kupite automobil kakav ste oduvek želeli! (freepik.com)

Ovakav tip sajma može biti manje privlačan kupcima koji vole zvuk “režanja” motora ali će biti izuzetno interesantan onima koje pre svega privlače prednosti vožnje automobila na električni pogon, a to su pre svega ekološki i finansijski benefiti. Ukoliko razmišljate o kupovini električnog ili hibridnog automobila, a s obzirom na to da se na ovakvim sajmovima može dogovoriti i nešto bolja cena, predlažemo vam da sledeći put posetite ovu manifestaciju i pronađete vašeg novog električnog četvorotočkaša.

#2 Međunarodni sajam automobila u Beogradu 

Veoma poznata beogradska manifestacija je sajam automobila koji je star preko 70 godina i njegovo samostalno održavanje datira još iz 1938. godine.

Zbog ograničenja okupljanja i epidemiološke situacije beogradski sajam održan je poslednji put 2019. godine kada je bilo preko 400 izlagača i dosta automobilskih premijera.

Mercedes je izložio nekoliko primeraka svoje AMG serije, AMG SLC 43, S AMG, AMG GT R, AMG GT 4, GLC primerke, novu A klasu limuzinu, novi terenac GLE i još mnoge druge. Što se tiče Volskvagena, predstavljeni su T-Kros, T-Rok i Toureg, Ap GTi sa 115 Ks i sajamskom cenom od oko 12 000 EUR. Audi je došao sa novim modelom Q8 od 103.000 EUR, A8 i A6 i A1. Od španskih proizvođača, Seat je izložio džip Tarako sa tri reda sedišta i iz svog posebnog brenda Kupra model Ateka.

Od automobila koji se ređe viđaju na našim ulicama tu su Bentli Kontinental GT W 12 i Porše Karera 911 4S.

Prikladniji automobili našim prostorima su takođe izloženi na ovom sajmu. Tu ste mogli da vidite novi Ford Fokus po povoljnoj ceni, Reno Kađar, novog Klia, novu Mazdu 3, Tojotu Korolu, Suzuki Svift, Opel Insigniju, Astru i tako dalje. 

Beogradski sajam automobila biće održan od 4. do 15. Maja 2022. godine pa ćete tamo moći da vidite razne nove modele kao i novi Fiat 500L.

#3 Sajam automobila u Parizu 

Sajam automobila u Parizu prvi put je održan davne 1898. godine pa po tome možete zaključiti koliko je ovaj sajam svetski poznat i postojan već više od 120 godina. Poslednji put je održan 2018. godine jer je 2020. godine bio otkazan zbog svetske pandemije. Održava se svake parne godine jer se do tada se smenjivao sa sajmom automobila u Frankfurtu koga od 2021. godine menja sajam u Minhenu. Sledeći sajam automobila potvrđen je za 2022. godinu ali još uvek nema spiska proizvođača koji će na njemu učestvovati. 

Kada je poslednji put održan, oktobra 2018. godine, razni proizvođači su predstavili svoje nove i unapređene modele. Tu su naravno Reno, Citroen i Pežo, kao i Mercedes, Audi, BMV, Lambordžini, Lotus, Škoda, Hjundai. 

Reno je predstavio novog 1.3 benzinca Kađara sa 160 Ks a o kvalitetu motora govori test vožnje od četrdeset hiljada sati što je jednako vožnji četrnaest godina po osam sati dnevno. Pežo je na sajam izašao sa sportskim karavanom 508 SW i isti takav Hibrid koji je veoma komforan, a Citroen novi SUV C5 Er Kros kao unapređeni C3 Er Kros.

Izložba luksuznih novih modela u Parizu nikoga ne ostavlja ravnodušnim! (pixabay.com)

Od nešto skupljih proizvođača automobila, tu je Audi sa modelima Audi e-tron 55 kvatro koji je potpuno elektronski sa 360 do 408 konja i od oko 400 kilometara autonomnog kretanja, Audi Q2 Krosover, novi A1 i Q3. Seat je predstavio Aronu FR Tgi sa različitom opremom a Hjundai i30 Fastbek N. Kada smo kod inovativnih tehnologija, Tojota je izložila Tojota Rav 4 hibrid, Kamri i Korola hibrid. Škoda Vižn RS je koncept koji je Škoda predstavila kao budući izgled svojih modela a pre svega modela Rapid.

BMV izlaže sedmu generaciju svoje serije tri koji je po svim dimenzijama veći od prethodnika a koeficijent otpora vazduha je nikad niži i iznosi 0,26. Kod ovog modela novina je i pametni personalni asistent sa kojim možete komunicirati tokom vožnje i koji vam može reći sve oko tog automobila a kada mu kažete da ste gladni vodi vas do najbližeg restorana. 

#4 Sajam automobila u Beču

Ovaj sajam se održava svake godine u januaru tako da otvara godišnju sezonu svih sajmova automobila. U isto vreme održava se i poznati bečki sajam turizma i putovanja tako da kada ste već tu možete posetiti oba. 

Na sajmu automobila u Beču možete naći luksuzne modele, ali i odlične nove automobile za kupce koji su spremni da izdvoje manje za svog četvorotočkaša. Budući da se u Beču sve više razvija infrakstuktura za električne automobile (preko 1000 stanica za punjenje) tako je i na sajmu automobila bio akcenat na ovim novajlijama.

Zbog višegodišnje svetske pandemije izazvane koronavirusom, poslednji sajam automobila u Beču održan je januara 2020. godine kada su neki od predstavljenih skupih modela bili i Porše Tajkan Turbo na električni pogon od 460kW i Folksvagen T-Rok R koji je ekstremno nizak ali ima čak 300 konjskih snaga. Predstavljeni su i neki povoljniji modeli od kojih izdvajamo Seat Mi Elektrik mali auto za gradsku vožnju sa elektromotorom od 61kW i 83 Ks koje razvija za manje od 15 sekundi a dužina baterije traje preko 200 kilometara. Cena mu je oko 20.000 EUR.

Ako ste istinski ljubitelj novih automobila, u Beču još možete posetiti i sajam Kastm Vils (Čustom Wheels), a širom Austrije tu su Tiroler Autosalon (Tiroler Autosalon) koji se održava u Insbruku, kao i sajam Auto&Bajk (Auto&Bike) u Klagenfurtu.

#5 Sajam automobila u Ženevi

Ovaj sajam je možda i najpoznatiji sajam automobila na svetu koji traje sve od 1905. godine kada su bili izlagani prvi primerci automobila do danas a poslednji je bio održan 2019. godine. Održava se u martu i za tih nekoliko dana možete da uživate u različitim klasama i kategorijama automobila.

Upoznaćete se sa novom osmom generacijom Golf-a i petom generacijom Klia, novim Pežoom 208, Škodom Kamik i Skala, Mazdom 3 u različitim varijantama i još mnogim drugim. Od egzotičnijih primeraka tu su Ferari, MekLaren, Bentli, Jaguar i tako dalje. 

Nadamo se da smo vam približili sadržaj različitih sajmova automobila i da ćete uskoro posetiti neki od njih.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo