24.9 C
Novi Sad
petak, 22 septembra, 2023

Roblox vodič za roditelje: Da li je Roblox siguran i edukativan za decu?

Ako ste roditelj deteta mlađeg od 16 godina koje voli igrice, verovatno već znate za Roblox, izuzetno popularnu platformu za multiplayer online igre koja je naizgled iznenada privukla pažnju i opčinjenost dece širom sveta.

Možda već znate i za Robux, virtuelnu valutu u igri Roblox, koja se redovno nalazi među najtraženijim poklon karticama za igre za decu.

Međutim, verovatno vam nisu poznati mnogi drugi detalji o samoj igri, a sigurno imate gomilu pitanja o bezbednosti, zaštiti i prekomernim vremenom provedenim pred ekranom tokom igranja Robloxa.

Nema potrebe za zabrinutošću: Naš vodič o Robloxu za vašu decu je tu da, nadamo se, rasvetli mnoge nedoumice koje možda imate, ali se stidite da pitate! Nastavite sa čitanjem da biste saznali više o ovom čini se sveprisutnom gejming fenomenu.

Šta je zapravo Roblox?

Roblox je popularno višekorisničko igračko iskustvo namenjeno deci i mladima. Ali, razlika u odnosu na Minecraft leži u tome što Roblox nije samo igra – već je i virtuelna platforma na kojoj mladi stvaraju, dele i igraju 3-D igre u realnom vremenu.

Ako ste i sami roditelj igrač, zamislite popularne online prodavnice poput Steama ili Epic Games gde možete da kupite igre za PC – Roblox je sličan, ali je pristupačniji deci jer ima mnogo besplatnih naslova koje mogu da isprobaju.

Širom sveta, oko 150 miliona dece redovno igra Roblox, pri čemu mnogi od njih prave svoje igre unutar platforme za druge korisnike. Skoro svako može da napravi igru u Robloxu, bez obzira na prethodno iskustvo u kodiranju ili dizajnu igara.

Zbog ovog posebnog elementa, Roblox ostaje omiljen među mladim ljudima. Za razliku od drugih igara, deca mogu svakodnevno da se prijave i otkrivaju nove avanture.

Ako vaše dete počinje da pokazuje interesovanje za programiranje, možda se pitate da li je Roblox edukativan i da li je vreme provedeno igrajući igru korisno.

Isto tako, možda imate dete koje je već zaljubljeno u Roblox i želite da znate da li će mu ovo iskustvo biti koristno.

Uz odgovarajuće uslove, Roblox može biti edukativan. U nastavku pročitajte koje su to četiri koristi od igranja Robloxa.

Prednosti igranja Robloxa

1. Roblox prirodno potiče kreativnost kod dece

Roblox podstiče dečju kreativnost jer dopušta deci da kreiraju svoje igre umesto da prate unapred definisane priče. Na Robloxu, deca mogu samostalno da grade svoje iskustvo, što razvija njihovu maštovitost.

Ova platforma takođe podstiče decu da razmišljaju van okvira i samostalno istražuju, čime se razlikuje od drugih igara koje previše usmeravaju decu.

Osim toga, uz upornost, deca potencijalno mogu da naprave igru koja će postati izuzetno popularna među njihovom starosnom grupom. Prirodno, to ponekad deci pruža motivaciju potrebnu da nastave sa svojim kreativnim projektima.

2. Roblox pomaže deci da nauče veštine programiranja i kodiranja

Roblox je odličan alat za učenje programiranja i kodiranja kod dece. Ova platforma je dizajnirana sa programiranjem na umu, koristeći jednostavan programski jezik po imenu Lua. Roblox Studio, gde deca kreiraju igre i objekte, omogućava početnicima da koriste vizuelne menije za postavljanje likova i objekata.

Za one željne naprednijeg programiranja, Studio omogućava pisanje i ugrađivanje linija koda, olakšavajući im postepeno usvajanje složenijih programerskih veština.

Mnogi koncepti koje deca nauče u Robloxu mogu se primeniti u različitim oblastima kako odrastaju, kao što su veb dizajn i razvoj igara, programiranje baza podataka, dizajn korisničkog interfejsa. Zapravo, mnogi talentovani mladi programeri započeli su svoje karijere učeći kako da kodiraju u Robloxu.

3. Roblox razvija računarske veštine kod dece

U današnjem digitalnom svetu, računarske veštine su ključne za budući uspeh. Roditelji bi trebalo da podstiču decu da rano nauče o računarima i internetu. Iako mnoga deca samostalno istražuju internet, često propuštaju osnovne veštine koje su korisne u poslovnom okruženju.

Roblox omogućava učenje brzog kucanja, efikasne online komunikacije i navigacije kroz menije, pružajući deci samopouzdanje u korišćenju veb aplikacija. Ova igra takođe privlači decu koja nisu inače zainteresovana za tehnologiju, otvarajući vrata digitalnom svetu.

Dodatno, efikasno je i u uvođenju dece bez prethodnog interesovanja za tehnologiju u svet računara i interneta.

4. Roblox podučava stariju decu o preduzetništvu

Roblox omogućava starijoj deci da nauče o preduzetništvu. Iako je besplatan, korisnici mogu da kupe Robuxe, posebnu in-game valutu. Naravno, roditelji mogu da postave ograničenja za potrošnju Robuxa.

Većina dece uživa u igri bez kupovine. Starija deca mogu da zarađuju Robuxe kroz kreiranje igre. To zahteva mnogo truda i strasti, ali neki tinejdžeri su na ovaj način zaradili hiljade dolara.

Samo u 2020. godini Roblox je isplatio više od 250 miliona dolara svojim mladim developerima. Ipak, mnogi ga koriste kao obrazovni hobi umesto za zarađivanje.

Izvor: Freepik

Roblox za decu: Da li je siguran?

Roblox ima ESRB ocenu E10+ koja označava da je pogodna za igrače starije od 10 godina, iako je i među mlađom decom veoma popularna. Zbog toga, Roblox ima stroge standarde zajednice usmerene na stvaranje sigurnog okruženja za igrače svih uzrasta.

Strogi standardi za sigurno okruženje

Roblox rigorozno primenjuje politiku nulte tolerancije prema ugrožavanju dece, nasilju, vršnjačkom nasilju i maltretiranju, kao i drugim ključnim pravilima bezbednosti.

Platforma koristi kombinaciju softverskih alatki i tim od 1.600 moderatora kako bi efikasno filtrirala i onemogućila neprimeren sadržaj. Ipak, povremeno se može naići na uvredljive komunikacije ili neprikladan materijal.

Važno je da se roditelji upoznaju sa roditeljskim kontrolama koje Roblox pruža kako bi osigurali da su njihova deca zaštićena od ovakvih i sličnih pojava.

Automatsko filtriranje

Pre svega, roditelji treba da se pobrinu da je Roblox nalog njihovog deteta registrovan sa tačnim datumom rođenja, što omogućava automatsko filtriranje i druge zaštite koje su namenjene deci mlađoj od 13 godina.

Takođe, deca i roditelji treba da se upoznaju sa tim kako da blokiraju i prijave nasilne ili neprijatne igrače. Na kraju, ali i najvažnije, roditelji treba da nauče svoju decu da nikada ne dele lične informacije na mreži, uključujući prava imena, adrese ili lozinke.

Izbor sadržaja adekvatnog za uzrast

Roditeljske kontrole u Robloxu daju roditeljima mogućnost da izaberu kakav će sadržaj njihova deca tokom igre konzumirati. To, između ostalog, uključuje:

  • Opciju da se glasovni čet ograniči samo na one prijatelje koje roditelji odobre ili potpuno isključi,
  • Mogućnost pravljenja belih lista igara koje su prikladne za uzrast njihove dece, i još mnogo toga.

Roblox, deca i upravljanje vremenom ispred ekrana

Deca su postala toliko vezana za ekrane da će kontrola vremena koje provode na njima postati izazovnija kako rastu. Kada deca koriste ekrane, stručnjaci podstiču roditelje da pažljivo prate medija koje konzumiraju – šta, kada i koliko.

Dobro je znati da Roblox pruža opcije za kontrolu aktivnosti mladih igrača, uključujući ograničenja za vreme i novac koje dete može da potroši.

Iako mnogi roditelji i daje brinu zbog previše vremena koje deca provode na internetu, kao što je slučaj sa Robloxom, postoje dokazi koji podržavaju kreativnu i socijalnu vrednost video igara.

Činjenica je da Roblox ima neke igre koje mogu biti nasilne, a neki igrači nepošteni. Zato roditelji treba da budu oprezni i koriste alatke za bezbednost i odgovarajući uzrast koje platforma nudi.

S druge strane, igranje na Robloxu može podsticati maštovitost i interesovanje za dizajniranje. Takođe omogućava virtualni kontakt sa prijateljima i porodicom kad nisu zajedno, što može da bude dodatna korist.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo