12 C
Novi Sad
četvrtak, 28 septembra, 2023

Selidbe u velikim gradovima

Veliki gradovi su specifične urbane celine. Radi se o gusto naseljenim područjima koja zauzimaju velika geografska područja sa mnogo stanovnika (i po nekoliko miliona) i imaju značajan ekonomski, politički, kulturni, finansijski i saobraćajni značaj. Veliki svetski megapolisi su, na primer, Šangaj, Njujork, London, Istanbul, Pariz, itd, za naše uslove su to Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac, itd.

Veliki gradovi su i veliki magneti za ljude. Oni ih privlače, postoje velike migracije stanovništa ka njima, u velikim gradovima se traži šansa i prilika za uspeh. Baš iz tih razloga, pronalaženje posla i boljih poslovnih prilika, studiranja, iz porodičnih razloga, itd., selidbe u Beogradu i ostalim našim većim gradovima su česte.

Izvor: pexels.com

Izazovi selidbi u velikim gradovima

Selidbe u velikim gradovima mogu da budu veoma naporne, stresne i problematične iz nekoliko razloga:

Saobraćajne gužve su ogromne. Veliki gradovi žive 24 sati dnevno, sedam dana u nedelji. Na njihovim ulicama saobraćajni špic je po ceo dan, gužve su stalne, probiti se kroz njih uopšte nije lako. 

Kada se pomene veliki grad, prva slika su nam veliki i široki bulevari, ali ulice mogu da budu toliko uske, krivudave i veoma strme (da pomenemo samo beogradska naselja Karaburma, Žarkovo, Zvezdara), što veći kamion ne može da prođe.

Orijentacija. Veliki gradovi imaju mnogo ulica i uličica, dosta često navigacija ne pomaže, pronaći pravu adresu i kučni broj mogu samo dobri poznavaoci grada. Posebna priča je ukoliko se imena ulica promene, kao što je slučaj u Beogradu.

Parkiranje u velikim gradovima je po pravilo otežano. Vozila ima mnogo, a slobodnog mesta za parking malo. Parkira gde ko stigne, po trotoarima, zelenim površinama, ispred zgrade, što za posledicu ima to da vozilo kojim se obavlja selidba mora da se parkira dalje od ulaza.

U velikim gradovima postoji mnogo visokih zgrada u kojima stepenice nisu prisposobljene za transport gabaritnih stvari (posebno je otežano odnošenje starog nameštaja, pošto novi nameštaj najčešće dolazi u delovima) i liftovima koji su preuski ili ne rade.

Saveti za selidbu u velikim gradovima

Priprema i planiranje

Kod svake selidbe su priprema i planiranje važni, ali prilikom selidbi u velikim gradovima imaju posebno veliki značaj. Kako bi se izbegle velike gužve i saobraćajni špicevi, potrebno je nekoliko dana unapred isplanirati vreme selidbe, putne pravce, broj i vrsta vozila za transport stvari, utvrditi parking i pristup zgradi, broj potrebnih radnika, itd. Dan pre selidbe preporučuje se da se obiđu obe lokacije, da se pogledaju stvari koje se sele, proceniti veličinu i stanje liftova i stepenica, obeležiti prostor za parkiranje, informisati komšije. Stvari koje se sele treba spakovati, a veće komade nameštaja demontirati.

Brzina i organizacija

Istakli smo da je nalaženje slobodnog prostora za parkiranje dostavnog vozila u velikim gradovima otežano. Kamion ili kombi vozila ne mogu ceo dan da zauzimaju prostor ispred zgrade. Iz tog razloga, utovar i istovar stvari mora da se obavi što brže i što organizovanije. Potrebno je odrediti optimalni broj radnika, veći broj će svakako ubrzati selidbu, ali ako ih je previše, mogu i da ometaju jedan drugog (na primer ako se selidba izvodi na visokim spratovima a ima samo jedan mali lift).

Izvor: pexels.com

Korišćenje liftova i stepenica

Po propisima soliteri i visoke zgrade moraju da imaju jedan ili više liftova koji se mogu koristiti tokom selibe. Ali, treba voditi računa i o potrebama ostalih stanara.

Dosta često su liftovi premali ili nisu u funkciji. To znači da će teške stvari morati da se transportuju stepenicama. I stepenice sa svoje strane mogu da budu nepristupačne, strme, uske, zatrpane saksijama sa cvećem, starim i nepotrebnim stvarima koje komšije “privremeno skladiraju” po hodnicima.

Obavestiti komšije

Tokom selidbi se stvara buka i gužva. Stvar kućnog vaspitanja je da se komšije obaveste o vremenu vaše selidbe, i nove sustanare, ali i one koje napuštate. Najbolje je da se nekoliko dana unapred napiše obaveštenje u ulazu, a još je bolje svakog lično obavestiti. Ne možete da znate, možda neko ponudi svoju pomoć! Treba izbegavati selidbu nedeljom, rano ujutru ili kasno uveče. Tačno je da je tada na ulicama manje vozila i ljudi, ali u to vreme većina komšiluka odmara.

Budite spremni na neočekivane situacije

I pored najpažljivijeg planiranja mogu se dogoditi neočekivane situacije – gužve u saobraćaju, zatvaranje ulica zbog saniranje kvara, snimanje filma, koncerta, demonstracija ili nekog događaja, što se u velikim gradovima često dešava.

Morate da budete veoma fleksibilni i spremni na neplanirana dešavanja, kako biste mogli u poslednji trenutak da se prilagodite neočekivanim promenama.

Angažovanje agencije za selidbu

Zbog kompleksnosti i težine selidbi u velikim gradovima savetuje se angažovanje profesionalne firme za selidbe. Na ovaj način će se uštedeti mnogo vremena, truda i nerava.

Selibe koje se obavljaju preko specijalizovanih firmi za selidbe imaju nekoliko prednosti:

  • Radnici su profesionalci i imaju iskustvo u selidbama u svim uslovima, kako u velikim, tako i u manjim gradovima. Oni poznaju grad, mogu da pronađu svaku ulicu, znaju kako najbolje da priđu zgradi ili kući, gde da se parkiraju, kako se izvodi selidba na visokim spratovima, sa ili bez korišćenja liftova
  • Agencije za selidbe poseduju odgovarajuća vozila i potrebnu opremu za transport teških stvari (kao što su kolica, improvizovane rampe, užad, daske sa točkićima, klizaće trake, itd.). Poseduju i potreban alat za montažu i demontažu većih ormara, kreveta, stolova, kuhinja, itd.
  • Radnici vrše pakovanje i raspakovanje stvari, imaju svoje kutije, streč folije, lepljive trake, kese, torbe i ostale materijale za pakovanje stvari
  • Ako nema drugog načina, radnici mogu da spuste ili popnu stvari preko prozora i terase.
  • Cena selidbe će vam možda izgledati visoka, ali verujte, njihove usluge vrede svaku paru.
Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo