13.4 C
Novi Sad
ponedeljak, april 22, 2024

Svetsko dvoransko prvenstvo u atletici u Glazgovu

Ljubitelji atletike bili su u prilici da početkom marta uživaju u najboljim svetskim takmičarima koji su nastupali na Svetskom dvoranskom prvenstvu održanom u Glazgovu. Bila je to prilika da mnogi provere svoju trenutnu formu kako bi se što bolje pripremili za centralni događaj godine za sve sportiste, pa tako i za atletičare, a to su Olimpijske igre u Parizu koje će biti održane krajem jula i u prvoj polovini avgusta. Za atletičare iz Evrope će pre toga biti još jedno takmičenje na kojem će učestovati, a to je Evropsko prvenstvo koje je na programu početkom juna u Rimu. Jedan broj atletičara je odlučio da propusti ovo Svetsko prvenstvo jer želi da se što bolje spremi upravo za takmičenja koja ih čekaju tokom ove godine.

Amerikanci ubedljivo najuspešniji

Najuspešniji reprezentativci u Glazgovu su bili Amerikanci. Oni su osvojili čak 20 medalja, i to šest zlatnih, devet srebrnih i pet bronzanih, a niko od drugih nacija nije bio ni blizu ovog rezultata. Belgijanci su osvojili tri zlatne i jednu bronzanu medalju, a Novi Zeland je napravio odličan uspeh osvojivši dve zlatne i dve srebrne medalje. Holanđani su na kraju imali dve zlatne, jednu srebrnu i dve bronzane medalje, i sigurno mogu biti zadovoljni učinjenim na ovom Prvenstvu. Etiopija je osvojila dve zlatne, jednu srebrnu i jednu bronzanu medalju, a domaćin, Velika Britanija, se morala zadovoljiti sa istim učinkom, a to zasigurno nije ono što su očekivali pre početka nastupa.

Angelina Topić peta u Glazgovu

Kada je u pitanju nastup srpskih atletičara na ovom Prvenstvu, nije ih bilo mnogo, a rezultati koji su ostvarili su bili promenljivi. Angelina Topić nastupala je u skoku u vis, i može se reći da je njen nastup na kraju bio i solidan s obzirom na sve okolnosti. Tehnička organizacija ove discipline nije bila na potrebnom nivou, pa Angelina Topić nije bila u prilici da pruži svoj maksimum. Na kraju je osvojila peto mesto preskočivši 1.92 metra, i to iz trećeg pokušaja. Posle toga je skakala jedanput na 1.95 metara, a onda je druga dva pokušaja ostavila za visinu od 1.97 metara. No, nije bila uspešna, pa se morala zadovoljiti plasmanom koji joj nije doneo medalju jer je bila peta, a gledajući kladionice, to je negde bio i rezultat koji se predviđao. Najbolja u ovoj disciplini je bila Nikola Olislagers iz Australije koja je preskočila 1.99 metara, druga je bila Jaroslava Mahučik sa preskočenih 1.97, a treća Lia Apostolovski koja je sa preskočenih 1.95 metara ujedno postavila i lični rekord.

Milica Gardašević na četiri centimetra od medalje

Milica Gardašević je bila naša jedina predstavnica u skoku u dalj, i nije mnogo nedostajalo da se iz Glazgova vrati sa medaljom. U prve tri serije u kojima je skakala, bila je pomalo u grču, tako da je bilo i bojazni da li će uspeti da bude među osam najboljih, i da dobije priliku da skoči još tri puta. Uspela je u tome, pa se odmah u četvrtom skoku videlo veliko olakšanje kada je skočila 6.74 metara. To je u tom trenutku garantovalo bronzanu medalju. No, u sledećoj seriji, čak tri takmičarke su skočile bolje od nje, ali ono što je neverovatno je da su sve četiri na kraju bile u razmaku od četiri centimetra. Tako je na kraju Milica Gardašević završila na šestom mestu. Prvo mesto je osvojila Tara Dejvis-Vudhol sa odličnih 7.07 metara. Druga je bila Monae Nikols iz SAD-a sa preskočenih 6.85 metara, a treća je bila Fatime Diame iz Španije koja je preskočila 6.78 metara.

Peh Milice Emini

Naša atletičarka na 60 metara sa preponama, Milica Emini, imala je velike ambicije pre početka Svetskog prvenstva u Glazgovu. Na njega je došla sa odličnim rezultatima, i očekivala se i nadala da bi možda mogla doći i do polufinala što bi za nju bio veliki uspeh. No, onda se samo nekoliko dana pre početka Prvenstva desila povreda, i ništa od planiranog nije moglo biti ostvareno. Doduše, lekari su uspeli da saniraju povredu taman toliko da je Milica Emini mogla da nastupi, ali to nije bio nastup u punoj snazi i formi. Na kraju je bila trideset i šesta od trideset devet takmičarki koje su završile trke, i to sa vremenom 8.31. U ovoj disciplini prva je bila Poljakinja Pija Škržižovska, drugo mesto je osvojila Francuskinja Siren Samba Majela, a treća je bila Nadine Viser iz Holandije.

Elzan Bibić sa najboljim vremenom sezone

Na 1500 metara u Glazgovu se takmičio Elzan Bibić koji samo spletom novih okolnosti i pravila nije uspeo da se plasira i učestvuje u finalnoj trci. On je ostvario vreme od 3:39.98 minuta, i to je njegov najbolji rezultat ove sezone. No, pravila su sada takva da je samo prvo troje takmičara iz svake od četiri grupe išlo u finale, a da plasmana više nema na osnovu rezultata. Elzan Bibić je u svojoj grupi bio četvrti, tako da mu je zbog toga izmaklo finale iako je imao bolje vreme od nekolicine onih koji su iz drugih grupa prošli u finale. Kada su u pitanju osvajači medalja u ovoj disciplini, do zlata je došao Kenijac Vinsen Kibe Keter, drugi je bio Hobs Kesler iz SAD-a, a treći je bio Džordi Bimiš sa Novog Zelanda.

Fantastična Femke Bol

Ovo Prvenstvo je zasigurno obeležila Femke Bol koja je uspela da obori svetski rekord na 400 metara, a ta trka je bila i sjajna prilika i za sve one koji vole klađenje uživo na atletske discipline. Novo najbolje vreme na svetu je 49.17 sekundi, a Holanđanka je još jedanput dokazala da će tek pokazivati svoje najbolje rezultate. Ona je pored zlatne medalje u ovoj disciplini uspela da osvoji i najsjajnije odličje i u štafeti 4×400 metara gde je zajedno sa Like Klaver, Katelijn Peters i Lisan de Viti bila prva ispred štafete SAD-a i domaćina Velike Britanije pri tome oborivši nacionalni rekord.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo