8.2 C
Novi Sad
četvrtak, 30 novembra, 2023

Zašto kupiti tricikl za gradsku vožnju umesto motocikla ili mopeda?

Pre nekoliko godina, tačnije sredinom 2021.godine, došlo je do najveće promene u zakonu vezanom za tehničke preglede i registraciju vozila. Tada je doneta odluka o novoj kategorizaciji vozila, koja je napravila veliku pometnju.

Upravo zbog tih izmena tricikli su danas daleko popularniji kada je u pitanju gradska vožnja. U nastavku teksta saznajte zašto je to tako, i kako najjednostavnije uraditi tehnički pregled i registraciju tricikla u Beogradu.

Zašto je tricikl bolja opcija od motocikla?

Nakon ovih izmena u zakonu tržište tricikala naglo raste. Glavni razlog ove pojave je kategorija dozvole koja je potrebna za vožnju ovih vozila.

Motocikl sada možete voziti samo sa dozvolama A kategorije. U zavisnosti od vrste motora, zavisi koja vam je podkategorija potrebna. Osnovna razlika između mopeda i motocikla je u brzini kretanja i snazi motora.

Velika prednost je što tricikle možete voziti i sa B kategorijom, što drastično menja situaciju na našem tržištu. Mali je broj ljudi koji će se opredeliti da ponovo pohađa auto školu, izdvoje značajan novac za polaganje i vreme za teorijsku i praktičnu obuku. To je uglavnom omladina, dok se stariji ipak opredeljuju za teški ili laki tricikl.

Tehnički pregled tricikala u Beogradu

Sigurno se sada pitate kakvi su uslovi prilikom registracije tricikala. U ovom primeru uzećemo Beograd kao najveće tržište u našoj zemlji.

S’ obzirom da su izmene bile relativno skoro, a da tehnički pregled tricikala zahteva dodatna ulaganja u vidu poligona, mali broj centara je uvrstilo ovu uslugu u svom cenovniku. Pregled ste mogli da uradite samo u prigradskim naseljima, ali je to zahtevalo malo više napora i vremena.

Ali imamo dobru vest za sve Beograđane. Skoro je stigla informacija da je otvoren prvi tehnički pregled tricikala u Beogradu, tačnije u užem delu grada na čak tri lokacije. Više ne morate putovati van grada, a čak su omogućili i kompletnu registraciju na jednom mestu.

Na koje stvari obratiti pažnju pre odlaska na tehnički pregled

Kao i kod automobila, na tehničkom pregledu proverava se ispravnost vozila i svih delova. Jako je bitno da delovi budu po fabričkim upustvima, jer ukoliko ste malo eksperimentisali nećete proći pregled.

Zato obratite pažnju na sledeće segmente:

  • blatobran mora postojati i na njemu mora biti tablica, koja je osvetljena;
  • koristite svetla, odnosno sijalice, koje su fabrički postavljene. Ne smete eksperimentisati sa sijalicama koje nisu dozvoljene ( npr. Ksenoni);
  • snop svetala mora biti duži sa desne strane. Često se kupuju modeli iz zemalja koje voze levom stranom, pa je snop duži sa leve strane;
  • držači za kofere, kao i sami koferi, ne mogu se naknadno dodavati ako već nisu postojali fabrički;
  • motor mora biti kao u specifikacijama kao onda kada je izašao iz fabrike, ne smete “budžiti”, osim ako za to imate atest.

Kompletna registracija tricikala za svega 2h

Jako poznat Centar za tehničke preglede DON, nalazi se u Beogradu na adresi Viline Vode 47 a postoje još dve poslovnice i to na lokacijama Zemun i Bogoslovija. Među prvima su uveli sistem tako da na istom mestu završite kompletnu registraciju.

Nekada ste morali da idete na 3 lokacije (tehnički pregled – pošta/menjačnica – MUP), a danas sve to završite kod njih za oko  sat vremena bez čekanja u redovima. Uspostavili su izuzetan sistem, jer su dugo u poslu i naši su način kako da reše sve probleme koji su mučili naše vozače.

Odmah nakon tehničkog pregleda prelazite u administrativni centar, popunjavate uplatnice, plaćate takse i dobijate registracionu nalepnicu. Ovo je jedna od velikih prednosti novih izmena u zakonu, koje jesu donele strožije mere ali su i olakšale ceo proces.

Sve usluge na jednom mestu

Jako se radujemo što postoje mesta kao što su DON centri za tehničke preglede. Jer pored pregleda i registracije vozila vrše i mnoge druge usluge. Ova činenjica drastično olakšava sve poslove pri kupovini ili uvozu vozila, kao i nakon kupovine.

Osim tehničkog pregleda i registracije (izdavanje registracionih nalepnica/saobraćajnih dozvola/tablica) nude sledeće usluge:

  • osiguranje vozila;
  • prenos vlasništva;
  • kupoprodajni ugovori;
  • atest i reatest;
  • uvoz i carinjenje.

Tehnički pregled i registracija u Beogradu

Savetujemo da posetite njihov sajt “don-registracija.com” na kome se nalazi mnogo korisnih informacija o uslugama. Njihove poslovne objekte možete posetiti u Zemunu, Bogosloviji ili Vilinim vodama.

Od sada u njima možete pronaći najboljeg savetnika i prijatelja kada je u pitanju registracija svih vrsta vozila. Kao i za sva druga pitanja vezana za papirologiju.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo