19.5 C
Novi Sad
četvrtak, jul 25, 2024

Kako pronaći idealan poslovni prostor?

U današnjem poslovnom okruženju, pronaći adekvatan kancelarijski prostor je veoma važno za uspeh svakog biznisa. Pored toga što bi taj prostor trebao da bude dovoljan za sav nameštaj i da ima dovoljno prostora za sastanke s klijentima, on takođe odražava imidž i stil kompanije. 

U skladu s tim, pokušajte pažljivo da istražite i razmotrite sve dostupne opcije kako biste utvrdili koja najbolje odgovara potrebama vašeg poslovanja, a dostupne možete pogledati na NadjiDom.com. U nastavku slede saveti na šta bi sve trebalo da obratite pažnju prilikom odabira poslovnog prostora.

Definišite potrebne veličine prostora

Potrebe za poslovnim prostorom se značajno razlikuju u zavisnosti od broja zaposlenih. Kompanije koje imaju veći broj zaposlenih imaće potpuno drugačije zahteve u pogledu prostora u odnosu na mala preduzeća. 

Prilikom procene veličine poslovnog prostora, važno je da uzmete u obzir trenutne i buduće potrebe. Trebalo bi da analizirate svoje poslovne aktivnosti i razmotrite koliko radnog prostora je dovoljno za zaposlene, opremu, inventar i potrebne prostorije poput konferencijskih sala ili skladišta. 

Takođe, razmislite o tome koliko brzo bi vaša firma mogla da se razvije, kako biste mogli da odaberete prostor koji će moći da se prilagodi i proširi bez nekih većih izmena. Pritom, uzmite u obzir i činjenicu koliko dnevno zaposleni provide vremena u tom prostoru i da li imaju fleksibilnost u radu ili opciju rada od kuće.

Istražite lokaciju poslovnog prostora

Jedna od najvažnijih stvari na koje treba da obratite pažnju prilikom odabira poslovnog prostora je sama lokacija na kojoj će se nalaziti. Uzmite u obzir onaj prostor koji se nalazi na lokaciji koja vama odgovara, ali obratite pažnju na to da lokacija odgovara i vašim kolegama i da im je pristupačna. 

Čak i za sve one zaposlene koji će putovati, bitno je da je poslovni prostor dobro povezan sa javnim prevozom i da ima parking za automobile za sve one kojima je to potrebno.

Pritom, razmotrite prednosti i mane koje imaju prostori u centru grada i oni na periferiji. 

Razmislite o tome koliko vam je bitna buka, promet, okolina, vidljivost za kupce ili blizina kafeterija ili šoping centara.  

Istraživanje područja oko kancelarije takođe vam može pomoći da odlučite da li je to pravo mesto za vaše poslovanje. Proverite promet, reputaciju i bezbednost područja i kakav će utisak to ostaviti na vas, a samim tim i na buduće posetioce. 

Da li je prostor lako pronaći

Prva stvar o kojoj treba da razmislite je jesu li vaša kancelarija ili poslovni prostor lako dostupni ili će klijentima biti izazov da vas pronađu. 

U zavisnosti od vrste proizvoda ili usluga koje pružate, vidljivost i prolazna trgovina mogu igrati važnu ulogu u uspehu vašeg poslovanja. Ukoliko ljudi imaju problem da pronađu vaš lokal ili čak prođu pored njega a ne znaju da se nalazite na tom mestu, možete propustiti poslovne prilike. 

Razmotrite budžet za kancelarijski prostor

Verovatno prvi i najvažniji faktor pri izboru poslovnog prostora je cena. Pre nego što krenete u potragu za kancelarijama, važno je da imate jasan budžet. To će vam pomoći da izračunate koliko možete priuštiti da platite za radni prostor i pronađete odgovarajuće opcije.

Iako je najjednostavnije odmah se odlučiti za najjeftiniju opciju, bitno je da pronađete prostor koji zadovoljava sve uslove za vaš biznis. S druge strane, ne bi trebalo ni da previše uložite u kancelarijski prostor, jer ćete možda previše para potrošiti za nepotrebne prostorije ili sadržaje.

Zato bi najbolje bilo da pronađete ravnotežu između troškova i poslovnih potreba, uz realističan uvid u ono što možete priuštiti.

Stanje zgrade u kojoj se nalazi poslovni prostor

Prilikom obilaska poslovnog prostora, koji ste prethodno pogledali na internetu, pokušajte da procenite stanje zgrade u kojoj se lokal nalazi. Obratite pažnju na to da li je zgrada dobro održavana, u kakvom su stanju zidovi i instalacije. 

Pritom, ukoliko rešite da kupite lokal, vi ćete direktno biti odgovorni za održavanje prostora, kao i zajedničkih hodnika u zgradi. Takođe, proverite da li su ulice gde se prostor nalazi dovoljno osvetljenje noću i da li je zgrada sigurna. 

Šta je sve uključeno u cenu i da li postoje neke dodatne opcije

Pre nego što potpišete ugovor o zakupu, važno je da budete svesni šta dobijate za uloženi novac. Da biste mogli upravljati troškovima važno je da znate šta možete očekivati za novac koji dajete. Proverite da li postoji nešto što je dodatno uključeno u cenu, kao i to da li postoje neki skriveni troškovi koje možete očekivati.

Pre nego što se odlučite za određeni kancelarijski prostor, trebali biste proveriti da li je lokal već opremljen i namešten ili će vam biti potrebno dodatno ulaganje za kupovinu kancelarijskog nameštaja, instalaciju telefona, interneta i postavljanje dodatnih utičnica. 

Takođe, proverite ko će biti odgovoran za organizaciju prijema, čišćenje i osiguranje prostora, kao i da li su te usluge uključene u zakup ili ćete morati dodatno da ih plaćate.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo