18.9 C
Novi Sad
nedelja, 22 maja, 2022

Kakva su iskustva sa prevozom bolesnika u inostranstvo?

Bolest drage osobe je uvek stresna situacija, a ako bolesnik mora na lečenje ili operaciju u inostranstvo otvaraju se brojna nova pitanja. Kako organizovati prevoz? Kako bezbedno stići na odredište? Šta ako bolesnoj osobi pozli u putu? Da li je prevoz bolesnika siguran? Da li je bolesnom licu potrebna medicinska pratnja? Kako organizovati put, a da prođe što lakše i bezbolnije po sve?

Novi Sad i Beograd su gradovi koji broje mnogo zdravstvenih ustanova, ali nažalost lečenje određenih zdravstvenih poteškoća nije moguće obaviti unutar Srbije. Sanitetski prevoz u Beogradu ima brojna iskustva sa vožnjom bolesnika do Nemačke, Italije i drugih evropskih zemalja.

Kao što bolesna lica maštaju o ozdravljenju, njihovi najbliži preduzimaju sve potrebne mere da im obezbede lečenje. Bez obzira da li je reč o putovanju dugom stotinama kilometara, cilj je samo jedan – povratiti izgubljeno zdravlje. Sanitetski prevoz u Beogradu i Novom Sadu pomoći će vam da brzo i bezbrižno stignete na željeno odredište i da se posvetite narednim etapama na putu ozdravljenja.

Da li je bezbedno voziti bolesno lice u putničkom automobilu?

Kada se postavi pitanje prevoza u inostranstvo, članovi porodice uglavnom razmišljaju da li je prevoz moguće organizovati u vlastitoj režiji. Iako deluje kao praktična odluka, prevoz bolesnika u putničkom automobilu se ne preporučuje iz više razloga.

Bolest člana porodice ili bliske osobe stavlja okruženje u stanje stresa. U stanju stresa višesatna vožnja nije pametna odluka, jer vozaču, ma koliko dobar bio i ma koliki staž u vožnji imao, može odvlačiti pažnju sa puta. Anskioznost i zabrinutost nisu raspoloženja koja treba da prate vozača, jer ga mogu učiniti nepažljivim, što može izazvati katastrofalne posledice. Na ovaj način mogu biti ugroženi životi svih učesnika u saobraćaju – i vozača, i bolesnog lica, i ostalih vozača koji se u tom momentu nađu na drumu.

Pritom, ma koliko komforan putnički automobil bio, nikada nije pravo rešenje za prevoz bolesnog lica. Ako je bolesnik nepokretan ili slabo pokretan, na zadnjem sedištu putničkog automobila neće moći da zauzme ležeći položaj, već će mu biti neprijatno, a možda čak i bolno, naročito ako vožnja traje dugo. Prevoz nepokretnih lica uglavnom zahteva ležeći položaj, što je moguće jedino u sanitetskom prevozu.

Uz prevoz bolesnog lica često je neophodna i pratnja medicinskog osoblja, koje prati zdravstveno stranje bolesnika. U putničkom automobilu nema dovoljno mesta za medicinsku opremu, kao ni za intervencije medicinskog osoblja, ukoliko se za tim ukaže potreba.

Kako izgleda sanitetski prevoz u Beogradu?

Sanitetski prevoz je najbolja opcija za prevoz bolesnih lica, bilo da je reč o putovanju u zemlji ili inostranstvu.

Sanitetski prevoz u Beogradu i Novom Sadu ima sledeće karakteristike:

  • U pitanju je specijalno vozilo koje je dizajnirano za prevoz bolesnika.
  • U sanitetskom prevozu bolesno lice može biti u sedećem ili ležećem položaju.
  • Sanitetski prevoz sadrži svu potrebnu medicinsku opremu i priključke za njen rad.
  • Sanitetski prevoz sadrži medicinska nosila, boce s kiseonikom, stalke za infuziju, svu opremu koja se može naći u bolničkoj sobi i obezbediti stabilno zdravstveno stanje bolesnog lica.
  • Pored mesta za bolesno lice, sanitetski prevoz u Beogradu ima mesto za pratnju i medicinsko osoblje. Sva sedišta su okrenuta ka bolesniku, koji u vidokrugu ima lica koja su u pratnji.

Uz nabrojane karakteristike sanitetski prevozi imaju i signalizaciju, što može biti olakšavajuća okolnost ako putujete u inostranstvo, jer pruža prvenstvo prolaza na graničnim prelazima.

Sanitetski prevoz voze iskusni dugogodišnji vozači, koji poznaju puteve i smenjuju se tokom vožnje, kako bi vas što brže i sigurnije dovezli do željene lokacije.

Dokumentacija za lečenje u inostranstvu

Ako se lečenje odvija u inostranstvu za put se neophodno dobro pripremiti. Dokumentacija koja će vam biti porebna je sledeća:

  •  Svu zdravstvenu dokumentaciju bolesnika koji ide na lečenje.
  • Važeći pasoš bolesnika i svih lica koja putuju kao pratnja.

Ponesite sve što vam medicinski stručnjaci savetuju, bilo da su u pitanju lekovi, dokumenti ili hrana i napici.

Da li je sanitetski prevoz isto što i vozilo hitne pomoći?

Pri pomenu sanitetskog prevoza mnogi na umu imaju vozila hitne pomoći, međutim, između pomenuta dva vozila postoje razlike. Ako unajmite sanitetski prevoz u Novom Sadu ili Beogradu, uz samo vozilo unajmljujete i profesionalne vozače. U sanitetski prevoz nije uračunata usluga pratnje medicinskog osoblja, ali mnogi saniteti sarađuju sa zdravstvenim ustanovama, te ako nemate pratnju, oni vam je mogu obezbediti ili preporučiti.

Put u inostranstvo može potrajati, a ako je bolesnika potrebno hraniti, davati mu lekove ili menjati pelene, preporučuje se angažovanje medicinskog osoblja.

Sanitetski prevozi u Novom Sadu i Beogradu imaju dugogodišnje iskustvo u prevozu bolesnih lica i biće olakšavajuća okolnost u teškoj životnoj situaciji. Sanitetski prevoz je pouzdan, siguran, bezbedan, brz i jednostavan način da trasportujete bolesnu osobu, bez da kompromitujete njeno zdravlje, komfor ili dostojanstvo. U teškim životnim okolnostima, nemojte dodavati još tereta bremenu koje već nosite. Kao što ne biste izvodili operaciju bez medicinskog iskustva, tako nemojte vršiti prevoz u neodgovarajućim okolsnostima. Dozvolite profesionalcima da vam pomognu i olakšaju bar jednu etapu na putu do ozdravljenja.

Najnovije
- Reklama -spot_img
- Reklama -
Možda bi Vas interesovalo