12 C
Novi Sad
četvrtak, 28 septembra, 2023

Kako prepoznati dobru investiciju na Zlatiboru?

Investiranje u nekretnine na Zlatiboru važi za dobar poslovni potez koji se vrlo brzo može isplatiti. U skladu sa tim trendom tržište na najatraktivnijoj destinaciji u Srbiji u poslednje vreme cveta, pa je ponuda sve veća. Zato se nameće pitanje “Kako u moru dobrih ponuda odabrati onu pravu?”

U teoriji, lako je odgovoriti ali u praksi nekada ne mogu baš sve kockice da se poslože. Unapred odredite prioritete i razmislite šta želite dobiti od nekretnine.

U nastavku ćemo vam dati par saveta kako da prepoznate dobru investiciju na Zlatiboru:

Lokacija može odati dobru investiciju

Dobra investicija se prepoznaje po dobroj lokaciji. Izbor lokacije najpre zavisi od ličnih finansija, ali i od drugih faktora kao što su naseljenost i kvalitetet gradnje.

Najpopularnije mesto na Zlatiboru svakako je centar gde ujedno cirkuliše i najviše turista.

Ako planirate da iznajmljujete nekretninu, potencijalne zakupce će prvo interesovati kolika je udaljenost od centra i ski staze. Turisti su najviše zainteresovani za smeštaj u samom centru, pa imajte u vidu da je ova lokacija definitivno dobra investicija.

Osim nje, možete se fokusirati na pronalazak one sa dobrim izgledima. S obzirom na to da se radi o turističkom centru, savet je da gledate lokaciju koja obiluje raznim sadržajem kao što su kafići, marketi, apoteke, prodavnice suvenira itd.

Takođe, lokacija u koju se dosta ulaže i na kojoj se dosta gradi nagoveštava dobru investiciju koja će u bližoj ili daljoj budućnosti sigurno vratiti uloženi novac.

Za “zlatnu planinu” niko sa sigurnošću ne može reći do koje visine će rasti cene kvadrata. Smatralo se da će nedostatak zemljišta i novogradnja, koja niče maltene preko noći, spustiti potražnju za apartmanima. Međutim, novogradnja je pronašla svoj pravac i sve više se proširila od jezera odnosno samog centra.

Postoji još jedan trik koji vam može pomoći da odaberete pravo mesto za vašu nekretninu. Zove se “stopa popunjenosti”. Naprimer, ukoliko neki stambeni objekat ima 100 stanova od kojih je 40 već zauzeto, stopa popunjenosti je 60%. Visoka stopa nije dobar znak i znači da lokacija i nije baš povoljna. Dakle, što je niža stopa popunjenosti, lokacija je povoljnija.

Nekretnina u izgradnji može biti dobra investicija, ali…

Kupovina nekretnine na Zlatiboru u izgradnji definitivno može biti dobra investicija, ali morate dobro proveriti pravnu pozadinu. Na ovaj način imaćete priliku da uštedite dosta novca i da dobijete potpuno nov stan.

Ipak, pre potpisivanja kupoprodajnog ugovora proverite imovinsko-pravnu dokumentaciju, da li je investitor registrovan u APR-u ili u Privrednoj komori Srbije, da li je taj investitor stvarni vlasnik zemljišta na kom se gradi zgrada, poseduje li građevinsku dozvolu itd.

Takođe, potrudite se da proverite poslovnu prošlost i praksu investitora – da li je ispoštovao prethodne rokove i kakav je kvalitet gradnje.

Ukoliko se ispostavi da je investitor čist i da je vaš novac u njegovim rukama siguran, ovakav potez na duže staze bi bio isplativ. Novogradnja na Zlatiboru uvek pronađe svog kupca.

Iskoristite pomamu za lux apartmanima

Za takozvanim lux apartmanima na Zlatiboru u poslednje vreme vlada velika pomama. Reč je o prostoru koji je uređen sa ukusom i koji gostima pruža neophodan komfor. Ima sve što je potrebno od nameštaja i bele tehnike, a enterijer odiše stilom.

Ukoliko se na to sve doda dobra lokacija i divan pogled na prirodu kroz prozor, apartman će se sam izdavati. Sve više turista kako domaćih tako i stranih “bukira” upravo ovakav smeštaj.

Zato se prilikom traganja za idealnom investicijom možete fokusirati na već uređen prostor koji će vam brzo doneti pasivan prihod.

Ne zaboravite da pre ulaganja napravite proračun. Izračunajte koliko će vas koštati održavanje nekretnine za koju ste zainteresovani i proverite koliki je porez na imovinu.

Praksa je pokazala da se najbrže do najbolje investicije na tržištu nekretnina dolazi putem znanja i iskustva profesionalaca u ovoj oblasti. Zato, ukoliko planirate kupovinu nekretnine na Zlatiboru, konsultutjte renomiranu agenciju “GORG”. Osim toga, ova agencija pruža široku lepezu usluga kao što su posredovanje u prometu, turističko izdavanje i marketing / reklame.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo